Casa si Gradina

Un balcon înflorit

- PRODUCȚIE: Dana Verescu FOTO: iStock, 123RF

Cum ar fi să ai propria grădină, la îndemână, chiar dacă locuieşti la bloc? Amenajează balconul şi transformă-l într-un spaţiu de relaxare sau chiar în biroul tău personal pentru zilele însorite. În această perioadă de izolare, lucrul cu plantele te va ajuta să-ţi păstrezi mintea limpede şi mâinile ocupate.

OMICĂ SUPRAFAȚĂ, orientată spre unul din cele patru puncte cardinale, mai mult sau mai puțin închisă: balconul vă oferă posibilita­tea de a avea aproape o mică grădină plină de flori, plante aromatice, tufe și specii cu frunze decorative. Pentru a crea un astfel de spațiu, trebuie să cunoașteți câteva lucruri importante: ce flori supraviețu­iesc în ghivece și suportă umbra, cum trebuie îngrijite aceste plante pe tot parcursul sezonului, balconul arată bine și din afară, nu doar din interior, ce se întâmplă iarna?

FLORILE CARE SE SIMT bine în stâncării sunt ideale pentru grădina de pe balcon. Aici bate vântul, dar aceste specii au frunze cărnoase și rezistente. În plus, astfel de plante nu au nevoie de irigare frecventă, așa că îngrijirea lor este minimă. Armeria face flori roz la sfârșitul primăverii. Delosperma face flori ca niște margarete mai mici, pe o perioadă lungă de timp. Dianthus face flori înmiresmat­e, iar Penstemon atrage fluturii și albinele. Dacă sunteți abia la început, alegeți specii anuale, care suportă bine seceta. Florile de Vinca se curăță singure după

ce se ofilesc. Năstureii și petuniile fac flori multicolor­e și vesele, iar unele petunii sunt parfumate, așa că balconul va fi o încântare nu doar pentru priviri, ci și pentru nas.

IMAGINEA DE

ANSAMBLU

Pentru a crea o grădină frumoasă în balcon este bine să luați în considerar­e o mare diversitat­e, dar fără a aglomera excesiv spațiul relativ mic, care poate părea haotic. Alegeți flori în una sau două culori dominante. Puteți crea combinații contrastan­te sau ton în ton, în nuanțe calde sau reci, în funcție de dorințe și preferințe. Suporturil­e suspendate îmbogățesc grădina și îi conferă o dimensiune verticală. De asemenea, ghivecele prinse de perete sunt sigure și arată bine. Pe una din laturile balconului puteți amplasa o plantă cățărătoar­e, care urcă pe un suport adecvat. Thunbergia face flori galbene cu mijloc negru și înveseleșt­e atmosfera.

ÎNGRIJIREA PLANTELOR DIN BALCON

Irigarea este principala lucrare de îngrijire pe balcon. Este bine să cunoașteți necesități­le fiecărei plante, pentru a nu uda în exces și pentru a nu face lac în balcon. Fiecare ghiveci trebuie să stea în farfurioar­a sau suportul propriu. Controlul împotriva dăunătoril­or este simplu pe balcon, deoarece suprafața este mică și vizibilă din toate părțile. Dacă observați păduchi sau alți dăunători, culegeți-i manual. Folosiți mereu mănuși și adunați păduchii, omizile și gândacii într-o găletușă cu apă și săpun. Puteți achizițion­a și un mic container pentru compost, unde să transforma­ți în humus prețios toate resturile de plante. Micul ritual de îngrijire zilnică a plantelor de pe balcon este relaxant, liniștitor și înviorător în același timp, pentru că vă pune sângele în mișcare și vă calmează mintea. În plus, de la zi la zi puteți observa cum spațiul până acum gol se transformă treptat într-o mică grădină plină de flori, ierburi decorative, plante aromatice și tufe anuale sau perene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Levănțica înflorește în iunie și umple aerul din balcon sau din strat cu mireasma specifică, plăcută și relaxantă. Suportă bine uscăciunea. Tăiați infloresce­nțele când sunt incomplet înflorite.
Levănțica înflorește în iunie și umple aerul din balcon sau din strat cu mireasma specifică, plăcută și relaxantă. Suportă bine uscăciunea. Tăiați infloresce­nțele când sunt incomplet înflorite.
 ??  ?? Petuniile sunt plante anuale atrăgătoar­e, care înfrumuseț­ează grădina din balcon. Au nevoie de udare zilnică. Florile ofilite trebuie îndepărtat­e, pentru a stimula formarea bobocilor noi.
Petuniile sunt plante anuale atrăgătoar­e, care înfrumuseț­ează grădina din balcon. Au nevoie de udare zilnică. Florile ofilite trebuie îndepărtat­e, pentru a stimula formarea bobocilor noi.
 ??  ?? Mușcatele sunt unele dintre cele mai îndrăgite plante de balcon. Iubesc soarele și căldura și suportă bine uscăciunea. Se udă când stratul superior de pământ s-a uscat.
Mușcatele sunt unele dintre cele mai îndrăgite plante de balcon. Iubesc soarele și căldura și suportă bine uscăciunea. Se udă când stratul superior de pământ s-a uscat.
 ??  ?? Glicina (Wisteria) este o plantă cățărătoar­e ușor de îngrijit. Rădăcinile ei sunt adânci și de obicei nu are nevoie de irigare decât în primii ani de la plantare.
Glicina (Wisteria) este o plantă cățărătoar­e ușor de îngrijit. Rădăcinile ei sunt adânci și de obicei nu are nevoie de irigare decât în primii ani de la plantare.
 ??  ?? Rujile fac flori atrăgătoar­e în straturile de vară. Pot fi cultivate și în balcon, în vase generoase și adânci. În ghiveci trebuie udate mai des decât în grădină.
Rujile fac flori atrăgătoar­e în straturile de vară. Pot fi cultivate și în balcon, în vase generoase și adânci. În ghiveci trebuie udate mai des decât în grădină.
 ??  ?? Hortensiil­e au nevoie de foarte multă apă. Seceta le înmoaie, iar tulpinile se îndoaie. Florile devin albastre doar dacă planta crește în sol acid.
Hortensiil­e au nevoie de foarte multă apă. Seceta le înmoaie, iar tulpinile se îndoaie. Florile devin albastre doar dacă planta crește în sol acid.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania