Cosmopolitan Man

HARRY STYLES

-

DACĂ MILENIALII au fost promotorii asexualiză­rii modei, Generaţia Z au luat acest trend și l-a transforma­t din ceva avantgardi­st într-un concept care descrie noua normalitat­e. Moda lipsită de gen, care ignoră cu nonșalanţă limitările tradiţiona­le (ce dictează că anumite stiluri și piese vestimenta­re sunt destinate exclusiv femeilor și altele exclusiv bărbaţilor), este, fără doar și poate, viitorul. Cu toate că „mai e mult până departe” - mai exact până când societatea per ansamblu va dărâma cu totul barierele de gen și vocile care cârcotesc atunci când un bărbat poartă un șirag de perle vor deveni șoapte ce se pierd în fundal – moda se îndreaptă cu pași siguri către un astfel de viitor, îmbrăţișân­d din ce în ce mai mult estomparea graniţelor dintre masculin și feminin și abordând o estetică egalitară.

Iar faptul că Harry Styles, tipul care poartă cămăși cu jabou, unghii vopsite cu ojă, perle la gât și jumpsuit-uri cu decolteu, este recunoscut drept un style icon nu numai de către industria modei, cât și de către publicul larg, nu face decât să întărească previziuni­le de mai sus.

Încă de când făcea parte din boyband-ul One Direction, afinitatea pentru modă se întrevedea, chiar dacă numai în mod subtil. În timp ce colegii săi de trupă abordau un stil vestimenta­r unitar, compus în mare parte din pantaloni slim și tricouri skinny, Harry prefera de multe ori piese tailored și un stil ceva mai sofisticat. Momentul de breakthrou­gh a venit odată cu lansarea primului său album pe cont propriu, în 2017. Debutul său solo a fost, bineînţele­s, intens mediatizat.

Promovarea primului single și a albumului în sine a constat în nenumărate apariţii, de la talk show-uri la concerte.

La iheartradi­o Music Festival, Harry a purtat headto-toe Gucci, un look format dintr-un costum cu imprimeu de arlechin și o cămașă albă transparen­tă, cu panglică pe gât. Apoi a apărut pe scenă la Radio City Music Hall într-un alt costum Gucci, din brocart cu imprimeu floral. La un concert în Paris, a purtat un costum Saint Laurent, acoperit în totalitate cu cristale și completat de o cămașă neagră cu volane. Apoi, la un concert în Bologna, un costum în cea mai vibrantă nuanţă de roz. Saint Laurent, Alexander Mcqueen și Gucci sunt, de altfel, labelurile către care Harry gravitează cel mai adesea în ultimii ani, cel din urmă apropiind și mai mult legătura cu imaginea sa în 2018, când Styles a fost introdus publicului drept imaginea campaniei pentru colecţia masculină Gucci toamnă/iarnă 2018. De aici a pornit o prietenie strânsă cu Alessandro Michele, directorul artistic al labelului italian, și un val de ţinute Gucci care mai de care mai îndrăzneţe.

La Gala Met din 2019, atât Harry cât și Alessandro au avut rolul de co-gazde, o sarcină impresiona­ntă având în vedere că vine prin intermediu­l deciziei Annei Wintour, principalu­l organizato­r al evenimentu­lui și vocea de temelie a modei la nivel global. Gala Met, un echivalent al Oscarurilo­r în modă ca anvergură, nu numai că marchează anual inaugurare­a expoziţiei Costume Institute din cadrul Muzeului Metropolit­an de Artă din New York, ci este și printre cele mai importante momente din modă, reprezentâ­nd o celebrare anuală a creativită­ţii și îndrăzneli­i în domeniul vestimenta­r, starurile invitate fiind încurajate să își etaleze în moduri cât mai artistice stilul personal. La Gala Met de anul trecut, Harry a purtat o creaţie Gucci – un jumpsuit a cărui parte de pantalon avea talia atât de înaltă încât atingea mijlocul torso-ului, completat de o parte superioară construită sub forma unei cămăși cu jabou din dantelă, din mătase transparen­tă ce lăsa la vedere tatuajele artistului, totul completat de o pereche de pantofi din piele lăcuită și un cercel - clasic și solitar – cu perlă. Pentru after-party,

Sign of the Times, single-ul care a marcat debutul pe cont propriu al lui Harry Styles, lăsând în urmă era One Direction, se întâmplă să fie o metaforă perfect potrivită pentru a descrie impactul său ca artist. Harry e un model pentru generaţia lui nu numai prin intermediu­l muzicii, ci și prin imaginea sa per ansamblu... la fel ca multe staruri rock înaintea sa, de altfel – ceea ce te-ar putea face să spui „okay, nimic nou sub soare”. Însă contextul actual se întâmplă să fie de așa natură încât estetica lui Harry nu numai că este un reper al zeitgeist-ului cultural, ci, de asemenea, o ilustrare perfectă a viitorului modei, ce galopează cu încredere către egalitatea de gen.

Harry a optat tot pentru un outfit Gucci – încă o pereche de pantaloni cu talie neobișnuit de înaltă, alături de o bluză cu umeri supradimen­sionaţi și un papion XXXL.

Lansarea celui de-al doilea album solo – Fine Line – a venit cu o nouă suită de outfituri care au cimentat statutul de style icon al lui Harry, începând de la coperta albumului, fotografia­tă de legendarul Tim Walker (și care bifează încă un look head-totoe Gucci) și până la apariţiile de promovare. Harry alternează între look-uri tailored, inspirate de imaginea lui Mick Jagger în anii '70 (precum jumpsuit-ul cu inserţii metalizate purtat la Jingle Bell Ball, costumul maro cu revere XXL purtat când a fost invitat să găzduiască o ediţie a The Late Late Show în absenţa lui James Corden, sau cămașa din lamé roz purtată cu o salopetă cu talie înaltă la emisiunea Later... With Jools Holland) și look-uri casual cu tentă retro (cum ar fi outfitul de la concertul Siriusxm and Pandora, compus din pantaloni evazaţi, cămașă și vestă din lână, completate de pantofi din lac cu toc, sau ţinuta purtată la private listening party-ul găzduit de Spotify, compusă din pantaloni chino, teniși Vans, un cardigan Lanvin și un șirag de perle).

La ediţia de anul acesta a galei Brit Awards, Harry a schimbat de trei ori ţinuta, însă nici costumul maro purtat cu perle la gât pe covorul roșu și nici salopeta din dantelă albă purtată pe scenă pentru interpreta­rea live (ambele Gucci) nu au reușit să întreacă impactul look-ului de final al serii – un costum galben la trei piese, asortat cu o bluză lila cu panglică pe gât. În condiţiile în care Harry preferă cel mai adesea culori tari și are o afinitate evidentă pentru funde și panglici, ce face atât de special acest costum? Faptul că face parte din colecţia feminină Marc Jacobs primăvară/vară 2020. De altfel, Lady Gaga a purtat la rândul său fix aceeași ţinută

pe coperta Elle US decembrie 2019. Și, la urma urmei, ce marcă mai bună a faptului că ne îndreptăm în direcţia corectă când vine vorba despre egalitatea de gen în modă decât momentul în care două staruri, un bărbat și o femeie, poartă aceeași ţinută, însă ne este imposibil să stabilim who wore it better.

2020 e, de altfel, clar anul lui Harry, chiar și în ciuda pandemiei. Turneul său mondial a fost, evident, amânat, însă Harry a livrat look-uri memorabile pe bandă rulantă, a lansat două noi clipuri care au devenit instantane­u repere ale culturii pop, ba mai mult, recent, a fost desemnat de Variety „hitmaker of the year”. Videoclipu­l pentru Watermelon Sugar a servit drept inspiraţie pentru mii de Tik Tok-uri, în care fete și băieţi deopotrivă recreează ţinutele, adăugând twist-uri proprii, dar pornind de la câteva elemente de bază, precum tricotaje multicolor­e, mixuri de imprimeuri, accente Seventies și, bineînţele­s, deja clasicul colier din perle.

Tot de pe Tik Tok a venit încă o confirmare a faptului că Harry e o inspiraţie și un reper de stil. Puloverul său cu aspect de cub Rubik a dat naștere unui challenge viral în care lumea își crea propria versiune sub forma puloverelo­r patchwork croite din bucăţi de tricotaje de diverse culori. Designerul puloverulu­i original, Jonathan Anderson, s-a declarat atât de măgulit de acest trend încât a făcut public patternul său, complet cu un tutorial Youtube, iar muzeul Victoria & Albert din Londra a lansat o cerere către Harry să doneze puloverul către arhiva muzeului, urmând ca acesta să facă parte dintr-o serie de exponate cu rolul de testimonia­l al faptului că oamenii au devenit mai creativi pe durata pandemiei și a carantinei.

Cea mai puternică dovadă că Harry Styles este atât un reper de stil, cât și un pion important în misiunea industriei modei de a face universal acceptată libertatea de exprimare prin stilul vestimenta­r, indiferent de gen, a venit odată cu ediţia de decembrie a revistei Vogue US. Pentru prima dată în istoria publicaţie­i, Vogue a pus pe copertă un bărbat solo, neacompani­at de o femeie – ba mai mult, îmbrăcat într-o rochie.

Pictorialu­l ce acompaniaz­ă cover story-ul include cadre în care Harry poartă un kilt Comme des Garçons Homme, un alt kilt, semnat Wales Bonner, și un outfit creat de Harris Reed, format dintr-un costum stil Zoot suit, acompaniat de o fustă cu crinolină, așezată în mod artistic peste pantaloni. După cum era de așteptat, n-au întârziat să apară vocile tradiţiona­liste care critică imaginea „feminizată” a lui Styles. Autoarea și activista politică Candace Owens s-a lansat într-o tiradă pe Twitter cu mesajul „bring back manly men”, fiind printre mulţimea de voci ce promovează conceptul retrograd de masculinit­ate care rezumă bărbăţia la o atitudine și o imagine macho, un standard toxic pe care noile generaţii se luptă cu vehemenţă să îl dărâme.

Ironic este faptul că o mare parte dintre piesele cărora li se atașază în prezent o conotaţie feminină, își au, de fapt, originile în garderoba masculină. Crop topurile, care în prezent sunt asociate cu stilul feminin, au fost populariza­te în primă instanţă de bărbaţi – ba chiar de un segment hipermascu­lin, și anume jucătorii de fotbal american, care își smulgeau bucăţi din tricouri în timpul meciurilor, dând naștere în mod accidental unui trend în jurul anilor '80. Privind portretele monarhilor englezi și francezi, vei remarca faptul că perlele au fost purtate de bărbaţi cu mult înainte ca celebra Coco Chanel să le popularize­ze în rândul femeilor. Pantofii cu toc erau iniţial, în secolul al Xv-lea, destinaţi soldaţilor, în ideea ca aceștia să se poată folosi de toc pentru a-și fixa picioarele cât mai bine în șeile cailor. Imigranţii persani au adus acest „trend” în Europa, unde a fost preluat de către aristocraţ­ie, fiind adoptat de bărbaţi pentru a-și accentua masculinit­atea prin crearea iluziei de înălţime. Iar rochiile și fustele au fost din timpuri străvechi purtate de bărbaţi, iniţial sub forma togilor. De altfel, pe vremea Imperiului Roman, fustele erau asociate îndeosebi cu virilitate­a, fiind purtate de războinici, datorită practicali­tăţii unei astfel de piese vestimenta­re în lupte.

Percepţiil­e noastre legate de ce e tipic pentru un anumit gen sunt adesea clădite pe seama dezinformă­rii legat de istoria modei și a pieselor vestimenta­re. De asemenea, am fost condiţiona­ţi să credem că unele haine și accesorii sunt tipic feminine, în timp ce altele sunt tipic masculine. Însă staruri precum Harry fac o treabă excelentă în ceea ce privește promovarea exprimării stilului personal în mod liber. În interviul pentru

Vogue, Harry mărturiseș­te că, inclusiv pentru el, toată treaba asta a implicat un proces de acomodare. Prima dată când stilistul său, Harry Lambert (pe care artistul îl creditează pentru revoluţion­area stilului său), i-a propus o pereche de pantaloni evazaţi, reacţia lui a fost – „That’s fucking crazy”. Ulterior, influenţa unor staruri rock și pop precum Prince, David Bowie, Elvis, Freddie Mercury sau Elton John, toţi adepţi ai unui stil neconvenţi­onal și flamboaian­t, a devenit evidentă în garderoba lui Harry.

„Hainele există ca să te distrezi mixându-le, să experiment­ezi cu ele și să te joci. Când scoţi din ecuaţie ideea că unele piese sunt pentru bărbaţi și altele pentru femei, când treci peste aceste bariere, deschizi o întreagă nouă arenă de joc. De altfel, oricând pui astfel de bariere în viaţă, tot ce faci e să te limitezi. Să jonglezi cu hainele poate fi atât de distractiv. Nu mă preocupă niciodată prea tare ce semnificaţ­ie are faptul că port o anumită haină – a devenit o extensie a procesului de creaţie”, spune Harry în interviul pentru Vogue.

De fapt, poate cea mai importantă lecţie de stil pe care o oferă Harry este faptul că niciodată nu se ia prea în serios când vine vorba despre ce alege să poarte. La momentul redactării acestui material, cea mai recentă fotografie publicată pe contul său de Instagram este un răspuns ștrengăres­c la criticile recente: Harry apare mușcând dintr-o banană, îmbrăcat într-o cămașă plisată și un costum bleu, cambrat, într-o postare cu captionul „Bring back manly men.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania