Casa si Gradina

Narcisele, vedetele cu parfum amețitor

- PRODUCȚIE: Silvana Pătrășcanu • FOTO: 123RF, PR firmele menționate

Narcisa este originară din zona mediterane­ană, dar este răspândită şi în zonele temperate. Sunt peste 30 de soiuri, toate erbacee, perene şi bulboase. Numele i se trage din mitologia greacă, de la preafrumos­ul Narcis, un tânăr îndrăgosti­t de chipul său, pedepsit de zei pentru trufie şi transforma­t în floarea cu acelaşi nume.

PLANTARE ȘI ÎNGRIJIRE Înfloresc din martie până în aprilie, uneori chiar și în mai, în zonele reci. Bulbii se plantează toamna, în noiembrie. Nu este nevoie să scoți bulbii după înflorire. Fiecare bulb produce 3-5 flori, uneori chiar mai multe. Bulbii se înmulțesc singuri, iar atunci când locul devine foarte „aglomerat”, producția de flori scade. Se întâmplă la 4-5 ani o dată.

DUPĂ CE FLORILE TREC, dezgroapă bulbii, separă puii și rărește-i, iar primăvara următoare vor înflori înzecit! Narcisele tolerează orice tip de sol, dar se simt ideal într-unul fertil, bine drenat, care este menținut umed în sezonul de creștere. Pentru că rădăcina este un bulb și există risc de putrezire, au nevoie de un loc drenat, unde apa nu băltește.

BULBII trebuie să fie mari și grei și se plantează cu vârful în sus, la o adâncime

dublă sau triplă față de lungimea bulbului, la distanță de 7-10 cm între ei. De exemplu: un bulb de 4 cm se va planta la 8-12 cm adâncime. Acolo unde iernile sunt severe, bulbii se plantează cu 1-2 cm mai adânc. Este util să stropești bulbul cu îngrășămân­t înainte de plantare.

DUPĂ ÎNFLORIRE, frunzele trebuie lăsate să vegeteze cel puțin o lună, ca să hrănească bulbul, după care pot fi retezate de la nivelul solului. Narcisele conțin acid oxalic, ceea ce le face foarte rezistente la atacul dăunătoril­or.

ÎN GRĂDINĂ e recomandat să combini cel puțin două-trei soiuri de narcise, cele timpurii cu cele mai târzii. În felul acesta vor înflori în valuri, din martie până în mai.

ESTE IDEAL SĂ LE PLANTEZI în grupuri, pentru că arată foarte bine împreună și se vor îndesi an de an. Se simt bine alături de bulbii de lalele și zambile și pot crea împreună un decor fabulos, mai ales dacă le combini cromatic.

ÎN POIENILE CU NARCISE din localitate­a Vad, Brașov și în cea de lângă satul Racâș, Sălaj cresc spontan patru specii de narcise albe, printre care și narcisa albă și cea stelată - albă cu petale lungi și subțiri, parfumate și spectaculo­ase.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania