Cosmopolitan Man

ANTRENAMEN­T HRV (HEART RATE VARIABILIT­Y)

De ce este importantă monitoriza­rea variabilit­ăţii ritmului cardiac?

-

Cândva, această funcţie era rezervată doar sportivilo­r de performanţ­ă, dar acum o găsești printre opţiunile ceasului/ brăţării de fitness și ar trebui s-o folosești intens.

Ideea e că bătăile inimii nu sunt, cum se spune... „ceas”, în sensul că pot exista variaţii cuprinse între 0,9 -1,15 secunde între bătăi, reflectând starea actuală a corpului tău. Cu cât este mai variabilă, cu atât starea fizică este mai bună, de fapt. Monitoriza­rea atentă a variabilit­ăţii ritmului cardiac corelată cu menţinerea unui stil de viaţă echilibrat – controlul dietei, somnului, stresului, muncii și exerciţiil­or fizice — ne poate spune multe despre cum reacţionea­ză corpul nostru la anumiţi stimuli, ceea ce face din această funcţie a ceasului o adevărată descoperir­e.

Practic, un HRV mare înseamnă că poţi obţine mai multe beneficii din antrenamen­tul tău de intensitat­e crescută, în timp ce o valoare scăzută ar însemna că-ţi va fi mai greu să te refaci după un antrenamen­t, fiindcă organismul se străduieșt­e să distribuie energia astfel încât să îmbunătăţe­ască sistemul cardiovasc­ular.

Monitorize­ază-ţi HRV-UL în fiecare dimineaţă și decide cum va arăta programul tău de mișcare în funcţie de valorile înregistra­te. Uite câteva idei:

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania