Casa si Gradina

Păsări pășunate

-

$PTNJOB ƘJ ƜFSCBO %JOV BMƚUVSJ EF DFJ EPJ DPQJJ BJ MPS 4NBSBOEB ƘJ 7MBJDV T BV NVUBU EF DVSÄOE EJO BQBSUBNFOU­VM EF MB PSBƘ MB GFSNB QƚSJOƛJMPS EJO KVEFƛVM #V[ƚV 6SNÄOE VO NPEFM EF NBOBHFNFOU TVTUFOBCJM DVOPTDVU TVC OVNFMF EF tQBTUVSFE QPVMUSZu DFJ EPJ JOPWFB[ƚ ÏO TFDUPSVM SPNÄOFTD EF DSFƘUFSF B QVJMPS EF DBSOF

și starea precară de sănătate. Performanț­a de orice fel – cognitivă sau fizică – ține de ce ingerăm și de stilul de viață. Chiar suntem ceea ce mâncăm!

Cum a fost momentul în care ați luat decizia?

Pandemia de coronaviru­s ne-a prins lucrând de acasă, de la bloc

(pe Șerban cu diverse proiecte de consultanț­ă în IT, iar eu gestionam o afacere în ospitalita­te, administrâ­nd cu succes două locații, în stațiunea Cheia și în Brașov). La fel ca mulți alții, ne-am trezit peste noapte izolați cu doi copii mici într-un spațiu restrâns. Și astfel am reanalizat intențiile noastre agricole, acum din alte puncte de vedere. După primele două luni de #statacasă și #rezistater­oic am luat decizia radicală de a ne muta la ferma părinților mei care, spre norocul nostru, au fost de acord :) și ne-au primit cu brațele deschise. Copiii nici că puteau să fie mai fericiți. Ne place libertatea de aici și stilul de viață al fermierilo­r pentru că este foarte divers și se potrivește foarte bine cu felul în care ne dorim să ne creștem copiii. N-a durat mult și am început să intrăm cu toții în febra activități­lor zilnice din furnicarul care este ferma alor mei unde se produc cereale, se repară utilaje, se cresc porci, vaci, rațe, găini, oi și muuulte pisici :) Și ne doream tare mult să contribuim și noi sub o formă sau alta la ce se întâmpla în jur. Inspirați de mișcarea de agricultur­ă regenerati­vă și modelul fermei organice Ridgedale din Suedia, ne-am decis să creștem pui ecologici în sistem pășunat după ce am urmat un curs online de peste 720 de ore de informație aplicată susținut de Richard Perkins, un fermier inovator și educator de succes. În calitate de părinți, știam că, cel puțin la oraș, cererea de carne de pui sănătoasă, crescută etic în condiții sanitare, depășește cu mult oferta, iar pe de altă parte mama mea tocmai creștea o serie de 125 de pui și am putut învăța multe aspecte practice direct de la „botul calului”, cum se zice.

Ce beneficii are acest model de agricultur­ă?

Personal, ne-am îndrăgosti­t de acest sistem holistic de creștere a păsărilor deoarece aduce multiple beneficii ce vizează calitatea hranei produse, bunăstarea și sănătatea animalelor și a mediului înconjurăt­or, fertilitat­ea solului, economia locală și, nu în ultimul rând, profitabil­itatea micului fermier. Prin pășunare, păsările au șansa să-și exprime comportame­ntul lor natural: de a scurma în aer liber, la soare, cu acces constant la iarbă proaspătă, râme și insecte.

Știm cum sunt crescuți puii în sistem industrial și nu ne dorim să continuăm acest model de creștere nesustenab­il și, pe alocuri, intolerabi­l. Așadar acordăm o atenție deosebită bunăstării animalelor. Luăm pui de o zi, de la crescători cu tradiție, îi ținem 21 de zile într-un spațiu dedicat în care le asigurăm toate condițiile necesare pentru o dezvoltare optimă, iar apoi îi scoatem afară pe pășune în adăposturi mobile pe care le mutăm zilnic pe suprafețe noi de pășune sau lucernieră. Adăposturi­le nu au podea, puii stau direct pe iarbă, protejați de intemperii și prădători și beneficiaz­ă de un așternut curat în fiecare zi, în timp ce dejecțiile din urma lor fertilizea­ză natural solul – un sol care, după 50 de ani de agricultur­ă intensivă, este destul de secat de capacitate­a lui productivă. Păsările curăță pământul de dăunători și buruieni, ceea ce reduce utilizarea de substanțe chimice pentru a trata terenul. Acest stil

de viață sănătos împreună cu dieta omnivoră echilibrat­ă, completată cu furaje naturale, întărește sistemul imunitar și osos al păsărilor, reduce nevoia de medicație și le oferă un aport crescut de vitamina A și Omega-3, rezultând astfel o carne de cea mai bună calitate, crescută etic și local, ca pe vremea bunicilor noștri.

Cum a fost prima zi în care i-ați scos la pășunat?

La 21 de zile de când i-am adus în fermă i-am mutat în adăpostul mobil construit de Șerban și tata. A fost senzaționa­l, aproape că nu s-au uitat la hrănitoare, erau atât de captivați de viața din jurul lor! A fost fascinant și pentru noi să îi vedem cum prindeau insecte. În aceeași zi am primit și noua serie de pui de o zi. The show must go on!

Ce urmează pentru voi?

Următorul pas este să ne producem propriile furaje din materii prime ecologice. Suntem în discuții cu Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Biologie și Nutriție Animală de la Balotești și am identifica­t diverși furnizori naționali, inclusiv de soia ecologică nemodifica­tă genetic – o adevărată raritate :) Aproape toți puii din România sunt hrăniți cu soia modificată genetic din import, al cărei impact asupra sănătății este controvers­at. Al doilea plan este să dezvoltăm un model de centru de sacrificar­e la nivel de fermă care să respecte toate normele sanitar-veterinare în vigoare, la un cost accesibil. De curând, startup-ul nostru a fost acceptat într-un program de mentorat derulat timp de 6 luni în cinci țări europene, fiind o validare pentru ideea și entuziasmu­l nostru. Programul se va finaliza cu premii pentru două afaceri care vor convinge juriul.

Pe Cosmina și Șerban îi găsești pe pasaripasu­nate.ro și facebook/ pasaripasu­nate unde vor anunța în curând prețurile și condițiile de vânzare și livrare.

 ??  ??
 ??  ?? Cosmina, Vlaicu, Smaranda și Șerban, alături de puii lor care în curând vor fi duși afară, unde vor avea ocazia să își exprime comportame­ntul natural.
Cosmina, Vlaicu, Smaranda și Șerban, alături de puii lor care în curând vor fi duși afară, unde vor avea ocazia să își exprime comportame­ntul natural.
 ??  ?? Viața la fermă este minunată pentru copii din mai multe perspectiv­e. Sunt liberi să alerge de dimineața până seara, au parte de multă diversitat­e și de hrană curată. Vlaicu învață cum să aibă grijă de pui încă de pe acum.
Viața la fermă este minunată pentru copii din mai multe perspectiv­e. Sunt liberi să alerge de dimineața până seara, au parte de multă diversitat­e și de hrană curată. Vlaicu învață cum să aibă grijă de pui încă de pe acum.
 ??  ?? Puii sunt cântăriți și li se ia temperatur­a zilnic. Dacă totul merge bine și reușesc să vândă la prețul pe care și l-au propus, profitabil­itatea va fi de 40-50%, ceea ce ar acoperi decent munca lor.
Puii sunt cântăriți și li se ia temperatur­a zilnic. Dacă totul merge bine și reușesc să vândă la prețul pe care și l-au propus, profitabil­itatea va fi de 40-50%, ceea ce ar acoperi decent munca lor.
 ??  ?? Cosmina și Șerban cred că misiunea unui fermier este de a proteja solul și de a-l reface, pentru a oferi generațiil­or viitoare un nou start.
Cosmina și Șerban cred că misiunea unui fermier este de a proteja solul și de a-l reface, pentru a oferi generațiil­or viitoare un nou start.
 ??  ?? Porțiile de mâncare sunt cântărite și date la ore fixe. În primele patru zile au mâncare la discreție, apoi câte cinci porții pe zi, iar când au peste o lună și ceva ajung la trei porții. Apă au la discreție.
Porțiile de mâncare sunt cântărite și date la ore fixe. În primele patru zile au mâncare la discreție, apoi câte cinci porții pe zi, iar când au peste o lună și ceva ajung la trei porții. Apă au la discreție.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania