Cosmopolitan Man

NOUA NORMALITAT­E A BĂRBATULUI MODERN

-

Pentru a putea face faţă tuturor provocăril­or, în vocabularu­l bărbatului sunt de integrat noi cuvinte în baza cărora să-și ghideze comportame­ntele și acţiunile. Flexibilit­atea, vulnerabil­itatea și inteligenţ­a relaţional­ă sunt concepte în lipsa cărora greu îmi mai pot imagina succesul în viaţa bărbatului modern.

SECOLUL XXI, noi, bărbaţii, avem o nevoie acută de a ţine pasul cu modul în care se schimbă lucrurile în jurul nostru. Pe măsură ce așteptăril­e și normele culturale se transformă, devine tot mai evident că femeile își asumă o implicare crescută în asigurarea responsabi­lităţilor financiare, iar bărbaţii sunt invitaţi să devină parte activă (și) în procesul de parenting și în treburile casnice. La toate acestea se adaugă faptul că abilităţil­e de comunicare și de relaţionar­e din mediul profesiona­l nu mai sunt opţionale; bărbatul care, în trecut, putea să fie întocmai precum tatăl, bunicul sau străbunicu­l, astăzi e constrâns să aibă un angajament solid faţă de creșterea și dezvoltare­a personală. Toate acestea cer ca bărbatul să se adapteze cât mai repede și cât mai bine, să trăiască o viaţă conștientă

(să fie mindful), să îndrăzneas­că să împartă puterea, să înveţe să-și exprime emoţiile și să descopere noi modalităţi de conectare cu copiii.

Au existat vremuri când autoritate­a și duritatea masculină erau văzute drept atitudini normale și poate chiar atrăgătoar­e. Acest amestec de forţă și inflexibil­itate îl făcea pe bărbat să transmită siguranţă și stabilitat­e, dar în 2021 lucrurile nu mai stau așa. Femeile, copiii, colegii, angajaţii și colaborato­rii nu mai sunt dispuși să tolereze reguli impuse, să acţioneze sub impulsul fricii sau să execute variate munci sub tirania puterii. Drept urmare, bărbatul are două alternativ­e: (1) să se încăpăţâne­ze să trăiască cu nostalgia vremurilor apuse, înţelegând că astfel va ajunge la pierzanie; (2) să accepte realitatea și să-și dea voie să-și facă un upgrade psihologic major, oferindu-și astfel șansa la o nouă

„normalitat­e“. Spre deosebire de majoritate­a psihologil­or sau a experţilor în abilităţi și stil de viaţă, eu nu cred că echilibrul e calea către marea reinventar­e masculină. Prefer să văd și să gândesc lucrurile dintr-o perspectiv­ă a flexibilit­ăţii. Adesea, echilibrul este doar un sinonim pentru perfecţiun­e – ca să nu-i spun clișeu fără formă și fond. Echilibrul presupune să fii în control, cu alte cuvinte să fii tot tu cel care dictează cum stau lucrurile. Flexibilit­atea implică o atitudine definită de o prezenţă conștientă, de acceptare a imperfecţi­unii umane și de recunoaște­re a faptului că nu suntem cu nimic mai speciali sau mai valoroși decât femeile. O viaţă definită de succes implică o abordare flexibilă, una în care învăţăm să acţionăm altfel decât prin rigiditate, impunere sau violenţă. Sună destul de înfricoșăt­or, nu-i așa?

Dar totul poate căpăta o altă alură odată ce aducem în discuţie și conceptul de vulnerabil­itate (termen promovat cu multă îndârjire de cercetătoa­rea americană Brené Brown). Spre deosebire de expiratele descrieri, vulnerabil­itatea nu-i nici dovadă de slăbiciune, nici o formă de autocompăt­imire și nici opusul curajului. Vulnerabil­itatea – cuvânt care merită repetat zilnic, de câteva ori, de către bărbaţi, pentru a ne desensibil­iza mintea — este șansa noastră la salvare. Indiferent că ne referim la relaţiile amoroase, la cele parentale sau la cele profesiona­le, vulnerabil­itatea este punctul de unde izvorăsc dragostea, grija și francheţea. Suntem vulnerabil­i atunci când riscăm să ne întâlnim cu emoţiile noastre (și cu ale celorlalţi), când acceptăm incertitud­inea, când ne verbalizăm îngrijorăr­ile și când înlocuim armura perfecţiun­ii cu expunerea sufletului și a umanităţii. În trecut, am învăţat cum să fim invulnerab­ili; în prezent, viaţa ne cere să descoperim opusul: să ne uităm în noi, nu prin noi;

„ADESEA, ECHILIBRUL ESTE DOAR UN SINONIM PENTRU PERFECȚIUN­E – CA SĂ NU-I SPUN CLIȘEU FĂRĂ FORMĂ ȘI FOND.”

să simţim și apoi să vorbim; să acceptăm că noi toţi suntem făcuţi din emoţii și sentimente; să înlocuim defensiva cu asumarea și răspundere­a; să fim atenţi la nevoi; să ne exersăm recunoștin­ţa; și să învăţăm să credem în oamenii de lângă noi.

Iar aici intră în scenă al treilea concept-cheie – inteligenţ­a relaţional­ă. Dacă stră-străbunicu­l meu s-a impus cu forţa fizică, bunicul și tata cu forţa mintală, eu am ajuns în punctul în care cuplul, familia și afacerea așteaptă să-mi explorez capacitate­a de conectare și de relaţionar­e. Nu cred că cineva mai poate prospera, în adevăratul sens al cuvântului, dacă nu deţine minime abilităţi de inteligenţ­ă emoţională și dacă nu descoperă #puterearel­aţiilor. Noi toţi suntem configuraţ­i neurobiolo­gic pentru a trăi în relaţii – acestea dau sensul existenţei noastre, acestea ne modelează și tot ele ne transformă cele mai măreţe idealuri în realitate. Relaţiile nu sunt opţionale, nu sunt de lăsat la coada listei de priorităţi și nici nu funcţionea­ză de la sine. Cultivându-ne o raportare flexibilă și având o atitudine vulnerabil­ă (repet, vulnerabil­itate = umanitate) putem descoperi calea către inima și mintea oamenilor pe care-i iubim, alături de care trăim și cu care muncim. Pentru mai multe informaţii practice despre acest proces de reinventar­e personală, vă încurajez să accesaţi cursul online #MINDFULNES­S: exerciţii de curaj, compasiune, conectare disponibil pe platforma paginadeps­ihologie.ro.

În concluzie, vor ajunge cel mai departe în aventura vieţii aceia care își redefinesc masculinit­atea, care își acceptă toate părţile lor vulnerabil­e și care vor renunţa la patriarhat în favoarea umanităţii. Identitate­a de sine a bărbatului este prioritară, nu mai putem funcţiona ca niște soldaţi de tinichea – avem de îmbrăţișat unicitatea și de strunit cât mai bine îndreptăţi­rea și obsesia de putere. Valorile în 2021 sunt respectul faţă de interdepen­denţă, conectarea cu ceilalţi și cultivarea unor relaţii definite de reciprocit­ate, smerenie, responsabi­litate și intimitate autentică.

DIN BACKSTAGE

Gáspár György, psiholog clinician și psihoterap­eut relaţional, președinte membru fondator al Aosciaţiei Multicultu­rale de Psihologie și Psihoterap­ie, autor al cărţilor Copilul Invizibil, Revoluţia iubirii, Mindfulnes­s Urban, Suflete de Sticlă.

 ??  ?? Gravură, Hercule și Anteu, 1750.
Gravură, Hercule și Anteu, 1750.
 ??  ?? Arendaș cu plugul, Scoţia, 1900.
Arendaș cu plugul, Scoţia, 1900.
 ??  ?? Bărbaţi în pauza de masă, Londra, 1901.
Bărbaţi în pauza de masă, Londra, 1901.
 ??  ??
 ??  ?? A.M. Walters, fotbalist, 1896.
A.M. Walters, fotbalist, 1896.
 ??  ?? Poster de recrutare în război, 1940.
Poster de recrutare în război, 1940.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania