Székely- és városzászlók nélkül

Elérte célját Dan Tanasă a csíkszeredai városházán

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KOVÁCS ATTILA

A székely- és városzászlók eltűntek a csíkszeredai városháza homlokzatáról, és ugyanez fog történni a Városháza felirattal is – a Dan Tanasă vezette egyesület által indított pereket lezáró jogerős bírósági döntések végrehajtása folyamatban van.

Bejelentés nélkül tűntek el a székely- és városzászlók a csíkszeredai városháza homlokzatáról, ahol a román trikolór és az Európai Unió csillagos lobogója maradt – az eltávolításért pert indító Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) csak az utóbbiak kitűzését nevezte törvényesnek a bírósághoz 2015-ben benyújtott keresetében. A per folyamatáról többször beszámoltunk, a Hargita Megyei Törvényszék után a Marosvásárhelyi Ítélőtábla jogerősen 2016 decemberében döntött az egyesület javára. A zászlók viszont tavaly a helyükön maradtak, mivel a felperes egyesület által megbízott végrehajtói iroda által elindított kényszervégrehajtási eljárást Csíkszereda polgármestere bírósági úton támadta meg, és elérte ennek érvénytelenítését.

Strasbourgban sincs jogorvoslat

A zászlókat néhány napja vették le, és Füleki Zoltán alpolgármester szerint ehhez az is hozzájárult, hogy elutasító választ kapott a zászlóperekkel kapcsolatban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától. Füleki magánszemélyként kezdeményezte a városháza tanácstermében, illetve homlokzatára kitűzött székely- és városzászlók elleni perekbe történő beavatkozást, annak érdekében, hogy a város számára kedvezőtlen bírói döntések esetén jogorvoslatért az európai emberjogi bírósághoz fordulhasson. Most kiderült, erre nincs lehetőség, Strasbourgban érdemi tárgyalás nem történt, keresetét az előzetes elemzés után elutasították, azt közölve, hogy emberi jogai nem sérültek.

Jelképek más formában

Az alpolgármester megemlítette, nyilvánvaló volt, hogy a jogerős bírósági végzések végrehajtása elleni fellebbezés csak időnyerést jelent, és a zászlók levételét nem tudják megakadályozni. Azt is elmondta, a nemrég eltávolított lobogókat követni fogja a Városháza felirat is, amely szintén az ADEC által jogerősen megnyert per következtében nem maradhat az épület homlokzatán. A harmadik elveszített per a Városi Művelődési Ház közelében elhelyezett rúdra felvont székely- és városzászlókra vonatkozik, ezeket is le fogják venni – tudtuk meg. Füleki azt mondta, akárcsak a városházi tanácsterem esetében, ahol a zászlók eltávolítása után kihúzható (roll up) bannereken tért vissza a magyar, székely és a város lobogója, ebben az esetben is törvényes, és nem támadható megoldást találnak arra, hogy a közösség jelképeit továbbra is megjelenítsék, és az épület sem marad felirat nélkül.

Székelyföld más ország?

Az ADEC szerint a „Székely Nemzeti Tanács székely zászlóként is ismert” lobogóját törvénytelenül tűzték ki a városháza homlokzatára, akárcsak a két, „piros csíkos fehér zászlót”, Májai László, a várost a zászlók eltávolításának végrehajtása elleni perben képviselő ügyvéd korábban leszögezte, annak ellenére, hogy a székely zászló nem más ország zászlaja, a bíróság döntést hozott, és besorolták abba a törvénycikkbe, amely azt szabályozza, hogy mikor lehet kitűzni más országok zászlaját – azaz hozzáadtak a törvényhez, viszont ezt nem teheti meg, csak a törvényhozó.

FOTÓK: GECSE NOÉMI

A csíkszeredai városháza homlokzatán már nincsenek ott a vitatott zászlók. Tiltott jelképhasználat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.