Casa si Gradina

Casa plină cu plante

- PRODUCȚIE: Elena Mihăescu FOTO: fermliving.com

²O DBTB MVJ +JO ƘJ B MVJ (JBDPNP EJO FTUVM -POESFJ QMBOUFMF PDVQƚ NBJ NVMU TQBƛJV EFDÄU NPCJMJFSVM 4ƚ MF BáƚN QPWFTUFBƟ

SE POATE CA NATURA din Marea Britanie să te inspire atât de mult încât să te facă să te muți aici, să îți schimbi domeniul de activitate și să îți deschizi o afacere profitabil­ă? Se pare că da!

Jin Ahn, o tânără din Coreea care lucra inițial în domeniul modei, a fost atât de inspirată de natura englezeasc­ă, încât s-a decis să își schimbe total cursul vieții. A început să studieze horticultu­ra și s-a mutat definitiv în Londra. Aici și-a deschis noua afacere, unde plantele, de fapt, foarte multe plante ocupă locul central. În prezent, are două magazine Conservato­ry Archives, în estul Londrei, și oferă consultanț­ă privind amenajăril­e care includ plante pentru alte magazine sau spații de birouri.

CASA DIN IMAGINI a găsit-o în urmă cu trei ani, într-o veche fabrică. Pe atunci, spațiul era folosit ca studio pentru artiști și nu avea curent electric, apă sau încălzire. Jin i-a văzut imediat potențialu­l și l-a transforma­t într-un studio pentru mica ei afacere și în același timp într-o casă. Interiorul cu tavane înalte, luminatoar­e și multe detalii din oțel vechi a fost recondițio­nat chiar de Jin. S-a mutat aici acum trei ani, alături de iubitul ei și un număr infinit de plante verzi. Acum, acest spațiu este un adevărat paradis pentru plantele de interior, altfel obligate să trăiască în condiții proaste de iluminare în apartament­e mici. În această junglă urbană de apartament, plantele ocupă mai mult spațiu decât mobilierul care, deși există, este destul de puțin vizibil în imagini. Interiorul este un peisaj în continuă schimbare, unde viața privată se împletește cu cea profesiona­lă. Asta pentru că spațiul nu a devenit doar casa lui

Jin, ci și sediul neoficial al afacerii ei, Conservato­ry Archives, care acum este pe val pentru că multă lume își dorește un colț verde acasă, dar nu neapărat are idee cum se face. După ce iubitul ei Giacomo și-a terminat doctoratul în matematică, l-a convins și pe el să facă parte din companie cu normă

întreagă. Azi, cei doi dețin două magazine Conservato­ry Archives, oferă consultanț­ă personaliz­ată și au o listă lungă cu spații pe care le-au decorat pentru diverși clienți, folosind plantele verzi.

„Totul este destul de dens”, spune Jin. „Uneori poate fi destul de stresant atunci când programele noastre sunt pline, deoarece suntem din ce în ce mai aglomerați. M-am gândit să separ viața mea personală de munca mea, dar pur și simplu nu pot să o fac. Acesta este felul în care trăiesc.”

CÂND ȘI A TERMINAT STUDIILE, a crezut că va fi grădinar, dar vremea și peisajele britanice mereu udate de ploaie i s-au părut mai puțin atrăgătoar­e.

Așa i-a venit ideea de a se concentra pe plantele de interior. Când a găsit în sfârșit spațiul perfect pentru magazin – care s-a deschis la sfârșitul anului 2015 –, nu s-a gândit că plantele urmau să aibă parte de atâta succes. Inițial, ideea era să îmbine dragostea ei pentru mobilă cu cea pentru plante, asta deși ea inițial studiase moda și designul grafic. Dar, la scurt timp după deschidere, plantele au înflorit și, în cele din urmă, au preluat controlul. „La început, magazinul era foarte gol și aveam mai mult mobilier decât plante. Pe atunci nu aveam idee că plantele vor deveni atât de populare. Cu timpul, oamenii au devenit tot mai atrași de magazinul meu”, râde Jin, în timp ce povestește că stocul ei

de plante în toate formele și dimensiuni­le se vinde în prima săptămână.

SUCCESUL COPLEȘITOR s-a transforma­t apoi în magazine efemere, pop-up, apoi în colaborări cu alte magazine și birouri. În 2018, Jin și Giacomo au reușit să deschidă un al doilea magazin – mult mai mare decât primul.

„Cred că pregătirea mea în afaceri și design m-a ajutat foarte mult. Nu prea mi-am dat seama de asta înainte, dar astăzi pot vedea că neavând experiență anterioară, mi-au scăpat multe lucruri. Cred că oamenii au avut o încredere surprinzăt­oare când eu mi-am propus ceva nebunesc”, mai spune ea. Și, cu siguranță, a convins publicul încă în creștere. Din 2015, contul de Instagram Conservato­ry Archives pur și simplu a explodat, iar în prezent a ajuns la aproape 100.000 de urmăritori.

CÂND PLANTELE SUNT POZATE în pătratele iconice ale Instagramu­lui, totul pare să fie la locul lui, dar Jin nu este fană a perfecțiun­ii. „Casa mea este cam dezordonat­ă, așa cum este și magazinul meu. Îmi plac lucrurile foarte naturale și asta se întâmplă și cu plantele de aici. Ele au crescut adaptându-se la mediul înconjurăt­or, de aceea nu au ceea ce ar fi definit ca formă standard. Nu sunt perfecte, dar îmi place că au crescut așa cum au vrut, fără să fie forțate”, spune Jin.

DE LA UN PUNCT ÎNCOLO, Jin nici nu mai știe câte plante are exact și nici nu ar putea să spună care ar fi singura favorită dintre toate. Atunci când a trebuit

să își decoreze casa, a rămas fidelă naturii plantelor și gustului propriu. „Estetica mea este destul de industrial­ă, îmi plac spațiile deschise, cu multă lumină naturală. În acest tip de interior, plantele verzi pur și simplu se potrivesc cel mai bine. Îmi plac și cele colorate cu flori, dar nu reprezintă stilul meu”, spune Jin.

„Dacă trebuie să numesc o preferată”, spune

Jin și cedează, „ar trebui să spun că îmi plac foarte mult cactușii. Dar mai degrabă decât specia, mă fascinează forma lor. Ele pot fi foarte diferite. Îmi plac plantele care cresc în forme și figuri unice. Textura și formele sunt un factor semnificat­iv atunci când vorbim despre plante, deoarece chiar dacă începem cu aceeași plantă de Pilea, în timp, acestea vor arăta complet diferit.”

DAR CE SE VA ÎNTÂMPLA CÂND PLANTELE nu vor mai fi la modă? „Plantele nu sunt o știință finită”, spune Jin. Și continuă: „Încă învăț despre ele. A fost într-adevăr o călătorie, dar cred că trebuia să fie așa. Cred însă că plantele vor fi mai mult decât o altă tendință trecătoare – ele vor deveni stilul nostru de viață.”

 ??  ?? Zona de living se ascunde bine între plantele verzi, cu frunze mari, care amintesc de jungla tropicală.
Zona de living se ascunde bine între plantele verzi, cu frunze mari, care amintesc de jungla tropicală.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cu greu deslușim forma biroului dintre multe plante verzi, dar, da, Jin lucrează zilnic de aici. Trebuie să fie foarte relaxant!
Cu greu deslușim forma biroului dintre multe plante verzi, dar, da, Jin lucrează zilnic de aici. Trebuie să fie foarte relaxant!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fără un pic de dezordine, Jin recunoaște că nu s-ar simți atât de bine acasă.
Fără un pic de dezordine, Jin recunoaște că nu s-ar simți atât de bine acasă.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania