Johannis: egy miniszter nem diktálhat az elnöknek

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - BALOGH LEVENTE

Az alkotmánybíróság ítélete, amelynek értelmében az államfő az igazságügyi miniszter javaslatára köteles leváltani a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, a kormányzó Szociáldemokrata Párt ( PSD) azon politikájába illeszkedik, amellyel csökkenteni kívánják az övéktől eltérő véleményen levő államfő hatásköreit – jelentette ki tegnap Klaus Johannis államfő.

Közölte: elolvasta ugyan az alkotmánybíróság 133 oldalas indoklását, azonban ahhoz, hogy teljesen megértse, „még van olvasnivaló” rajta. Az államfő szerint ugyanis az indoklás – amellett, hogy bizonyos dolgokat tisztáz – számos kérdést is fölvet. Kijelentette: álláspontja szerint szükséges a korrupcióellenes harc folytatása. Johannis úgy vélte, az alkotmánybírósági indoklás nyomán fölmerül a kérdés: mi az ügyészek jogállása, függetlennek minősülnek még, vagy az igazságügyi miniszter alárendeltjeivé válnak? Úgy vélte, a döntés nyomán létrejött a „szuper igazságügy-miniszter” intézménye, aki utasításokat adhat az államfőnek anélkül, hogy figyelembe kéne vennie a DNAfőügyész menesztését ellenző Legfelsőbb Igazságügyi Tanács (CSM) állásfoglalását. Ennek nyomán a bírák és ügyészek tevékenységét felügyelő CSM szerepe is kérdőjelessé vált. Az államfő szerint nyílt vita szükséges ahhoz, hogy válaszok szülessenek ezekre a kérdésekre, amely végül akár népszavazásba is torkoll- hat. „Széles körű vita szükséges, és végül a népnek véleményt kell nyilvánítania” – mondta.

Közölte: mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben. Megjegyezte: semmi ok sincs arra, hogy felfüggesszék a tisztségéből, ugyanakkor az alkotmánybírósági ítélet kapcsán hozzátette: nem lehet „automatikusan” gyakorlatba ültetni mindent, mert az állam nem támaszkodhat „alap nélküli formákra”. Leszögezte: a korrupcióellenes harcnak folytatódnia kell, az ügyészeknek függetlennek kell lenniük, és nem létezhet olyan szuperminiszter, aki diktálhat az államfőnek. „Romániában nincs párhuzamos állam, ez a PSD-sek kitalációja. Romániában egyetlen állam van, amelyet én képviselek. A többi mese, amellyel a PSD megpróbálja igazolni a törekvéseit” – mondta Johannis, arra utalva, hogy álláspontja szerint a kormánypárt megpróbálja az irányítása alá vonni az igazságügyet.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.