Részleges újrakezdés Borbolyék perében

Elutasították az előzetes bírói testülethez való visszatérést

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KOVÁCS ATTILA

Nem kezdik újra az alapoktól a Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper tárgyalását, az ügyirat nem kerül az előzetes bírói testület elé – erről döntött a Hargita Megyei Törvényszék. Az újrakezdést azután kérték, hogy új bíró vette át a bírósági eljárás vezetését.

Az ügycsomó visszaküldését az előzetes bírói testülethez a per márciusi tárgyalása előtt kérte Borboly Csaba védőügyvédje, arra hivatkozva, hogy az általuk benyújtott, a büntetőjogi perrendtartási törvény több cikkére vonatkozó alkotmányossági kifogást az Alkotmánybíróság több mint három éve elfogadta. Ebben szerepelt az is, hogy az előzetes bírói testület előtt lefolytatott eljárás során nem részesültek egyenlő bánásmódban a védelem és a vád képviselői, ilyen körülmények között pedig nem biztosított a tisztességes eljárás lefolytatása. A per immár harmadik bírája későbbre ígért döntést, amely időközben megszületett – a kérést elutasították.

További kifogások

Ez azt jelenti, hogy a büntetőpert a bizonyítási eljárástól kezdik újra, azaz ismét meghall- gatják a vád és a védelem tanúit is – akiknek egy része már korábban megjelent, és vallomást tett a bíróság előtt. A bizonyítási eljárás megismétlésére azért van szükség, mert a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága több keresetet is elfogadva korábban arra kötelezte Romániát, hogy a büntetőpe- rek bizonyítási eljárásait vezető bírónak kell meghoznia az ítéletet is egy per során. Kérdésünkre Sergiu Bogdan, Borboly ügyvédje úgy nyilatkozott, további, ismételten megfogalmazott kifogásaikról a bíró a bírósági eljárás folyamán hoz döntést, mielőtt a bizonyítási eljárás és a tanúmeghallgatások elkezdődnének. A további kifogások és kérések egyik tárgya a lehallgatási jegyzőkönyvekre alapozott bizonyítékok kizárása, mivel az Alkotmánybíróság törvénybe ütközőnek minősítette a büntetőjogi perrendtartás azon rendelkezését, miszerint a lehallgatásokat a bűnüldöző szerveken és a rendőrségen kívül „más, erre szakosodott ál-

lami szervek”, jelen esetben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is végezheti. Hasonlóképpen több másik vádlott védőjével együtt Borboly Csaba ügyvédje azt is kérte, hogy az őket érintő, nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással elrendelt lehallgatásokat engedélyező bírói döntés titkosítását oldják fel.

FOTÓ: VERES NÁNDOR

A Hargita Megyei Törvényszék épülete. Évek óta húzódik az eljárás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.