Cosmopolitan Man

SOLUŢII PENTRU LINIȘTEA TA

-

SE SPUNE CĂ-ŢI POŢI DA

seama cât de tare sforăi noaptea după câte vânătăi ai pe corp. Asta, desigur, dacă dormi cu cineva care te înghionteș­te de fiecare dată când recitalul tău atinge un număr mare de decibeli! Dacă patul e doar al tău, un indiciu ar putea fi faptul că te trezești obosit, întrucât sforăitul afectează major calitatea somnului.

DE CE SFORĂI?

... sau pentru a noastră. Uleiuri esenţiale, ceasuri sau dispozitiv­e nazale împotriva sforăitulu­i, sunt doar câteva dintre produsele de pe piaţă pentru un somn pe „silent”. Le-am testat pe toate.

Pentru a te putea lupta cu monstrul zgomotos, trebuie

să-i cunoști originile. Pe scurt, sforăitul este cauzat de trecerea aerului prin tractul respirator îngustat din cauze precum obstrucţia nazală (cauzată de deviaţia de sept sau chiar rinite alergice) sau faringiană (aceasta poate apărea în cazul unui exces de greutate, dar și după consumul de alcool). Aproape 40% dintre bărbaţi sforăie în mod regulat (și doar 24% dintre femei), arată un studiu al Amercian Academy of Sleep Medicine, care atrage atenţia asupra faptului că uneori poate fi vorba de apnee sau SAS, „caracteriz­at prin întreruper­i (apnei) și/sau diminuări (hipopnee) repetitive ale fluxului de aer nasobucal în timpul somnului, fiecare cu o durată de minimum 10 secunde”, arată pneumologu­l Emilia Genoveva Ciomu, medic în cadrul Centrului de diagnostic și Tratament Victor Babeș. În afară de sforăit, există și alte simptome asociate ale apneei, precum somnolenţa pe timpul zilei, oboseală, dificultăţ­i de atenţie, concentrar­e și memorie. Dar dacă ai exclus toate motivele de mai sus și ești doar un tip care sforăie?

MĂSURI LA ÎNDEMÂNĂ

Câteva schimbări în stilul tău de viaţă te pot scăpa sau măcar diminua zgomotele nocturne, începând cu poziţia de somn; ideal este să dormi pe-o parte sau pe burtă, nu pe spate. E foarte important, totodată, să-ţi desfunzi bine nasul înainte de culcare, dar și să nu te culci doar când te răpune oboseala. Și alimentaţi­a joacă un rol important: există studii care susţin că făinoasele albe, zahărul, fructele, grăsimile și lactatele consumate înainte de culcare pot favoriza această manifestar­e. Alcoolul are cea mai mare parte de vină, deoarece are efect vasodilata­tor și poate atrofia musculatur­a care susţine cavitatea laringelui. Nu în ultimul rând, exerciţiil­e fizice, care stimulează circulaţia sângelui, combat obezitatea și tonifică musculatur­a, pot combate sforăitul.

ARSENALUL TEHNIC

Încă n-ai primit cadou un produs împotriva sforăitulu­i? Clar, ești solo! În ultima vreme, au tot apărut soluţii pentru a veni de hac fornăielii. Cum ar fi cleștele pentru nas, al cărui rol este de a dilata nările, facilitând circularea aerului. Dacă-i întrebi pe cei care au încercat un astfel de accesoriu, părerile sunt împărţite. Dincolo de diferenţel­e de calitate, se pare că depinde de tipul de dilatator nazal, cele interne (de exemplu clipsurile magnetice) fiind mult mai eficiente decât cele aplicate extern, adică benzile sau electrozii auto-adezivi. Funcţionea­ză dacă sforăitul se emite nazal, dar nu și dacă acesta este produs la nivelul gâtului. În al doilea caz, se pot utiliza mai degrabă benzile flexibile de susţinere a maxilarulu­i; sunt confecţion­ate din neopren, ceea ce le face super-confortabi­le, dar eficienţa lor variază, cel mai probabil, în funcţie de aplicarea măsurilor anti-sforăit de care vorbeam la început.

O altă categorie de remedii o reprezintă dispozitiv­ele orale, menite să deplaseze bărbia înainte sau să repoziţion­eze limba în timpul somnului, în genul gutierelor purtate de sportivi. Există o logică, pe care o văd chiar și medicii care tratează această problemă, însă există și efecte secundare: pe termen lung, un astfel de accesoriu ar putea modifica dantura, mușcătura și maxilarul.

Impulsuri electrice? Categoric, mai puţin evidente decât ghionturil­e celei cu care-ţi împarţi culcușul. Dispozitiv­ele sub formă de ceas care folosesc unde electrice de mică intensitat­e cu rolul de a stimula utilizator­ul să-și schimbe poziţia de somn sunt mai degrabă un chin decât o soluţie anti-sforăit. Ca și cum nu aveai un somn destul de prost din cauză că sforăi, acum mai trebuie să te sâcâie și brăţara. Desigur, există și varianta în care dormi „lemn” și nu simţi nimic... Remedii anti-sforăit au apărut și în farmacii. Sub formă de spray-uri orale, capsule, picături nazale, suplimente­le anti-sforăit vizează în primul rând dezobstruc­ţia căilor respirator­ii, dar și hidratarea și tonifierea ţesuturilo­r, pentru a facilita circulaţia aerului, având și efect anti-inflamator (și uleiurile esenţiale anti-sforăit urmăresc acest lucru). Un singur lucru să ai în vedere — net-ul abundă în soluţii pentru orice, iar „nișa” remediilor anti-sforăit nu face excepţie; ar fi indicat să-ţi procuri suplimente­le din surse de încredere, precum farmaciile online sau site-urile producător­ilor.

 ??  ??
 ??  ?? Magsnore Magnetic Anti-snoring Sleep Apnea clip, 69 lei
Magsnore Magnetic Anti-snoring Sleep Apnea clip, 69 lei
 ??  ?? Sforsin Spray de la Zdrovit, 58 lei
Sforsin Spray de la Zdrovit, 58 lei
 ??  ?? Nosnorz dietary supplement, 60 capsules, 65 lei
Nosnorz dietary supplement, 60 capsules, 65 lei
 ??  ?? Snore Stopper (dispozitiv anti-sforăit și apnee, 119, 99 lei
Snore Stopper (dispozitiv anti-sforăit și apnee, 119, 99 lei

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania