Casa si Gradina

Înmulțirea arbuștilor

- PRODUCȚIE: Dana Verescu FOTO: iStock

Nu doar pomii fructiferi, ci şi arbuştii decorativi se pot înmulţi prin copulaţie, fie pentru a obţine anumite forme de flori, frunze şi de creştere, fie pentru a asigura progenitur­ile plantelor bătrâne.

ÎNMULȚIREA PLANTELOR este un procedeu simplu. Salcia atârnătoar­e cu mâțișori (Salix caprea ‘Pendula’) atrage imediat privirile în grădină și face flori foarte devreme, care devin surse de nectar pentru insecte. Altoiul nobil se taie din planta-mamă. Alegeți un lăstar anual plin de vitalitate și tăiați-l în pauza vegetativă, înainte de înflorire. Portaltoiu­l noului arbust este lăstarul anual al unei sălcii argintii sau obișnuite (Salix alba sau S. viminalis). Ambele varietăți se cultivă în formă de copăcei. De aceea în acest anotimp există destul material rezultat din tăiere (acesta poate fi folosit și pentru a crea garduri împletite). Cu foarfeca de grădină se îndepărtea­ză lăstarii laterali ai portaltoiu­lui și acesta se scurtează până la o lungime de cca 1,50 m. Așa se stabilește înălțimea coroanei, deoarece în viitor tulpina va mai crește doar în diametru, nu și în înălțime.

Luând în calcul și partea care va fi îngropată, copăcelul va avea 1,20-1,30 m înălțime. Altoiul nobil se scurtează în forma unei furci de 30 cm lungime. La ambele capete exterioare se află câte un mugur. La altoirea prin copulație, portaltoiu­l și altoiul nobil sunt la fel de groase, pentru ca locurile de tăiere să se potriveasc­ă bine. Pentru a altoi crenguțe subțiri pe un portaltoi puternic (cum este salcia arlechin Salix integra ‘Hakuro Nishiki’), grădinarii profesioni­ști folosesc alte tipuri de îmbinare. Metoda prezentată aici este însă cea mai simplă. Tăieturile de copulație se fac cu o mișcare continuă, de tragere. Tehnica ar trebui exersată în prealabil pe alte crenguțe de salcie. Important: folosiți un cuțit de altoire ascuțit! Suprafețel­e netede de tăiere au 4-5 cm lungime, nu trebuie atinse și au pe partea din spate câte un mugur. Altoiul nobil se amplasează pe portaltoi astfel încât suprafețel­e să se potriveasc­ă perfect și straturile de creștere (cambium) de sub scoarță să fie îmbinate. Zona se înfășoară cu o bandă specială de altoire, de jos în sus. Materialul plastic extensibil și care se desprinde ușor protejează locul de altoire al plantei tinere de deshidrata­re și de impurități.

Tăietura în scoarță de la capătul de jos al tulpinii stimulează formarea rădăcinilo­r. După aceea se plantează salcia la 30 cm adâncime. Cum salcia iubește solul umed, alegeți un loc mai ferit de soare din grădină. Punga din folie, care se leagă deasupra coroanei, garantează o umiditate bună a aerului și servește și drept protecție contra frigului. În zilele calde, punga se desface câteva ore, pentru a evita acumularea căldurii. După ce apar primii lăstari în zona coroanei și nu mai există pericolul gerului nocturn, îndepărtaț­i complet punga. Lăstarii sălbatici care se formează sub locul de altoire se rup în mod regulat, pentru ca crengile atârnătoar­e ale salciei să se poată dezvolta nestingher­it.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania