Casa si Gradina

Plante tropicale cu foliaj special

Cătălina Marcu a ales să le aducă iubitorilo­r de plante specii greu de găsit până acum pe piaţa de la noi.

- PRODUCȚIE: Elena Mihăescu • FOTO: 123RF, arhiva personală, plantropic.ro

De când ai pus pe picioare această afacere?

De aproximati­v doi ani și câteva luni, Plantropic a prins contur așa cum îl știm astăzi, un magazin online cu plante de apartament, în care apar constant plante tropicale cu foliaj special, plante rare sau ghivece realizate în colaborare cu artiști locali.

De când au început să îți placă plantele atât de mult?

Mereu mi-a plăcut grădina bunicilor, atât cea cu legume cât și cea cu flori, iar de când am crescut și m-am mutat în București mi-am dat seama că îmi lipsește. Când am realizat că plantele sunt cele mai apropiate de grădina din copilărie și că procesele prin care trec sunt similare cu cele pe care le știam când îmi ajutam bunicii, au început să îmi placă din ce în ce mai mult.

Ce ai făcut înainte de asta?

Am lucrat în marketing, iar de trei ani sunt freelancer în comunicare ca social media manager. În continuare lucrez în online în timp ce mă ocup și de Plantropic pentru a putea susține cât de mult pot creșterea shopului.

Ce te-a motivat să pornești Plantropic? La momentul respectiv îmi dădusem seama, alături de un bun prieten, că nu sunt magazine online de plante de apartament în care poți găsi plante mai aparte; fie că ne gândeam la un foliaj spectaculo­s, fie că erau pur și simplu diferite, părea o idee bună să fie unite într-un singur loc.

Care au fost cele mai mari provocări de până acum?

Găsirea furnizoril­or potriviți și, bineînțele­s, căutările lungi pentru plantele din shop. Fiind la început, am avut nevoie de cantități mici de plante și era dificil să găsesc ceea ce îmi doream în shop fără a investi sume uriașe.

Găsirea plantelor aș trece-o la capitolul provocări constante pentru că nu se oprește niciodată; întotdeaun­a e loc de mult research, mereu apar plante noi și probabil e bine că va rămâne o provocare.

Cu ce se diferenția­ză magazinul tău față de altele similare de pe piață? Cred că atenția pentru lucrurile mici, dar care sunt importante și contează întotdeaun­a.

Când spun asta mă refer la comunicare și la plante, care sunt alese cu grijă înainte de a fi puse în comenzi, șterse pe frunze și ghiveci înainte de livrare, verificate constant dacă apar semne de degradare, iar aceste lucruri se văd mai departe. Aș adăuga și faptul că pentru fiecare mesaj primit, fie că e vorba de un sfat sau o întrebare a unui client legată de o comandă, încerc să răspund cât mai repede și empatic, pentru ca persoana de la celălalt capăt al firului să fie ajutată, iar posibila problemă rezolvată cât mai rapid. Cumva ăsta e și avantajul unui business mic, ai controlul detaliilor și ele fac diferența.

Ce fel de plante aduci în shop? Plante de interior, decorative prin frunze, cu un foliaj aparte, iar uneori plante rare, variegate.

Care sunt cele mai populare și de ce? Dacă vorbim de cele din shop, probabil aș spune Maranta leuconeura sau Sophora prostrata. Cele două sunt destul de populare pentru că au un foliaj tare simpatic, Maranta are acele dungi roz, iar Sophora are frunze minuscule și crenguțe în zig-zag care îi oferă un aspect delicat. În general, cele mai populare plante sunt cu siguranță cele variegate precum Monstera deliciosa Albo sau Monstera Thai Constellat­ion.

Cum ai observat că s-a schimbat atitudinea oamenilor față de plantele de apartament în timpul pandemiei? Cel mai vizibil s-a simțit în lockdown, când oamenilor le-au lipsit natura, plimbările de primăvară și a intervenit nevoia de a suplini această lipsă prin plante de apartament. În același timp, plantele s-au transforma­t din simple elemente de decor în hobby, colecții sau activitate pe timp de pandemie. De asemenea, comportame­ntul de achiziție s-a schimbat, oamenii fiind mult mai deschiși acum la a comanda online plante de apartament față de acum doi ani. plantropic.ro

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mimosa pudica își închide frunzele atunci când simte o amenințare. Are nevoie de multă lumină și de un substrat umed pe timpul verii.
Mimosa pudica își închide frunzele atunci când simte o amenințare. Are nevoie de multă lumină și de un substrat umed pe timpul verii.
 ??  ?? String of turtles este o suculentă cu foliaj spectaculo­s, care preferă zonele cu lumină indirectă.
String of turtles este o suculentă cu foliaj spectaculo­s, care preferă zonele cu lumină indirectă.
 ??  ?? Monstera Adansonii preferă semiumbra și apa o dată la săptămână sau chiar la două săptămâni.
Monstera Adansonii preferă semiumbra și apa o dată la săptămână sau chiar la două săptămâni.
 ??  ?? Peperomia caperata se îngrijește precum o suculentă, pentru că
frunzele ei rețin apa.
Peperomia caperata se îngrijește precum o suculentă, pentru că frunzele ei rețin apa.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania