Casa si Gradina

Acum merită să îți faci casa confortabi­lă

Arh. Natalia Berezovska­ia amenajează mereu camerele copiilor cât mai interactiv, iar când vine vorba de restul spaţiilor din casă, le optimizeaz­ă şi caută să le îmbogăţeas­că prin acel element care face întreaga atmosferă mai atrăgătoar­e.

- PRODUCȚIE: Elena Mihăescu

Cum a fost pentru tine anul 2020? Anul 2020 a fost foarte provocator. Nu știam la ce să ne așteptăm, totul era sub semnul întrebării. Când situația s-a mai calmat puțin (sau mai bine zis când am început să ne acomodăm și să ne adaptăm la ce se întâmplă acum), lucrurile au evoluat destul de bine, dacă vorbesc strict din punct de vedere profesiona­l.

Însă direcția a fost schimbată.

Adică, dacă până acum am tot tins să ne specializă­m pe diverse proiecte HoReCa și birouri (cum s-a și întâmplat la începutul anului 2020), după carantină, cele mai multe proiecte pe care le-am realizat au fost din segmentul rezidenția­l. Aici s-a simțit cumva implicarea clienților și înțelegere­a acestora în ceea ce înseamnă confortul personal. Oamenii au investit mai mult în casele lor. Am observat și o oarecare deschidere către inovații,

experiment­area stilurilor, iar bugetele au fost mai mari. În schimb, proiectele HoReCa începute, din păcate, au fost blocate sau au rămas în stand by, până se va mai ameliora situația. Chiar mă uit cu tristețe la locațiile care mergeau atât de bine și mereu erau aglomerate, cum încearcă să supraviețu­iască. Să sperăm măcar că, dacă nu vom „reveni la normal”, cel puțin să reușim să echilibrăm lucrurile în așa fel încât anumite industrii să nu dispară cu totul.

Cum s-a schimbat atitudinea oamenilor față de casele lor?

În primul rând, oamenii au investit mai mult în confortul de acasă. Înainte, mai ales tinerii, care călătoreau mult, ieșeau des în oraș, lucrau la birouri, nu înțelegeau de ce să investeasc­ă într-o amenajare de care, practic, nu se bucurau. Iar acum văd lucrurile cu totul altfel, pentru că acasă a devenit locul unde mâncăm, ne jucăm, facem sport, lucrăm, învățăm. Astăzi, casa este un spațiu multifuncț­ional, iar ca să te simți bine aici a fost nevoie de transformă­ri, optimizări, redecorări. Cine s-ar fi gândit că designerii și decoratori­i vor ajunge să fie atât de apreciați? Cine s-ar fi gândit că foarte multă lume „va deveni propriul designer sau decorator”? Cine s-ar fi gândit că vom investi în locuințele noastre? Iată rezultatul „experiment­ului”:

Dulapul din dormitorul matrimonia­l al proiectulu­i #MyFamousHo­me a avut succes pe reţelele de socializar­e. Este realizat din PAL uni, dar am completat compoziţia cu profile şi mânere aurii realizate din MDF vopsit.

Care sunt principale­le lecții pe care le-am învățat despre case în această perioadă?

Exact ce ziceam mai sus: casa trebuie să devină un loc unde te simți bine tu și familia ta. Unde în același timp poți lucra și poți fi productiv, unde te poți juca cu copiii sau chiar să faci orele cu ei. Acasă înseamnă sala de sport sau ringul de dans pentru cei pasionați de mișcare, acasă poate fi un SPA, un cinematogr­af sau pur și simplu loc de meditație. Toate aceste transformă­ri ne-au învățat să apreciem ceea ce avem, să apreciem

locul sacru pe care îl reprezintă casa în care locuim, să ne bucurăm de micile detalii care fac spațiul în care locuim mult mai primitor.

Cum va fi abordat designul de interior în 2021?

Dacă până acum s-a pus așa de mare accent pe minimalism (cum ziceam, nu se stătea prea mult pe acasă), de acum încolo, tendința va fi să ne facem viața bogată, în culori, texturi, lumină etc. Așa a ajuns designul interior perceput la justa lui valoare. Nu vom mai avea case goale – vom avea case optimizate, nu vom mai avea pereți albi – vom aduce culori, culori care ne vor ajuta să fim productivi, să ne putem relaxa, să ne putem concentra. Nu vom mai avea doar finisaje și materiale sintetice – vom pune accent pe elemente naturale, organice.

Care sunt elementele care compun o casă confortabi­lă?

În dormitor am propus acest tapet turquoise cu inserţii aurii care, datorită luminii, schimbă culoarea peretelui.

Nu există elemente standard, totul este individual. Dacă vă place să vă tolăniți pe canapea în timp ce vă uitați la seriale, e clar că acest obiect va fi piesa de rezistență și poate chiar de accent, iar dacă vă place să gătiți și acum aveți și timp pentru asta, atunci sigur bucătăria dotată va fi scopul viitoarei amenajări. Fiecare casă este analizată individual, iar dacă anul acesta v-ați propus să renovați locuința existentă, vă recomand să analizați două aspecte: ce vă face fericit și ce vă lipsește din casa în care stați acum?

Ce nu trebuie să ne lipsească din casă în 2021?

Culoarea și originalit­atea. Dacă până acum amenajăril­e pe care le făceam erau pe repede înainte, acum avem timp să analizăm ce ne place și ce nu, ce ne face să ne simțim bine și ce nu și așa mai departe. Cred că anul 2021 este anul oportun pentru a experiment­a și pentru a face ceva individual.

Arh. Natalia Berezovska­ia te așteaptă și pe blogul personal cu sfaturi de amenajări: thefamousd­esign.ro

 ?? • FOTO: Anca Rancea, Alexandru Prodan ?? Aici este camera Anastasiei (fiica mea) unde, pe lângă obiectele de bază, am venit cu ideea de a-i propune un perete creativ: am desenat niște căsuțe abstracte în diverse nuanțe de roz, iar una dintre ele are lipit tapet magnetic, peste care am dat lavabilă tip tablă de scris. Astfel, Anastasia poate să deseneze cu creta și să lipească imagini sau litere magnetice.
• FOTO: Anca Rancea, Alexandru Prodan Aici este camera Anastasiei (fiica mea) unde, pe lângă obiectele de bază, am venit cu ideea de a-i propune un perete creativ: am desenat niște căsuțe abstracte în diverse nuanțe de roz, iar una dintre ele are lipit tapet magnetic, peste care am dat lavabilă tip tablă de scris. Astfel, Anastasia poate să deseneze cu creta și să lipească imagini sau litere magnetice.
 ??  ?? Arh. Natalia Berezovska­ia ne îndeamnă să aducem culoarea în casele noastre.
Arh. Natalia Berezovska­ia ne îndeamnă să aducem culoarea în casele noastre.
 ??  ?? ACASĂ e locul sfânt și da, chiar merită să-ți faci casa confortabi­lă din toate punctele de vedere!
ACASĂ e locul sfânt și da, chiar merită să-ți faci casa confortabi­lă din toate punctele de vedere!
 ??  ??
 ??  ?? Optimizez fiecare spațiu indiferent de destinația acestuia. Aici am mascat niște grinzi, care nu mă lăsau să păstrez înălțimea generoasă a camerei, și așa am putut să fac și mai multe spații pentru depozitare. De aici a rezultat acest perete-depozit care integrează și o zonă de rafturi și suport pentru aerul condiționa­t.
Optimizez fiecare spațiu indiferent de destinația acestuia. Aici am mascat niște grinzi, care nu mă lăsau să păstrez înălțimea generoasă a camerei, și așa am putut să fac și mai multe spații pentru depozitare. De aici a rezultat acest perete-depozit care integrează și o zonă de rafturi și suport pentru aerul condiționa­t.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania