Casa si Gradina

10 SFATURI ESENȚIALE

-

1 Stabilește exact parcelele pentru flori din grădină, apoi alege doar plante perene sau bianuale care sunt adaptate regiunii tale.

2 Combină plantele cu flori, cu ierburile decorative, dar și cu cele sezoniere în ghivece.

3 Alege în funcție de cromatica florilor și fă un plan, pe hârtie, pentru fiecare anotimp, în funcție de calitatea solului și de cât de expusă la soare este fiecare parcelă. Amenajează diferit parcelele.

4 Fiecare plantă cu flori are mai multe soiuri și variante de culoare, deci alege! Soluția cea mai plăcută este o unitate cromatică astfel încât fiecare sezon să aibă o culoare dominantă. Oricum, limitează-te la o combinație de două-trei culori. De exemplu: albastru și galben este proaspătă și estivală, tonurile calde de galben, portocaliu și roșu sunt ideale toamna, iar cele multicolor­e se potrivesc cu sezonul de primăvară.

5 Ține cont de forma și mărimea florilor. Unele combinații pot fi vibrante și dinamice, iar altele nepotrivit­e. Este de dorit să eviți florile cu forme similare.

6 Pentru echilibru, alege cel puțin două tipuri de plante care să înfloreasc­ă împreună. Ideal trei, dar nu aglomera. Lasă mereu zone libere.

7 Creează volume, fie folosind plante cu înălțimi diferite, plasate în spate sau pe centrul parcelelor, fie prin înălțarea terenului, pe mai multe niveluri.

8 Combinarea înălțimii, a dimensiuni­lor, culorilor și formelor menține grădina angajată în toate anotimpuri­le.

9 Utilizează pergole și sisteme de susținere și adaugă plante cățărătoar­e, arbuști florali cu perioade diferite de înflorire și frunziș bogat în zonele limitrofe, pe lângă garduri și ziduri.

10 O să arate bine, dar nu o să fie perfect dintr-odată. O astfel de amenajare are nevoie de cel puțin un an ca să fie finalizată. Plantează bulbii, rizomii și butașii treptat, la momentul optim, ca să identifici locul perfect, în funcție de celelalte plante deja sădite.

 ??  ??
 ??  ?? Oferă plantelor cățărătoar­e elementele de susținere. Orice sistem este bun, dacă ții cont de greutatea plantei.
Oferă plantelor cățărătoar­e elementele de susținere. Orice sistem este bun, dacă ții cont de greutatea plantei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania