Sok a beteg, kevés az onkológus

Mi történik, ha a kórház egyetlen szakorvosa pihenőszabadságot vesz ki?

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - MOLNÁR RAJMOND

Az elkövetkezendő két évben oldódhat meg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályának szakorvoshiány problémája, ugyanis a megye legnagyobb egészségügyi intézményében több mint két éve csak egy onkológus dolgozik, állandóan túlterhelve. Amennyiben az osztály egyetlen szakorvosa szabadságot vesz ki, tolódnak a célzott onkológiai kezelések.

Több mint két éve egyetlen szakorvos dolgozik a megyei sürgősségi kórház onkológiai osztályán. Ennek következtében keletkeznek az akár több hónapos várólisták a járóbeteg- ellátásban, ráadásul az is nehezíti a helyzetet, hogy a csíkszeredain kívül csak a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban rendel még onkológus Hargita megyében. Így a két szakember nem csak a környékbeli lakosságot, tulajdonképpen az egész megye területéről kezel betegeket. Sokan azonban más megyék kórházaiban, magánklinikákon kezeltetik magukat.

Halasztott kezelések

Olvasóink fordultak hozzánk azzal a kéréssel, hogy mi történik abban az esetben, ha a kórház egyetlen onkológus szakorvosa szabadságot vesz ki, mi lesz ilyenkor a daganatos betegekkel. Konrád Judittól, a csíkszeredai sürgősségi kórház ideiglenesen kinevezett menedzserétől tudjuk, hogy amikor dr. Holló Gergely onkológus szabadságra megy, arra az időszakra – amely egy hétnél nem szokott több lenni –, nem jegyeztetnek elő specifikus onkológiai kezelést igénylő betegeket, mint például kemoterápia. „Nincs olyan, hogy valakinek emiatt megszakadna a kezelése, legfeljebb tolódik. A doktor úr pedig a szabadságon kívül mindig rendelkezésre áll munkaidőben” – nyomatékosított a kórházmenedzser. Azt is megjegyezte, valóban nem könnyű a jelenlegi helyzet, amely már több mint két éve tart, azonban a következő két évben további onkológus szakorvosok érkeznek a megyei sürgősségi kórházba. „ Jövő évtől biztosan jön egy, rá egy évre pedig még egy szakorvos” – fogalmazott.

Egy hét tolódás belefér

Holló Gergely onkológust is felkerestük a téma kapcsán, aki a következőképpen fogalmazott: „Amikor szabadságra megyek, értelemszerűen bezár a kórház onkológiai osztálya. Viszont lévén, hogy krónikus lefolyású betegségcsoportokról van szó, a daganat típúsától függően a többi osztály felvállalja a betegek kiegészítő kezelését, ugyanis a kórház többi szakága is elláthatja bizonyos onkológiai jellegű esetek sürgősségi formáit” – mondta. Aláhúzta, a páciensek ilyenkor úgynevezett „ szuboptimális” kezelést kapnak, viszont a célzott onkológiai ellátást – mint például kemoterápia – nem kaphatják meg más osztályokon, ezért ezeket a szabadságolás időszakában halasztják, legfeljebb egy hetet. „Ez úgymond belefér, mivel az optimális kezelés úgy van kiszámolva, hogy csak a harmadik héten ürül ki a szervezetből az ilyenkor kapott dózis” – fejtette ki.

Sok a beteg, kevés az orvos

A szakorvos arról is szót ejtett, hogy nagyon sok a beteg, a lehetőségeikhez mérten pedig igyekszenek minél több esetet ellátni. „Általában másfél hónap a legnagyobb várakozási idó a járóbeteg-rendelőben. De ha azt látjuk, hogy sürgős esetről van szó, és akut beavatkozással állapotbeli javulást, gyógyulást lehet eszközölni, akár túlórában is bevállaljuk. Igyekszünk eldönteni, hogy ki az, akinek nagyon súlyos az állapota, s mikor fogadjuk azt, aki még várakozhat” – zárta.

„Nincs olyan, hogy valakinek emiatt megszakadna a kezelése, legfeljebb tolódik”

Miért van orvoshiány?

„Nem egy népszerű szakág az onkológia, nem sokan vállalják, hogy nap mint nap szembesüljenek azzal, hogy a betegeik a halál árnyékában élnek. Ezért kevés orvos szakosodik ez irányba, s nyilván, ez érezhető a Hargita megyei egészségügyi rendszerben is, ahol jelenleg csak két onkológus dolgozik” – mondta érdeklődésünkre dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, hozzátéve, hogy tudomása szerint is jövő évtől érkezik még egy onkológus Csíkszeredába. A szakember úgy látja, nyilván ez a helyzet nem ideális, viszont a kórházak a lehetőségeikhez mérten jól oldják meg a kezelések során felmerülő problémákat, mint például, ha a kórház egyetlen orvosa szabadságot vesz ki, amelyhez természetesen joga van, és ilyen terhelés esetén kötelessége is a döntési hibák elkerülése végett.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Az onkológiai osztály bejárata. A lehetőségekhez mérten igyekeznek minél több esetet ellátni a kórházban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.