Összeomlóban a nyugdíjrendszer?

Veszélyben a „dekrétum-gyerekek” nemzedékének öregségi illetménye

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - ROSTÁS SZABOLCS

Összeomlás szélére került a román nyugdíjrendszer, amelynek deficitje immár meghaladja a háromszázalékos költségvetési hiány mértékét. Szakértők szerint egy évtized múlva elkezdődik a „nyugdíjasok apokalipszisa”, a foglalkoztatottak mintegy harmadának eltűnésével ugyanis megfordul a hatmillió aktív dolgozó és 5,3 millió nyugdíjas jelenlegi aránya.

Baljós adatok láttak napvilágot a nyugdíjrendszer állapotáról a román statisztikai hivatal ( INS) nemrég közzétett éves jelentésében. Ebből kiderül, hogy az állami nyugdíjalap deficitje 2017-ben a román össztermék (GDP) 3,5 százaléka fölé ugrott, meghaladva a háromszázalékos költségvetési hiánycélt. Ennek következtében az állam a nyugdíjak folyósítása érdekében minden egyes öregségi illetmény egyharmadát hitelből kénytelen előteremteni. A jelenlegi kormány nem volt tekintettel az évek óta hízó nyugdíjdeficitre és az aktív dolgozók, illetve a nyugdíjasok arányának kedvezőtlen alakulására.

Megterhelt állami büdzsé

A másfél éve hatalmon lévő balliberális koalíció 2017 januárjában 5,2 százalékkal emelte az öregségi juttatást, nem sokkal később 520 lejre srófolta fel a minimálnyugdíjat, júliustól pedig következett a nyugdíjpont megemelése ezer lejre. Mindehhez hozzájárult még, hogy egy évvel ezelőtt eltörölték a kétezer lejnél alacsonyabb nyugdíjak adókötelezettségét. Ezek az intézkedések becslések szerint mintegy 7,9 milliárd lejjel terhelték meg az állami költségvetést. Az alacsony jövedelműek esetében indokolt volt a nyugdíjemelés, hiszen nagyon sokan élnek pár száz lejes illetményből, miközben az átlagnyugdíj havi 1071 lejre rúg (ami mintegy 13 százalékkal nagyobb, mint 2016-ban).

180 ezer „kivételezett” személy

Hatalmas megterhelést jelent azonban a nyugdíjrendszer számára az a több mint 180 ezer „kivételezett” személy – parlamenti képviselők, bírák és ügyészek, diplomaták, a hadsereg, a belügyminisztérium és a titkosszolgálatok egykori dolgozói –, akiknek különleges szolgálati nyugdíjára tavaly 1,3 milliárd eurót fordított a román állam. Sőt ezeknek a kategóriáknak a körét egy nemrég előterjesztett törvénytervezet alapján hamarosan kiterjeszthetik a helyi választott képviselőkre is.

Nem véletlen, hogy a bukaresti kormány szemet vetett a 2007-ben bevezetett magánnyugdíjrendszerre, és idén a korábbi 5,1 százalékról 3,75 százalékra csökkentette a második, kötelező magánpillérbe befolyó hozzájárulás mértékét. Emiatt az Európai Bizottság nemrég arra figyelmeztette Bukarestet, hogy az intézkedés rövid távon csökkenti ugyan a költségvetési hiányt, hosszú távon azonban veszélybe sodorja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

Nyugtat a miniszterelnök

Viorica Dăncilă miniszterelnök azzal igyekezett nyugtatni a brüsszeli és hazai aggodalmakat, hogy kormánya adóreformja, a bértörvény és a készülő új nyugdíjtörvény képes biztosítani a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát. Ezzel szemben a kilátások egyáltalán nem biztatóak, belátható időn belül nyugállományba vonul ugyanis a „dekrétum-gyerekeknek˝ nevezett korosztály nemzedéke, és ennek nyomán közel kétmillió fővel gyarapodik a nyugdíjasok tábora. Arról a generációról van szó, amely a Ceaușescu-diktatúra által a népszaporulat felgyorsítása érdekében, az abortusz betiltásáról 1966-ban hozott rendelet utáni három évben született, és amelynek 1,8 millió tagja 2030-ban kezdi a nyugdíjba vonulást. Szociológusok és pénzügyi elemzők szerint várhatóan ekkor indul a „nyugdíjasok apokalipszisa˝, ugyanis a foglalkoztatottak mintegy harmadának eltűnésével megfordul a hatmillió aktív dolgozó és 5,3 millió nyugdíjas jelenlegi aránya. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a leendő nyugdíjasok illetményét nem az államnak, hanem a majdani adófizetőknek kell majd előteremteniük, és források híján egy- másfél évtized múlva az öregségi illetmények nem haladják meg a nyugdíjba vonuló adófizető utolsó bérének tizenöt százalékát.

ILLUSZTRÁCIÓ: BARABÁS ÁKOS

Egyre több a kérdés azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet fenntartani a nyugdíjrendszert

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.