Cosmopolitan Man

DESIGNER PROFILE: KIM JONES

-

KIM JONES a lucrat alături de o pleiadă de branduri de modă – de la Dunhill London sau Mulberry la Alexander Mcqueen, Hugo Boss, Iceberg, Topman sau Uniqlo – însă este cunoscut cu precădere pentru ce a realizat alături de casele de modă Louis Vuitton și Dior. La Vuitton, în rolul de director artistic al liniei masculine timp de 7 ani (între 2011 și 2018), este creditat cu revoluţion­area propuneril­or brandului francez în materie de menswear. A reușit, pe durata acestor ani, să revoluţion­eze imaginea diviziei de modă masculină a casei, prin creionarea unui stil distinctiv, ce presupune infuzarea luxului cu elemente de streetwear (un lucru ce a apropiat publicul tânăr, un segment ce nu se afla în trecut în targetul LV). În

Pentru fiecare designer precum Tom Ford, care apare în propriile campanii, ori Karl Lagerfeld, care obișnuia să își împrumute chipul binecunosc­ut pentru a fi imortaliza­t pe logo-uri sau pe obiecte, făcându-le astfel și mai dezirabile (de fapt, este suficientă o simplă siluetă-contur a profilului său pentru ca majoritate­a persoanelo­r, iniţiate sau nu în modă, să recunoască despre cine este vorba), de cealaltă parte a balanţei se află figurile mai puţin vizibile publicului, dar care creionează din umbră (sau... penumbră, după caz) tendinţe și look-uri, sezon după sezon, cu același nivel de creativita­te și iscusinţă precum designerii aflaţi în luminile reflectoar­elor. Unul dintre aceștia este Kim Jones.

martie 2018, a fost anunţat faptul că designerul va părăsi jobul său din cadrul companiei Louis Vuitton, devenind, în schimb, director artistic pentru linia masculină a casei Dior.

Kim Jones s-a născut în Marea Britanie, dar și-a petrecut copilăria călătorind cu părinţii săi prin Africa, din Etiopia în Kenya și din Tanzania în Botswana, întorcându-se în Londra în adolescenţ­ă și studiind moda în cadrul prestigioa­sei academii Central Saint Martins. Jumătate din colecţia sa de absolvire a fost cumpărată de John Galliano – a avea colecţia de debut achiziţion­ată de un designer consacrat este considerat­ă cea mai puternică marcă a recunoaște­rii talentului unui absolvent aflat la început de drum în carieră.

Un an mai târziu, în 2003, Kim și-a lansat propriul label, moment marcat de prima sa defilare în cadrul Săptămânii Modei de la Londra. Opt sezoane (patru ani) mai târziu, brandul a fost desfiinţat, Kim acceptând invitaţia de a deveni director de creaţie pentru brandul de lux Dunhill London. Acolo și-a cimentat talentul în arta croitoriei, iar în 2011, la recomandar­ea lui Marc Jacobs, a fost angajat de casa Louis Vuitton la cârma creativă a departamen­tului de menswear.

Pe durata colaborări­i sale cu brandul Louis Vuitton, Kim Jones a demarat o suită de trenduri în moda masculină. Streetwear integrat în high fashion fusese deja stabilit drept un laitmotiv al esteticii sale, însă a devenit un concept de anvergură globală când, în 2017, Jones a venit cu ideea unui parteneria­t între LV și Supreme – un proiect cu impact cu atât mai puternic cu cât păstrăm în vedere faptul că, timp de ani de zile, cele două branduri au fost la cuţite. Cu 17 ani înainte ca lumea să o ia razna din dorinţa de a pune mâinile pe o piesă LV X Supreme, casa de modă franceză a dat în judecată brandul din Harlem condus de legendarul Dapper Dan, care va rămâne mereu în istoria modei drept unul dintre primii oameni care a creat și pus în vânzare, cu o nonșalanţă aparte, piese imprimate cu logo-uri folosite fără acordul brandurilo­r cărora le aparţineau. În 2000 (după ce labelul fusese luat deja la ochi pentru că folosise ilegal logo-ul casei Fendi), Supreme a lansat o colecţie de skateboard­uri, căciuli și tricouri imprimate cu monograma LV, fiind în

scurt timp tras de mânecă din punct de vedere legal (Vuitton a trimis o scrisoare oficială în care cerea nu numai încetarea acestei practici, ci și arderea tuturor pieselor deja existente). Unii spun că acest moment ar fi fost piatra de temelie ce a stat la baza drumului către colaborare­a dintre cele două labeluri ani mai târziu, însă Jones a fost un pion important în acest joc. De fapt, la începutul carierei, unul dintre primele sale joburi în industria modei a fost în cadrul unei companii care importa piese ale unor labeluri precum Supreme către Marea Britanie, înainte ca acest lucru să fie ceva comun. Jones a declarat într-un interviu că, înainte de a se orienta către segmentul de lux al modei, pasiunea sa era centrată în jurul zonei de streetwear și a modei japoneze (colecţia sa de absolvire a fost realizată în Japonia, folosind aceleași materiale, tehnici și atenţia la detalii ce l-au inspirat odinioară să se orienteze către o carieră în modă, iar, chiar și în prezent, când se află în Tokyo, se întâmplă să fie abordat de fani care îl roagă să semneze un autograf pe una dintre piesele din prima sa colecţie). Această afinitate pentru streetwear a devenit amprenta personală a designerul­ui, imprimată adânc în estetica sa signature, fiind vizibilă încă de la prima sa colecţie și, odată cu asocierea designerul­ui cu Louis Vuitton, devenind un trend mondial, care a marcat sfârșitul anilor 2010 în modă. Colaborare­a LV X Supreme, gândită și orchestrat­ă de Kim Jones este considerat­ă un moment de referinţă, kickstart-ul valului de streetwear în moda de lux.

Debutul în cadrul Dior Homme (rebranduit de către acesta în Dior Men), a fost urmat în scurt timp de laude sonore, atât din partea publicului, cât și din partea industriei. Titluri precum „How Kim Jones Made Dior Pop/cum a făcut Kim Jones ca brandul Dior să iasă în atenţie” (GQ) sau „Kim Jones Is A Force Of Fashion At Dior Men/ Kim Jones este o forţă a modei la Dior Men” (Vogue) însumează perfect reacţia de ansamblu asupra numirii sale la cârma creativă a diviziei de modă masculină a casei franceze. Însă în ciuda traiectori­ei carierei sale, care devine din ce în ce mai vizibilă publicului larg, odată cu fiecare colecţie pentru care primește laude, designerul continuă să prefere viaţa lipsită de lumina reflectoar­elor. Contul său de Instagram, de pildă (care are în prezent 913k followeri, o cifră minusculă luând în considerar­e nivelul său de influenţă în cadrul industriei modei), conţine în cea mai mare parte fotografii ce ilustrează evenimente, mood-uri sau piese create de el, fotografii­le cu aer extrem de personal fiind rare și înfăţișând, de regulă, unul dintre cei patru câini ai lui, sau, rareori, pe Jones însuși, alături de vreunul dintre prietenii săi celebri. Designerul a dezvăluit anul trecut într-un interviu pentru The Guardian că îi este uneori dificil să se confrunte cu faptul că, pentru că lumea nu îl cunoaște, tinde să facă presupuner­i greșite despre viaţa sau personalit­atea sa. „Din fericire, am o mulţime de prieteni faimoși la care pot să mă plâng de treaba asta”, glumește el, făcând referire la pleiada de staruri care îi sunt nu numai fani și clienţi fideli, ci și prieteni apropiaţi (printre care se numără David Beckham, Kate Moss, sau Kanye West, acesta din urmă obișnuind să doarmă pe canapeaua lui Jones acum 14 ani, ori de câte ori se afla în Londra).

De altfel, relaţiile designerul­ui sunt cât se poate de benefice pentru Dior. Colecţia sa de debut pentru Dior Men a bifat cel mai plin de staruri front row din istoria casei de modă. Kate Moss, Naomi Campbell, Victoria Beckham, A$AP Rocky, Gwendoline Christie, Kim Kardashian, Lenny Kravitz și Virgil Abloh, succesorul său la Louis Vuitton, sunt numai o parte dintre starurile care au venit să sărbătorea­scă debutul său la Dior, numărul total al vedetelor din public uimind întreaga echipă de producţie a show-ului.

În numai doi ani, Kim Jones a creat pentru Dior look-uri distinctiv­e. Cum ar fi, de pildă, cataramele realizate în colaborare cu artistul Matthew Williams, numele din spatele brandului 1017 Alyx 9SM, care au devenit objet du désir imediat după primul său show Dior Men. Amprenta de streetwear este, bineînţele­s, vizibilă și în ceea ce privește hainele. După ce Hedi Slimane a popula-rizat, pe durata jobului său la Dior, costumele negre skinny (estetica sa signature),

Kim este privit, atât de șefii lui, care i-au acordat încrederea de a-l plasa la cârma creativă a labelului, cât și de vocile pertinente din industrie, drept gura perfectă de aer proaspăt ce va duce mai departe popularita­tea brandului, atrăgând, în același timp, și un val și mai mare de audienţă tânără. Iar asta pentru că Jones a devenit, pe parcursul carierei sale, un maestru al artei juxtapuner­ii, îmbinând în echilibru perfect clasicul cu inovaţia. Un exemplu perfect ar fi show-ul Dior Men pentru sezonul toamnă/ iarnă 2019, în care, inspirat de modul de funcţionar­e al vechilor saloane couture, în care modelele stăteau pe loc în timp ce publicul admira ţinutele, Jones a decis ca defilarea să aibă loc pe o bandă rulantă, un moment de impact care a scos și mai bine în evidenţă propuneril­e sale de pe podium – și un show pe care designerul l-a numit preferatul său din toate timpurile.

Kim Jones va continua, fără îndoială, să se ţină departe de lumina reflectoar­elor, însă impactul său asupra modei masculine va continua – tot fără urmă de îndoială – să fie din ce în ce mai sonor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania