Csíkrákos is Községháza felirat nélkül

Rovásírásos felirat vagy tájékoztató tábla lehet helyette

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KOVÁCS ATTILA

Nincs már ott az épületet megnevező felirat a csíkrákosi községházán, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte a község vezetőségét ennek eltávolítására. Szeretnék pótolni, de még nincs döntés arról, hogy milyen módon.

Egy ideje már csak a helye látszik a Csíkrákos Községháza feliratnak a polgármesteri hivatalnak otthont adó épület homlokzatán. Így is ki lehet olvasni, de a megnevezés térbetűit leszedték, eleget téve a jogerős bírósági ítélet által előírtaknak.

Helyettesíteni fogják

Mint Császár Attila csíkrákosi polgármester kérdésünkre elmondta, noha a végzésnek megfelelően jártak el, nem mondtak le arról, hogy a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által kifogásolt és bírósági úton megtámadott feliratot másképp pótolják. Az egyik lehetőség az lenne, hogy a községháza homlokzatán székely rovásírással tüntessék fel a nevet, a másik el- képzelés szerint pedig az épület előtt felállított tájékoztató táblán jelenne meg a Községháza megnevezés. Hogy melyik változatot vá- lasztják, erről még nincs döntés – tudtuk meg a községvezetőtől.

Ismételt kifogások

A Dan Tanasă által vezetett egyesület még 2015- ben kezdeményezett pert a Csíkrákos Községháza felirat eltávolítása érdekében, a tárgyalás lefolytatását késleltette, hogy első körben az alperes azt kérte, az ügyet adják át a Csíkszeredai Bíróságnak, és ezt a Hargita Megyei Törvényszék jóváhagyta. Miután a Csíkszeredai Bíróság úgy értékelte, hogy nem illetékes a per tárgyalására, az ügycsomó a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához került, onnan pedig visszaküldték a törvényszékre. A törvényszék végül helyt adott az ADEC keresetének, és tavaly februárban úgy döntött, hogy a Csíkrákos Községháza feliratot el kell távolítani az épület homlokzatáról. Egyúttal elutasította Vizoli Miklós rákosi alpolgármester részéről magánszemélyként megfogalmazott perbe avatkozási kérést is. Fellebbezés következett, de a Marosvásárhelyi Ítélőtábla tavaly októberben ezt elutasította, megerősítve az elsőfokú ítéletet, amely így jogerőssé vált, az alpolgármester ugyanakkor magánszemélyként folyamodott az ügyben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához is. Az ADEC, akárcsak a többi hasonló perben, ezúttal is azt kifogásolta, hogy a Községháza megnevezésnek nincs román nyelvű megfelelője, érvelésük szerint ezt Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják.

FOTÓ: PINTI ATTILA

A feliratnak csak a helye maradt a homlokzaton, de így is kiolvasható

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.