Casa si Gradina

Pentru relaxare

- PRODUCȚIE: Mihaela Radu FOTO: iStock, PR

(SƚEJOJMF GSVNPBTF TVOU DFMF DBSF UF GBD Tƚ WJTF[J 1FOUSV BNFOBKBSFB QSPQSJFJ HSƚEJOJ EFàOFƘUF ƛJ [POFMF EF JOUFSFT ƘJ BMFHF NBUFSJBMF OBUVSBMF

Ce ai făcut înainte să te apuci de agricultur­ă?

Am lucrat la Bursa de Valori și într-o franciză din imobiliare. M-am apucat de agricultur­ă pentru că nu îmi plăcea munca de birou, mă săturasem și, mai mult, hrana asta nesănătoas­ă m-a făcut să aleg calea asta. Mi-am dorit să îmi cultiv propriile legume. Plus că suntem o familie de legumicult­ori, bunicul meu a cultivat legume undeva tot pe lângă București. Trecerea de la birou la fermă a fost foarte simplă. Singura problemă este că nici acum, după șapte ani, nu reușesc să găsesc forță de muncă. 90% din muncă o fac singur, am noroc că mă mai ajută familia. Între timp am terminat și Facultatea de horticultu­ră.

De unde ai luat semințele pentru roșii?

Când am început toată povestea asta, acum șapte ani, am luat toate semințele de la banca de semințe din Suceava. Este o bancă făcută cu fonduri europene care strânge semințe tradiționa­le. Faci o cerere, primești soiurile pe care le dorești, cu condiția ca anul viitor din ce semințe ai să le trimiți și lor înapoi să își reîmprospă­teze stocul. Eu, practic, de șapte ani îmi înmulțesc propriile semințe, sunt ale mele. Nu sunt cumpărate, nu sunt hibrid.

Avem inimă de bou, roșii grase românești și grase galbene. Mai avem ceapă galbenă, albă și roșie, ardei capia urmează să apară, vinete, castraveți, dovlecei. Primăvara punem verdeață, salate, ceapă, ridichi, usturoi verde.

Legumele noastre sunt hrănite doar cu apă, soare și bălegar, nimic altceva. Tocmai de asta, anul trecut am avut cam 50% pierderi într-un solar din cauza bolilor, anul acesta, în același solar am avut cam 30-40% pierderi, dar altfel nu ai cum să obții hrană curată. Avem 1.000 mp suprafață acoperită, adică solarii, și mai cultivăm pe o suprafață similară afară. Este o fermă foarte mică, deci.

Unde distribui legumele?

La început ne-am gândit să le ducem la diferite băcănii, aprozare, dar nu prea mergea pentru că mulți dădeau retururi, banii pe care îi plăteau erau puțini, așa că am luat decizia să facem livrări singuri. Avem lădițe standard de șapte kilograme

 ??  ??
 ??  ?? Plantă exotică Areca, D 24 cm și H 120 cm, 176,58 lei
Palmier Cycas Revoluta, 131,99 lei
Plantă exotică Areca, D 24 cm și H 120 cm, 176,58 lei Palmier Cycas Revoluta, 131,99 lei
 ??  ?? Colțar de grădină CAPE TOWN, conține șapte piese, 6.287 lei
Colțar de grădină CAPE TOWN, conține șapte piese, 6.287 lei

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania