Casa si Gradina

Start timpuriu în sezonul de legume

- PRODUCȚIE: Dana Verescu FOTO: 123RF

Pentru a devansa recolta cu câteva săptămâni, legumele sensibile trebuie protejate de frigul nocturn şi de dăunători cu folii sau cu plase textile.

SALATA ȘI GULIILE pot fi plantate afară de la sfârșitul lui februarie. Plantele pot fi protejate în nopțile și zilele încă reci cu ajutorul unei folii textile permeabile la lumină și la aer. Din martie, când zilele devin mai lungi și mai calde, protecția se îndepărtea­ză în timpul zilei, altfel frunzelor le va fi prea cald sub folie și își vor pierde prospețime­a.

FOLIA ȘI PLASA din material textil fac parte din dotarea de bază din grădina de legume. Cine cunoaște avantajele și dezavantaj­ele diferitelo­r materiale le poate folosi cu inteligenț­ă, pentru a devansa semănături­le și plantările cu până la patru săptămâni și pentru a-și asigura o recoltă bogată. Folia de grădină constă dintr-o țesătură fină și rezistentă la intemperii, din fibre acrilice. Ridichile, salata și morcovii rezistă sub folie la temperatur­i de până la -5 °C și nu îngheață. Țesătura permeabilă la lumină și extrem de ușoară nu se întinde și se rupe destul de rapid, de aceea trebuie amplasată cât mai lejer, pentru ca sub ea să se poată dezvolta în voie chiar și legumele mai înalte, cum sunt guliile și ceapa. Regula de bază: la stratul lat de 1,20 m, folia trebuie să aibă lățimea de minimum 2 m. Folia mai groasă, de iarnă, izolează mai bine, dar nu lasă să treacă prea multă lumină și nu prea se recomandă în cazul culturilor de spanac sau de rucola, pentru că, în lipsa luminii, plantele înmagazine­ază prea mulți nitrați. Pentru a proteja plantele eficient în nopțile reci, stratul

se acoperă cu două folii normale. Folia superioară se îndepărtea­ză cât mai curând.

PLASELE DE PROTECȚIE pot avea ochiuri de diferite dimensiuni. Pentru a împiedica atacul musculiței de varză, de morcovi sau de ceapă, este de ajuns o plasă cu ochiuri de 1,4 mm. Pentru ca la plante să nu ajungă păduchii și puricii minusculi, ochiurile trebuie să fie de maximum 0,8 mm. Cu cât ochiurile sunt mai mici, cu atât mai eficientă este protecția contra frigului și cu atât mai repede se acumulează aerul cald. Anumite soiuri care se cultivă devreme suportă însă foarte greu temperatur­ile de peste 22-25 °C. Iar la mazăre și la fasole, plasa trebuie îndepărtat­ă când plantele încep să înfloreasc­ă, pentru a nu împiedica polenizare­a florilor de către insecte.

TUNELURILE MOBILE din folie reprezintă o alternativ­ă practică a stratului timpuriu. Datorită marii permeabili­tăți la lumină, solul se încălzește rapid primăvara. Izolarea redusă are și dezavantaj­e: în zilele însorite, tunelul se încinge repede până la peste 40 °C și se produc arsuri ale frunzelor. Oscilațiil­e mari de temperatur­ă între zi și noapte duc la formarea condensulu­i și pot apărea ciuperci. Când cumpărați un tunel, aveți grijă să aibă posibilită­ți bune de aerisire. Dacă vreți doar să acoperiți temporar straturile, alegeți folie cu găuri!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania