Tilos a váltságdíj kifizetése

Zsarolóprogramokkal történő csalásra figyelmeztet a rendőrség

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - ISZLAI KATALIN

Ransomware-módszerrel, azaz zsarolóprogramokkal történő csalási kísérletekre figyelmeztette tegnapi közleményében a felhasználókat az Országos Rendőr-főkapitányság. A hatóságnál többen jelezték, hogy a nevében próbálják meg informatikai rendszereken keresztül megkárosítani a kiszemelt áldozatokat. A csalás ellen lehet és kell is védekezni, a váltságdíj kifizetését pedig ellenzik az illetékesek.

Azsarolóprogram (angolul ransomware) olyan kártékony szof tver, azaz számítógépes program, amely valamilyen fenyegetéssel próbál pénzt kicsikarni a felhasználóból – olvasható a Wikipédia internetes enciklopédiában. Ez rendszerint azt jelenti, hogy a program használhatatlanná teszi a számítógépet vagy elérhetetlenné a rajta lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, aminek a hatására a zsarolók ígérete szerint a csalás áldozata visszakaphatja személyes tartalmait.

Értesíteni kell a rendőrséget

Az adatok visszaszerzése azonban a legtöbb esetben a kért összeg kifizetése ellenére sem történik meg, ezért a rendőrség közleményében arra kéri a felhasználókat, hogy senki ne fizessen a zsarolóknak. A zsarolóvírusok egyébként az egész világon fenyegetést jelentenek, az ilyen támadások rendszerint emailekhez csatolt mellékletekben indulnak. Ezek futtatható fájlok, tömörített fájlok és képek is lehetnek. A melléklet megnyitá- sakor a kártevő bejut az áldozat rendszerébe, de weboldalakat is megfertőzhetnek a kártevők- kel. A fertőzés nem válik rögtön észrevehetővé a felhasználó számára, a kártevők csendben működnek a háttérben, majd egyszer csak aktiválódik a rendszert vagy az adatokat zároló mechanizmus. Ekkor megjelenik egy párbeszédpanel vagy ablak, amely tájékoztatja a felhasználót, hogy zárolták az adatait, és csak váltságdíj fejében juthat hozzájuk újra. A Romániában jelenleg fenyegetést jelentő zsarolóvírus a rendőrség nevében kér pénzt az áldozatoktól, ezért a hatóság arra hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy amennyiben olyan üzenetet kapnak, amelyben arra kérik őket, hogy online utaljanak át pénzt az adatok visszaszerzése céljából, legyenek tisztában vele, hogy csalásról van szó, és ne kövessék az utasításokat. A rendőrség soha nem kér online átutalásokat az adatok visszaszerzése érdekében. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a közleményben arra is kitértek, hogy az áldozatok semmiképp se fizessék ki a vírust kapott számítógépen tárolt mappák dekódolására kért összeget, mert legtöbb esetben a mappákat nem fogják visszakapni. Emellett értesítsék a rendőrséget, ha ilyen típusú támadás érte őket, vagy ha már kifizették a kért összeget. A rendőrség és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség ( DIICOT) továbbá csatlakozott a zsarolóprogramok ellen indított legjelentősebb kezdeményezéshez, a No More Ransom projekthez is.

Az adatok visszaszerzése azonban a legtöbb esetben a kért összeg kifizetése ellenére sem történik meg

megoldásokról. A weboldal szerint, mivel sokkal könynyebb elkerülni a bajt, mint a fertőzött rendszereken megvívni a csatákat, a projekt céljai között szerepel a felhasználók oktatása is arról, hogy hogyan működnek a zsarolóvírusok, és milyen intézkedésekkel előzhetők meg hatékonyan a fertőzések. Arra is felhívják a figyelmet, hogy bárki, minden számítógép-felhasználó, minden cég és minden más szervezet áldozatává válhat a zsarolóvírusoknak, de a kockázatot jelentősen csökkenteni lehet az oldalon található megelőzési tanácsok betartásával.

FOTÓ: PINTI ATTILA

Első hallásra hihetetlen csalási forma. Ma már az interneten is könnyedén lehet pénzt követelni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.