Casa si Gradina

Cum e să fii designer independen­t în România

- PRODUCȚIE: Oana Monoran FOTO: Arhiva designerul­ui

-B EPBS EF BOJ EFTJHOFSVM EF JOUFSJPS %BWJOB 4ÏOKPS[ EBWJOBEFTJ­HO SP SFVƘFƘUF Tƚ ÏNCJOF GPBSUF CJOF QBTJVOFB FJ QFOUSV DVMPSJ ƘJ GPSNF OFDPOWFOƛJ­POBMF ÏO QSPJFDUFMF QF DBSF MF QSPQVOF %FTQSF NFTFSJB DV DBSF TF JEFOUJàDƚ EJO DF ÏO DF NBJ NVMU EFTQSF DF ÏOTFBNOƚ Tƚ UF ÏOUPSDJ EF MB TUVEJJ QFOUSV B MVDSB BDBTƚ ÏO 3PNÄOJB QF DPOU QSPQSJV ÏOUS VO EPNFOJV DSFBUJW BN BáBU DIJBS EF MB FB

Ai studiat design interior la Universita­tea Kingston din Londra. Cum a fost perioada de studii acolo, ce ți-a plăcut cel mai mult?

Perioada mea de studenție a fost absolut incredibil­ă! Am avut prilejul de a întâlni și de a lega prietenii cu studenți din toate colțurile lumii. În primul an de facultate organizam așa-zisele “cultural dinners”, unde gazda care organiza cina în seara respectivă trebuia să gătească mâncarea specifică țării din care provine, în acest fel am avut șansa de a gusta și din cultura gastronomi­că a fiecăruia. Campusul era animat constant de artiști, designeri și arhitecți, pereții erau acoperiți cu lucrări și schițe de fashion, grafică și design de produs, iar în fiecare săptămână se schimba expoziția din holul principal cu lucrările studențilo­r din an terminal. Nu m-am simțit niciodată mai inspirată și motivată, energia pe care o emanau studenții, profesorii și campusul îmi va rămâne întipărită pentru totdeauna. Întorcându-mă la capitolul studii, Kingston University avea ca slogan “Thinking through making” și am înțeles această expresie odată ce am primit brief-ul pentru primul proiect. Metoda de învățământ adoptată de această facultate este în principal cea de studiu independen­t. Această metodă aduce mult mai multe beneficii în viitor deoarece ești nevoit să îți creezi un program unde trebuie să studiezi și să lucrezi la proiecte pe baza informații­lor primite în brief, fără a avea un orar impus de facultate, iar acest sistem m-a ajutat până în ziua de azi să am un time management bine pus la punct.

Cum se desfășoară munca unui designer de interior, la ce e atent când începe un proiect, unde își caută inspirația?

Fiecare încăpere are personalit­atea sa.

De-a lungul proiectelo­r pe care le-am realizat, mi-am dat seama că este crucial să schițez și să măsor de mână interiorul la care urmează să lucrez întrucât ajung să parcurg și să cunosc fiecare centimetru din el. Însă pentru a putea fi cu adevărat inspirat de încăpere, trebuie să studiezi fiecare detaliu, de la cornișă, clanța ușii, tâmplărie, la sursele naturale de lumină care inundă încăperea. Pot spune că îmi găsesc inspirația în zone și colțuri care sunt destul de dificil de amenajat, acestea de cele mai multe ori devin punctul de interes pentru toată încăperea, astfel conturând ulterior și restul conceptulu­i de design. Un alt aspect important în inițierea unui proiect este întocmirea unui moodboard. În facultate, promovau moodboardu­l ca fiind cheia oricărui concept de design, deoarece creezi vizual un concentrat de idei, obiecte, materiale, culori și texturi care te ajută să găsești conceptul potrivit fiecărui spațiu în raport cu dorințele clientului.

Te contacteaz­ă o persoană care și-ar dori să îi amenajezi noul apartament și vă întâlniți pentru prima dată. Ce vei dori să afli de la acea persoană ca să îi poți propune un proiect?

Designerul e un fel de psiholog. Trebuie să pui multe întrebări și să asculți, să descoperi clientul, să depistezi exact ce are în minte și cum dorește să experiment­eze spațiul. Pe măsura discuției curg și restul întrebăril­or care ajută să contureze cât de cât ideea clientului, care sunt lucrurile care îi plac, cele de care are nevoie și îi stârnesc interesul, ceva ce își dorește de mult, dar nu știe cum să îl integreze în spațiu. Toate acestea definesc designul și conceptul. Un aspect la fel de important este bugetul pe care îl alocă clientul proiectulu­i de amenajare. Existența unui buget necesită creativita­te, determinân­d designerul să găsească soluții inedite

pentru a transpune cât mai bine viziunea clientului.

Ai încheiat studiile la Kingston în 2017 și te-ai întors să lucrezi în România. Cum a fost perioada de început, ca designer, aici? A fost greu să obții primele proiecte?

Proaspăt ieșită din facultate și doar cu o practică în CV, am părăsit Londra pentru a putea deveni designer independen­t în România. La început, am lucrat pentru două birouri de design interior situate în Timișoara, pe post de junior designer. Aici am avut ocazia să cunosc oameni în domeniu și să îmi creez contacte viabile pentru viitor. Cu toate acestea, în momentul în care mi-am înființat propria afacere, a fost destul de dificil să îmi formez o clientelă. Asta pentru că în România ideea în sine de a lucra cu un designer este încă abstractă pentru majoritate­a oamenilor, fiindcă văd serviciul acesta ca pe un lux. Primii clienți au fost un cuplu care îmi sunt prieteni. Au văzut potențialu­l în mine și au avut complet încredere în cunoștințe­le mele, astfel am reușit să implemente­z primul meu proiect comercial, cofetăria Karola localizată în Arad. Datorită acestui proiect, ofertele de colaborare au început să vină de la sine, următoarel­e proiecte fiind majoritar rezidenția­le. Printre ele, un proiect foarte drag mie a fost reamenajar­ea unei bucătării în stil clasic contempora­n. Ulterior, având deja un mic portofoliu, am reușit să obțin al doilea mare proiect comercial pe care l-am dus la bun sfârșit, un salon de înfrumuseț­are.

Cum calculezi onorariul pentru un proiect dus la bun sfârșit? E o sumă fixă, se calculează în funcție de complexita­tea lucrărilor, e un tarif pe oră?

Un proiect de design complet constă în consultanț­ă, proiectare, randări

3D și implementa­re. După ce se fac măsurători­le și se întocmește planul tehnic, în funcție de dimensiune­a și complexita­tea spațiului se calculează o sumă pe metru pătrat. De obicei, acest proces se întinde pe o perioadă mai lungă. În același timp, onorariul diferă atunci când se apelează la consultanț­ă, unde nu mai este nevoie de proiectare, ci doar de moodboardu­ri și liste de achiziții.

Revenim la inspirație. Care sunt preferințe­le tale, ce designeri de interior admiri, care branduri de home&deco sunt preferatel­e tale?

Încă de la primul contact cu acest domeniu m-au captivat lucrările lui Verner Panton. Sunt puternic influențat­ă de fuziunea de elemente geometrice în combinație cu modele recurente și culorile îndrăznețe pe care le-a folosit atât în proiectele lui de design interior, cât și în piesele de mobilier pe care le-a creat. Totuși, designerii pe care îi admir cel mai mult sunt Charles și Ray

Eames, pionierii modernismu­lui și stilului industrial. Aceștia au creat faimoasele piese de mobilier “Eames Chair” și “Eames Lounge Chair”; numeroși designeri folosesc obiectele lor chiar și în ziua de azi. Inclusiv logo-ul meu e o schiță a scaunului Eames, realizată chiar în primul meu an de facultate. O importantă sursă a mea de inspirație este Salone Internazio­nale del Mobile. Aici am descoperit deosebit de multe branduri de mobilier, decorațiun­i, textile și corpuri de iluminat care ulterior au devenit “my go to brands”: Poliform, Novamobili, Calligaris, Tom Dixon, Vitra. Dar călătoriil­e, târgurile vintage și fashion mă inspiră zilnic. Acestea merg mână în mână la fiecare călătorie a mea și orice oraș nou în care ajung. Nu știi niciodată când vei ajunge să combini plăci de faianță terazzo portugheze cu printul de pe eșarfa achizițion­ată în Paris.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania