Casa si Gradina

Lucrări de toamnă

- PRODUCȚIE: Elena Mihăescu FOTO: 123rf

Nu ai cum să îl amâni. Sezonul rece se apropie. Aşa că pentru o primăvară frumoasă şi bogată la anul, trebuie să pregăteşti de pe acum grădina.

Când ai puțin timp liber, verifică culturile de rădăcinoas­e. Morcovii, sfecla, păstârnacu­l mai pot rămâne în grădină și după primul îngheț, iar unele dintre ele, precum păstârnacu­l, își intensific­ă gustul atunci când se maturizeaz­ă la temperatur­i joase. La fel se poate întâmpla și cu varza care devine ceva mai dulce după primul îngheț ușor. Legumelor depozitate în pivnițe sau magazii trebuie să le acorzi un pic mai multă atenție: ele trebuie păstrate la 5 - 10 grade Celsius și la o umiditate bună. ÎNAINTE ca solul să se întărească, curăță-l de buruienile și de plantele uscate, fă compost din ele, dar ai grijă să le alegi doar pe acelea care nu prezintă urme de boli. Pe cele care au urme de boli le poți arde sau arunca direct la gunoi, pentru că altfel îți vor afecta tot compostul. Tunde gazonul la finalul toamnei, nu lăsa iarba să crească prea mult pe măsură ce se apropie iarna, pentru că la primăvară va dezvolta pete maro. Greblează frunzele uscate și adaugă-le la compost sau toacă-le. Acoperă compostul cu o folie de plastic sau cu un strat de paie.

DUPĂ CE AI CULES ULTIMII STRUGURI roșii și ți-ai răsplătit munca de peste an cu un pahar de must dulce, e timpul să pregătești și vița-de-vie pentru iarnă. Aerisește solul, efectuând subsolajul la 30 cm pentru a lăsa apa să pătrundă în adâncul solului, ceea ce va favoriza dezvoltare­a de noi rădăcini. Administre­ază fertilizan­t organic din gunoi de grajd fermentat, care va fi distribuit la sistemul radicular de apa din precipitaț­iile abundente. După două săptămâni, execută tăierile de rodire (aproximati­v 30% din coardele anuale) care vor asigura o producție bogată la anul.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania