Az első peron szintje lesz magasabb

Szűk a hely, az utasok biztonsága is számít a csíkszeredai vasútállomáson

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KOVÁCS ATTILA

Nem pénzhiány vagy más okok, hanem a vonatkozó előírások miatt emelik a sínekhez viszonyítva csak 25 centiméterrel a csíkszeredai vasútállomás peronjainak szintjét. Az első peron viszont, ahová a legtöbb vonat érkezik, jóval magasabb lesz a többinél.

Avasút i l étesítményekre vonatkozó biztonsági előírások miatt lesz mérsékeltebb a csíkszeredai vasútál lomáson a vágányok melletti peronok szintjének emelése – részletezte érdeklődésünkre Ioan Pintea. A Román Vasúttársaság (CFR) Brassói Területi Igazgatóságának igazgatóját azért kerestük fel ismét, hogy a két hete elkeződött munkálat kapcsán arról kérdezzük, hogy miért csak 25 centiméterrel lesz magasabb a vasúti síneknél a peronok járószintje.

Sok a sínpár, kevés a hely

Az igazgató szerint nincs szó pénzhiányról, sem más olyan okról, amely miatt csak részben könnyítenék meg az utasok leés felszállását a szerelvényekre. Az érvényben levő előírások miatt döntöttek így, az utasok biztonsága érdekében. „Egy olyan mértékű emeléshez, amilyet pél- dául Tusnádfürdőn végeztek, legalább három méter szélességű peronra van szükség, viszont a vágányok között Csíkszeredában sokkal kevesebb hely van. Ha két vonat halad el az egymás melletti sínpáron ellenkező irányban, a túl keskeny peronon álló utasokat elsodorhatják” – magyarázta Pintea. Hozzátette, a máshol is látott hasonló szintű emeléshez nagyobb horderejű munkálatokra lett volna szükség, amelynek során fel kellett volna számolni egy vagy két sínpárt ahhoz, hogy kellő szélességű peronokat alakítsanak ki.

25 helyett 55 centiméter

Az első peron esetében, mivel ott az állomásépület felőli oldalon elég hely van, megoldható a járószintnek az utasok számára kényelmes le- és felszállás helyett ki- és beszállást biztosító emelése – tudtuk meg. Ezen az egy szakaszon 25 helyett 55 centiméterrel lesz magasabb a sínpárok szintjénél a peron, és mivel a legtöbb szerelvény oda fut be, ez jelentős könnyítést jelent. Az igazgató úgy értékelte, a mostani állapotokhoz viszonyítva a többi vágányok mellett is könnyebb és biztonságosabb lesz leszállni, illetve fellépni a vonatokra az utasoknak.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Hat hónap alatt kell befejezni a peronok megemelését

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.