Megszorító intézkedések a tanügyben

Már a márciusi bérekre sem elegendő a pénz a Hargita megyei oktatási rendszerben

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS -

A tervezettnél jóval hamarabb, már ebben a hónapban elrendelik a bértakarékosságra vonatkozó intézkedéseket a Hargita megyei tanintézetekben, ugyanis a megye nem kap költségvetés-kiegészítést az oktatási intézmények bérkeretének a bővítésére. A csíki iskolák vezetői lehetőségeikhez mérten próbálják megoldani a helyzetet.

Alig van esély arra, hogy a tanügyminisztérium kiegészítse a Hargita megyei oktatási intézmények bérkeretét. Ezért azonnali, a tervezettnél drasztikusabb intézkedéseket kell elrendelnie a megyei tanfelügyelőségnek ahhoz, hogy a személyzeti költségek ne lépjék túl a jóváhagyott mértéket.

Állásösszevonások és elbocsátások

„Múlt szerdán voltam Bukarestben egy találkozón az oktatási miniszterrel és a szaktárca képviselőivel, és ismét elhangzott, hogy ennyi pénz van, és nagyon kevés a remény arra, hogy több pénzt kapjunk a béralapra” – vázolta a helyzetet Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő. A költségtakarékossági intézkedések el- kerülhetetlenné váltak, ugyanis a szaktárca által az áprilisra jóváhagyott összeg már nem elegendő a márciusi bérek folyósítására és az alkalmazottak után fizetendő társadalombiztosítási összegek elkülönítésére – fűzte hozzá a főtanfelügyelő. Hargita megyében a gyermeklétszámalapú fejkvótás finanszírozás csak mintegy 84 százalékban fedezi a bérköltségeket, ám – a helyzet súlyosságát érzékeltetendő – Görbe Péter elmondta, akkor sem lenne elegendő a meglévő összeg, ha több száz embert, azaz a megyei oktatási rendszerben dolgozó nem didaktikai munkát végző kisegítő személyzetet teljes egészében elbocsátanák. „Azt gondoltuk, hogy valamikor a nyár végéig, az utol- só negyedévig lesz a költségvetéskiigazítás. Újra fogjuk elemezni a helyzetet, az összes állást és az osztályokat, és durvábbakat vagy többet lépünk, mint amennyiről az igazgatókkal folytatott beszélgetéseken szó volt” – mondta a főtanfelügyelő. Hozzátette: erről a napokban fog egyeztetni a tanintézetek vezetőivel. A költségspórlási lehetőségek közt nyugdíjazások, a gyereklétszám-csökkenés miatt felszabaduló állások, állásösszevonások és elbocsátások szerepelnek.

Lesznek leépítések is

„Mindenképpen lesznek megszorításaink. Egyrészt néhány helyettesítő tanárnak megszű- nik a munkavállalói státusza az iskola fele tanév végétől, nekik valamit ki kell találjunk azt követően. Másrészt a leépítések valószínűleg érintik a takarítószemélyzetet is, egyesek akár fél- vagy negyednormára is maradhatnak” – közölte a tervezett költségcsökkentési intézkedésekkel kapcsolatban András Ignácz, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója. A csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola azon szerencsések közé tartozik, ahol nem lesz szükség megszorító intézkedésre egyelőre – tudtuk meg Kovács Anikó igazgatótól, aki hozzátette, még nem volt gyűlésük ezzel kapcsolatban.

KORÁBBI FELVÉTEL: BALOGH ORSOLYA

Nem üti a széle a hosszát. Az év eleji béremelés után bértakarékossági intézkedések lesznek a tanügyben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.