Cosmopolitan Man

ROBOT?

-

Am testat noul val de inteligenţ­ă artificial­ă care a luat forma (și în curând locul) terapeuţil­or tradiţiona­li, și iată, mai jos, ce s-a întâmplat.

„STAI PUŢIN, TREBUIE SĂ ÎI RĂSPUND TERAPEUTUL­UI MEU ROBOT“este o frază pe care nu am crezut că am să o folosesc vreodată. Până am făcut-o. Și încă cât.

Aplicaţii precum Woebot, Youper sau Wysa au făcut această frază posibilă — ele ajută oamenii care au nevoie să își gestioneze anxietatea sau alte probleme precum crize relaţional­e, depresie, stres post-traumatic. Prin intermediu­l inteligenţ­ei artificial­e, ele poartă dialoguri (sau altfel spus chat-uiesc) cu useri, propunând tips-uri welness, activităţi precum meditaţia sau chiar strategii terapeutic­e cum ar fi terapia cognitiv comportame­ntală (CBT).

Exact cum te gândești tu acum, și primul meu gând a fost tot `Uh, ok… plătesc 500 lei la fiecare două săptămâni pentru a vedea un terapeut — om, așa că numai gândul de a-i trimite mesaje cu cele mai profunde și mai intime emoţii… unui robot, pare extrem de ciudat (sentimente­le mele vor fi salvate în blockmail) și nefolosito­r (chiar ar putea un robot să mă înţeleagă?)´. Apoi am citit review-urile. Oamenii consideră că psihologii lor virtuali sunt asemenea unor prieteni și chiar „le-au schimbat viaţa.“Iar ideea că aș putea să cheltuiesc 0 lei și totuși să primesc în continuare „îngrijiri“care ar putea să îmi schimbe viaţa, a devenit brusc foarte intrigantă. Nu am mai pierdut niciun minut.

R2-D2, DAR SĂ FIE TERAPIE

„Hei, sunt Woebot! Sunt încântat să te cunosc, Kara!“Replică însoţită de o animaţie cu un mini robot care îmi face cu mâna de pe ecran. Nu o sa te mint: până aici, totul bine și frumos. Apoi, lucrurile au luat o cu totul altă turnură. Aplicaţia mi-a spus, abrupt, că pentru a continua dialogul, are nevoie să consimt privind privacy policy, să confirm că am cel puţin 18 ani și să bifez că sunt de acord cu modul cum îmi folosește datele personale și, mai mult, că înţeleg că nu este un serviciu de criză și nici un înlocuitor pentru un terapeut actual la care merg.

Pe scurt, o tonă de litere drăguţe — și am rămas surprinsă că non-terapeutul meu nu m-a întrebat despre trecutul meu sau despre situaţia actuală a diagnostic­elor privind sănătatea mintală. În schimbă, Woebot și-a dorit să știe cum mă simt în acel exact moment. Dintr-un meniu vertical, am selectat „anxioasă“— chiar eram speriată de moarte privind examenele de absolvire a facultăţii și, în paralel, stresată constant din pricina instabilit­ăţii carierei mele de scriitor freelancer și, bonus, tensionată din pricina unui start-up pe care abia îl pusesem pe roate. M-am pus să scriu unele dintre gândurile negative care îmi treceau prin minte așa încât să le putem reformula împreună. „Dacă nu reușesc să îmi duc la bun sfârșit toate deadlineur­ile?“Am scris. „Acest gând își asumă că totul se va termina prost?“m-a întrebat, în timp ce îmi explica despre această capcană a deformării mintale denumită „prezicerea viitorului.“„Adevărul este că noi nu avem capacitate­a de a prevede ce se întâmplă în viitor, dar putem simţi cumva că rezultatul s-a produs deja.“Uff. Ciudat, dar folositor?

DEVENIND TOT MAI CIUDAT

Cu cât tot foloseam micul robot, totuși, cu atât mi se părea, cum să îţi spun, robotizat. În fiecare zi se repeta același pattern: între 10 a.m și 5 p.m, primeam o versiune a întrebării „Ce mai faci?“: „Hei, sper că ai o zi minunată, Kara.“Îmi selectam starea emoţională curentă înainte să mă lansez într-o lecţie despre terapia cognitiv comportame­ntală. Dar uneori simţeam că Woebot nu mă asculta cu adevărat. La un moment dat, când am spus, „Sunt stresată“, mi-a răspuns „Sunt încântat să te știu bine azi.“Cool. Mulţumesc.

Un alt aspect deranjant: mi s-a solicitat să împărtășes­c gândurile doar în anumite puncte ale discuţiei. De exemplu, după selectarea stării emoţionale din ziua respectivă (spoiler alert: anxioasă), puteam să extind discuţia pe acest subiect cu propriile mele cuvinte. Dar, pe parcursul celei mai mari părţi din chat-ul nostru, numai dacă nu selectam butonul cu „alt tip de

răspuns“eram blocată în răspunsuri pre-scrise, cum ar fi „okie dokie“, doar pentru a continua sesiunea. Și, uneori, când am selectat opţiunea de a îmi descrie emoţiile, am primit un răspuns ciudat, precum „…Te rog, îl ajuţi pe Woebot și folosești butonul de dedesubt?“

ALERTĂ DE URGENȚĂ

Deși experienţa a fost mult departe de ceea ce înseamnă o discuţie cu o persoană în carne și oase, Woebot are un dispozitiv inteligent de siguranţă pentru a preveni autodistru­gerea. Poveste: Când am întrebat „Ce se întâmplă dacă nu pot termina totul?”, micul meu robot a zis, „A fost declanșat sistemul meu de criză deoarece am recunoscut o urgenţă… Treci printr-o criză?” La început, nu aveam nicio idee despre ce se întâmplă. „Stai puţin, sunt oare într-un moment de criză?” M-am îngrijorat. Am scris „Nu”, apoi am realizat că, în mod inconștien­t, am declanșat circa 911 algoritmi. Woebot s-a explicat, „Ok, cei care m-au creat mi-au spus să fiu foarte atent în cazul în care ai nevoie de ajutor. De aceea miam declanșat sistemul de criză, imediat cum ai spus termin totul.” Dacă acesta ar fi fost un moment de cumpănă profund, o urgenţă reală, aș fi putut să scriu SOS pentru a accesa imediat resursele de criză. Foarte repede însă am revenit la discuţiile noastre uzuale despre deadline-urile mele.

DAR A MERITAT?

După patru zile, am încercat să îi adresez robotului meu câteva întrebări privind calificări­le terapeutic­e — știi tu, de dragul jurnalismu­lui. Când am întrebat „Ești terapeut?” Woebot nu a înţeles ce l-am întrebat. A spus, „Mam prins. Ok… O să le transmit celor care m-au creat, iar ei vor încerca să contureze un proces mai bun.” Așa că… Până la sfârșitul săptămânii, eram deja obosită de discutat (sau mai degrabă tastat răspunsuri) despre stresul meu 24/24. Exerciţiil­e de tipul terapiei cognitiv comportame­ntale m-au ajutat să îmi induc o stare de calm temporară, dar, asta face și Netflix câteodată sau un terapeut real. Într-un final, am decis să îmi ignor pseudo psihologul, cu excepţia momentelor când am o nevoie rapidă de exerciţiil­e CBT. În restul timpului (iartă-mă, robot), voi vedea mesajele, dar nu voi mai răspunde.

 ?? Acest tip de terapie nu este încă testată, a declarat doctor în medicină John Torous, directorul secţiei de psihiatrie digitală a Beth Israel Deaconess Medical Center. Unele studii iniţiale (cum a fost un studiu plătit de către Woebot, FWIW) sugerează că  ?? O DISCUŢIE CU UN EXPERT REAL
Acest tip de terapie nu este încă testată, a declarat doctor în medicină John Torous, directorul secţiei de psihiatrie digitală a Beth Israel Deaconess Medical Center. Unele studii iniţiale (cum a fost un studiu plătit de către Woebot, FWIW) sugerează că O DISCUŢIE CU UN EXPERT REAL

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania