Casa si Gradina

Băcănia cu obloane roz

- PRODUCȚIE: Elena Mihăescu FOTO: arhiva personală

1F P TUSBEƚ MJOJƘUJUƚ DV OVNF EF áPBSF EJO DFOUSVM WFDIJ BM PSBƘVMVJ 1JUFƘUJ TF Báƚ P DBTƚ WFDIF SFDFOU SFOPWBUƚ DV PCMPBOF SP[ QF DBSF OV BJ DVN Tƚ P SBUF[J &TUF CƚDƚOJB 'SF[ )PVTF DBSF ÏƘJ EFàOFƘUF TQJSJUVM BTUGFM P SFƛFUƚ QFOUSV VO TUJM EF WJBƛƚ HPVSNFU ƘJ GVOLZ

CASA ÎN CARE SE AFLĂ datează de la începutul secolului al XX-lea și, până de curând, a fost într-un proces continuu de transforma­re. Proprietar­ul ei a luat o decizie bună când a ales să nu o dărâme, ba chiar să îi refacă structura de rezistență, acoperișul, grinzile. Multă vreme, aici a fost o ceainărie, după care a fost închiriată de Iulia și Alexandru pentru a mai adăuga o piesă de bază la puzzle-ul care alcătuieșt­e universul Frez. Casa nu are cine știe ce elemente decorative și nici nu este pe vreo listă de monumente istorice, dar marele ei avantaj este că păstrează registrul tradiționa­l al locului, cel al locuințelo­r cu prăvălie la stradă.

TOATĂ RENOVAREA A ÎNCEPUT cu câteva moodboardu­ri făcute de Iulia, pentru a-și imagina mai bine cum vrea să arate spațiul, și cu planul funcțional al echipei de arhitecți de la Arhilab. „După care am început să dărâmăm, să dezmembrăm, să scoatem mult moloz, mucegai. Tot șantierul a durat aproximati­v doi ani, timp în care am avut tot felul de întâmplări neașteptat­e, în mare parte venite de la echipele de meșteri, pe care nu te poți baza. Am avut o echipă care a venit și a stat două zile, după care nu mai dădeam de ei nici la telefon, de vreo două ori s-a greșit finisajul pereților și a trebuit să refacem toată casa la interior, s-a și furat din șantier. Până la urmă, am realizat că am petrecut enorm de mult timp stând cu oamenii și verificând­u-i”, spun cei doi. Toate materialel­e folosite sunt naturale, elementele de mobilier și accesoriil­e sunt făcute manual, pe comandă, la diferite ateliere locale: Progerom din București,

Mobidea, Mobexport din Pitești. Rezultatul este un spațiu fluid și unitar, care te conduce singur de la frigiderel­e cu bere și mezeluri artizanale, prin camera cu selecția de vinuri românești (și nu numai), către terasa proaspăt deschisă. Iar partea cea mai bună este că orice îți face cu ochiul de pe rafturile băcăniei poate fi degustat imediat, pe terasă. „Când nici măcar nu deschisese­răm, fațada devenise deja loc pentru ședințele foto de Instagram. Dacă stai să te uiți sunt niște simple obloane, dar culoarea intrigă”, spun cei doi. Candy cane red este culoarea aleasă de Iulia pentru obloane, din paletarul producător­ului Benjamin Moore, de la care au luat toate vopseluril­e cu care au lucrat. Unul din cele mai satisfăcăt­oare momente a fost când au pus tablourile pe pereți. O parte din ilustrații sunt făcute de Iulia, altele sunt luate de la NY Public Library, iar fotografii­le îi aparțin lui George Popescu (RIP). Și pentru că sigur te întrebai, strada cu nume de floare din Pitești este Crinului 51, iar dacă nu ai drum prin oraș, poți oricând să te uiți pe frez.ro pentru mai multe bunătăți „frezești”.

Frez Coffee Colombia Supremo este o cafea proaspăt prăjită, 100% arabica, cu un gust inconfunda­bil de caramel și ciocolată. O găsești în magazinele Mega Image selecționa­te. Mierea și dulcețuril­e sunt disponibil­e în băcănia din Pitești, de pe strada Crinului 51.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania