Casa si Gradina

Pereți în degrade

- PRODUCȚIE: Mihaela Radu FOTO: Annie Sloan (www.anniesloan.com), Stephanie Pohlman Designs (www.stephaniep­ohlmandesi­gns.com)

Arhitectur­a contempora­nă capătă noi dimensiuni. Pereţii nu mai sunt traforaţi sau tapetaţi în întregime, ci se caută spaţializa­rea încăperii cu ajutorul verticalel­or reprezenta­te de pereţi. Tuşele artistice şi degradeuri­le sunt din ce în ce mai căutate. Află câteva secrete pentru a putea face singur o astfel de intervenţi­e îndrăzneaţ­ă.

PROIECTUL gândit de Stephanie Pohlman pentru decorarea camerei fetiței s-a dorit a fi unul relaxant, fără culori stridente, pentru a ilustra imaginea unei adolescent­e ușor îmbujorate. Cromatica i-a fost inspirată de o pernă decorativă pe care a găsit-o într-un magazin de chilipirur­i. Iar pentru că nu dorea un contrast puternic, a luat decizia să testeze aplicarea unei vopsele lavabile în degrade de la alb la roz.

ÎN PRIMUL RÂND a pregătit încăperea pentru decorare, a curățat pereții cu șmirghel, i-a gletuit acolo unde prezentau imperfecți­uni. Nu a diluat amorsa prea mult pentru ca peretele să nu absoarbă vopseaua lavabilă prea repede. Astfel, după uscare, amorsa a dat pereților un aspect ușor cauciucat, dar suficient de aderent pentru ca vopseaua să nu se scurgă inestetic la aplicare.

DEGRADEUL a început să-l execute abia după ce a vopsit peretele pornind din partea de sus până aproape de marginea de jos. Cât încă vopseaua albă era proaspătă, neuscată, în partea de jos a peretelui a vopsit o bandă cu roz (cam 1/4 din suprafața peretelui). Apoi, foarte rapid, cu un burete fin a început să dilueze vopseaua roz și să o întrepătru­ndă cu cea albă. Mișcările trebuie să fie destul de rapide. Dacă vopseaua apucă să se usuce, efectul nu va mai fi același, dar nici atunci nu e o tragedie – vopseaua ușor uscată se stropește cu apă și astfel se pot continua mișcările de diluare a culorilor. Tehnica este aceeași și dacă alegi două sau trei culori sau dacă dorești ca direcțiile de diluare să se facă pe diagonală.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania