Casa si Gradina

Desprinse din natură

- PRODUCȚIE: Oana MONORAN FOTO: LUN Design

Manuela şi Cezar, designerii LUN, transformă lemnul în obiecte cu un aspect cu totul aparte, dar şi perfect funcţional­e. Minimalism­ul formelor şi tehnica prin care sunt lucrate impresione­ază din primul moment. Detaliile muncii lor sunt la fel de interesant­e, hai să le aflăm împreună!

De puțin timp, LUN a început să nu mai fie exclusiv despre bijuterii sculptate din lemn şi pictate. LUN Design a apărut de curând prin întâlnirea voastră, Manuela Marchiş şi Cezar Blînda, iar acum vorbim despre primele obiecte de design interior pe care le-ați creat. Le enumerăm împreună?

Primele obiecte din extinderea LUN înspre design de obiect au fost niște modele de oglinzi. Ne-am gândit să extindem zona de interes în înfrumuseț­are și cu alte obiecte, care întregesc acest ritual. Au urmat idei de piepteni și câteva cupe, vase mici gândite să se așeze pe masă, birou, raft care își pot găsi rostul, spontan sau decorativ. Ne-am dorit și ne dorim să dezvoltăm concepte de design de obiect care să acopere interiorul unei case, prin crearea obiectelor specifice fiecărei camere (sufragerie, baie, bucătărie), să creăm o ambianță și un stil de viață care să reflecte o atitudine armonică. Am continuat cu obiecte pentru bucătărie, căni, platouri, tăvi, linguri și glastre cu plante. În mod special ne-a vrăjit ideea unor căni din care se poate servi cafeaua și cărora le-am oferit mult timp pentru prototipar­e și testare.

Cum a fost întâlnirea voastră, cum ați realizat că puteți fi o echipă? Amândoi aveați deja experiența proprie în a lucra cu lemnul.

Ne-am întâlnit într-un moment prielnic. Ne-am recunoscut pasiunea pentru lucrul cu lemnul imediat și am fost foarte deschiși și entuziaști să colaborăm. Toate acestea s-au întâmplat

Descoperă mai mult pe facebook.com/aboutLUN/

în timpul lock-down-ului, care ne-a oferit o perioadă excelentă pentru a pune bazele viitorului proiect. Amândoi avem experiență în această zonă de peste 5-10 ani în care ne-am format propriile ateliere de creație. În acest interval de timp am avut posibilita­tea să explorăm diferite tehnici și modalități de exprimare care au facilitat deschidere­a noastră înspre colaborare.

Sunt obiecte sculptate din lemn de stejar și apoi arse. Ele devin negre în urma arderii.

Am ajuns la această tehnică după multe teste și încercări de a conserva lemnul cât mai bine. Această tehnică este de sorginte japoneză, străveche, de conservare a lemnului și se numește Shou

Sugi Ban. Pe lângă efectul vizual al arderii care permite texturii lemnului să se exprime natural, tehnica mai conferă și o rezistență suplimenta­ră care ține la distanță dezintegra­rea și fungii, evitând intemperii­le. În plus, acest mod de tratare este natural și sustenabil și este un aspect la care ținem foarte mult, iar negrul rezultat îi conferă obiectului o eleganță minimalist­ă.

Referitor la forma obiectelor, cum ați ajuns la ea?

Cea mai mare inspirație pe care o avem vine din natura înconjurăt­oare. În compoziția

naturii elementele sunt organice, ele curg și se unduiesc, precum apa care își găsește loc în drumul ei sau ca vântul care ocolește formele copacilor. De asemenea, formele aerodinami­ce ale păsărilor sau ale unei picături de apă există și se corelează în așa măsură unele cu altele, încât în toată această mișcare ele creează o simbioză. Aducând acest concept în creațiile noastre, credem că omul face parte din această natură, nu îi este străină și nu este străin față de ea așa cum din păcate se poate observa de multe ori. Încercarea noastră este de a crea prin obiect o conexiune a omului cu natura, întărind astfel ideea de apartenenț­ă la ea. Pe lângă acest aspect intervenim în procesul de creație doar prin observarea simțurilor înspre o simetrie dorită.

Cum rezistă creațiile voastre utilizării frecvente? Recomandaț­i să ne bem cafeaua zi de zi dintr-o cană LUN?

Când am decis că direcția pe care vrem să o urmăm este aceea de design de obiect funcțional, ne-am conturat și câteva principii care stau la baza acestei idei și anume: să fie funcțional­e, să aibă o utilitate, de preferat frecventă, să fie estetic, să îndeplinea­scă și funcția de un design aparte, ieșind astfel în evidență față de un obiect clasic, să fie lucrate pe cât se poate manual și individual, încărcându-se astfel cu energia „meșterului”, și să creeze o alternativ­ă sustenabil­ă la consumeris­mul materialis­t, fast fashion și la epuizarea resurselor și degradării naturii. Cu aceste scopuri în minte am început să proiectăm produse care îndeplines­c fără compromis principiil­e enumerate. Mergând pe exemplul din întrebare, am început să prototipăm căni în nenumărate feluri, am ținut cont de ergonomia formei, de ce temperatur­ă să aibă lichidele când vor fi turnate în ea etc. O singură cană trece prin trei faze de testare și anume apă rece, foc și apă clocotită. Dacă trece de cele trei teste fără să aibă nicio problemă, atunci noi suntem încrezător­i că produsul

îndeplineș­te calitatea necesară ca și o cană obișnuită. În mod evident nu toate cănile reușesc să treacă de cele trei teste și atunci căutăm să le schimbăm finalitate­a recurgând astfel la un upcycling intern. Un alt aspect interesant pe care l-am observat este că unii clienți au avut această dilemă, de a le folosi sau nu, fiind din lemn, de teamă că s-ar putea deteriora mult mai repede. În schimb, în pofida fragilităț­ii aparente, este chiar mai rezistentă decât o cană clasică din porțelan sau sticlă mai ales când, posibil, va fi scăpată din greșeală, șansele să se spargă vor fi mult mai mici. De asemenea, stăm fără griji la expedierea lor prin curierat. Desigur, fiind un material organic, el necesită o întreținer­e regulată și, de obicei periodic, lemnul se rehidratea­ză cu puțin ulei de măsline și un material moale, ceea ce și creează o relație mai personală a deținătoru­lui cu obiectul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania