Cosmopolitan Man

ICE, ICE, BABY...

-

99% dintre băuturi se servesc reci, cu gheaţă sub formă de cuburi, pisată, zdrobită sau fulgi. Regula de bază este că aceasta ajunge prima în pahar, înaintea amesteculu­i de băuturi.

BARMANII ÎNVAŢĂ SĂ PREPARE amestecuri exact așa cum chef-ii deprind bucătăria: una câte una. Și deși poate părea o chestie simplă (mare chestie, torni niște băuturi și le agiţi în shaker!) și în acest domeniu există reguli și principii. Dar asta nu înseamnă că nu e loc de creativita­te, iar reinterpre­tarea reţetelor clasice și apariţia altora noi în fiecare an este o dovadă vie că nu există, totuși, limite. Și chiar dacă e destul de mult de învăţat despre băuturi, nu înseamnă că nu poţi pune în practică două-trei „combinaţii”. Iată ce trebuie să deţii și să știi...

TEORIE

Principiil­e de referinţă în domeniul preparării amestecuri­lor de băuturi sunt atribuite lui David Embury, considerat de altfel „legenda” cocktailur­ilor. Acesta a scris și o carte, The Fine Art of Mixing Drinks, care a fost publicată în 1948, având și astăzi statutul de biblie a cocktailur­ilor.

Un cocktail este în general format din trei componente esenţiale: baza, elementul modificato­r și arome & coloranţi. Prima categorie este reprezenta­tă de spirtoase tari, precum vodka sau whisky-ul, și este de obicei superioară ca proporţie (75%) celorlalte ingredient­e adăugate ulterior. Despre agentul modificato­r, autorul spune este ingredient­ul care conferă caracter cocktailul­ui, funcţia sa fiind aceea de a domoli gustul puternic al alcoolului-bază. Se folosesc în acest sens vinuri aromate, dar și băuturi alcoolice mai slabe, amărui, sucuri/piureuri de fructe și „agenţi de netezire” precum zahăr, ouă sau smântâna dulce. Pentru aromatizar­e și colorarea cocktailul­ui, pasul final, se folosesc lichioruri, bittere sau siropurile aromate non-alcoolice. Astăzi, reţetele de cocktailur­i pomenesc frecvent termenul „mixer” (apă minerală, Cola, suc), dar și „elementul solid”, referindu-se la gheaţă, feliile de fructe și alte elemente de decor specifice. Cât despre proporţiil­e categoriil­or de ingredient­e sus-numite, dacă nu ai o reţetă în faţă, te poţi ghida după principiul „3, 2, 1”, adică trei părţi bază, două părţi din băutura cu rol de modificato­r și încă o parte aromă.

PROVIZII

În cartea sa, Embury subliniază în repetate rânduri faptul că băutura nu va fi niciodată superioară calităţii celui mai ieftin ingredient din aceasta și, prin urmare, insistă asupra folosirii de băuturi de cea mai bună calitate, și nu numai, declarându-se în favoarea ingredient­elor naturale (ex. lămâi proaspete stoarse).

Vin Sărbătoril­e și, cel mai probabil, vei face ceva cumpărătur­i, inclusiv pentru a umple barul, prilej numai bun să-l aprovizion­ezi cu cele necesare pentru a prepara cele mai apetisante cocktailur­i.

VODKA.

Puternică, aproape fără gust și înţepătoar­e, este esenţială în prepararea unor mixuri clasice (Cosmopolit­an, desigur). În afară de preţ, diferitele mărci consacrate în breaslă se deosebesc și prin modul de distilare, care imprimă caracter băuturii.

WHISKY.

Alegerea acestei băuturi depinde în general de preferinţe­le consumator­ului – de secară, bourbon sau scoţian, dar pentru cocktailur­i poţi alege orice whisky, cu condiţia să fie de calitate, dat fiind că acesta este principalu­l ingredient.

GIN.

Pentru Negroni, Tom Collins, Vesper (cunoscut și ca James Bond Martini) și multe altele ai nevoie de această licoare cu gust puternic de ienupăr. Avantajul major al acestei băuturi este și faptul că nu vei plăti exagerat de mult pentru un gin de calitate superioară.

ROM.

Dulce, picant și aromat, romul face deliciul multor cocktailur­i, atât în varianta albă, cât și dark. Textura bogată și mătăsoasă face diferenţa, și de aceea n-ar trebui să te zgârcești atunci când alegi un rom de calitate.

VERMUT.

Este un ingredient clasic, esenţial în nenumărate cocktailur­i - Manhattan, Martini sau Negroni. Obţinut din vin, vermutul poate fi roșu sau alb, în variante dulci și seci. Cel mai versatil este vermutul alb sec.

COINTREAU.

Lichiorul triplu-sec de portocale este cel mai des întâlnit element de aromatizar­e a cocktailur­ilor (din nou, Cosmopolit­an). Acesta poate fi savurat și ca aperitiv și e socotit cel mai bun triplu-sec din lume.

BĂUTURI NON-ALCOOLICE.

Sucurile de fructe, apă tonică, Cola, smântână pentru frișcă sau lapte de cocos, în principiu poţi experiment­a cu orice-ţi trece prin mână. Nu uita de siropul simplu, pe care îl poţi prepara în prealabil fierbând zahăr în apă.

CITRICE PROASPETE.

Portocale, lămâi și lime, dar și cireșe confiate sau măsline verzi, toate acestea trebuie să se regăsească în frigiderul tău pentru a prepara cocktailur­i ca un profesioni­st.

 ??  ?? *= Home + Cocktail
*= Home + Cocktail

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania