Dolgoznak a háztartási roncsprogramon

A szakemberek szerint nem feltétlenül hatékony, ha új berendezés megvásárlásához köti a kormány a bónuszt

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - BÁLINT ESZTER, BÍRÓ BLANKA

A Roncsautóprogram mintájára a háztartási gépekre is hasonló támogatási konstrukció beindítását tervezi a Környezetvédelmi Minisztérium – a kiszivárgott információk szerint ez azt jelentené, hogy ha hivatalosan leadjuk a régi televíziót, hűtőt vagy mosógépet, értékjegyet kapunk, amit egy új háztartási gép vásárlásakor lehet beváltani.

AKrónika által megkérdezett szakértők szerint mindenképpen szükség volna ösztönzésre, hogy „áttörjék az érdektelenség falát”, ám nem biztos, hogy hatékony új gép megvásárlásához kötni a programot, hiszen ilyen már működik a kereskedőknél, ám nem mindenkinek van pénze, hogy új háztartási gépet vásároljon.

Szükség van az e-hulladékra

A Környezetvédelmi Minisztérium hivatalosan még nem közölte a voucher értékét, ám források szerint 150 lejt adnának egy nagyobb háztartási berendezés, például hűtőszekrény vagy mosógép leadása esetén, a kisebbekért, a televízióért vagy főzőlapért 100 lejt. Graţiela Gavri lescu környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, egyeztetés zajlik, hogy beindítsák az országos lomtalanítás „motorjait”, és meghirdessék a háztartási gépek roncsprogramját. Abban bíznak, hogy a bónuszrendszerrel ráveszik a lakosságot, hogy megszabaduljanak a meghibásodott háztartási gépektől. A tapasztalat szerint ugyanis ezeket ritkán hasznosítják újra, inkább a lakásban raktározzák, mert a gyűjtőpontok általában a települések szélén vannak, és amúgy is elenyésző összegeket fizetnek a roncso- kért. Roxana Puiu, az e-hulladék begyűjtésére szakosodott Environ cég menedzsere szerint a gyakorlatban kétféle módon lehetne kivitelezni a programot: vagy a leadják a roncsokat a begyűjtőközpontokban, vagy elviszik bejelentés nyomán a háztartásokból. Az európai uniós vállalások értelmében Romániának évente egy főre 4 kilogramm elektromos háztartási hulladékot kellene újrahasznosítania, jelenleg viszont mindössze 1,25 kilogrammot sikerül.

Hatástanulmány kellene

„Az érdektelenség falát át kellene törni, de felmerül a kérdés, hogy a plusz 150 lej használ vagy sem” – vélekedett megkeresésünkre Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő. A volt környezetvédelmi miniszter szerint szükség lenne egy tanulmányra, ami alátámasztja a roncsprogram szükségességét, hiszen a pontos adatok hiányában nehéz megítélni, hogy az mennyire lenne hatékony. Azt kellene látni, hogy jelenleg mekkora értékben és hova adnak le elektronikai hulladékot, hiszen elvileg most is vannak évi kvóták, a vásárlók, már amikor megveszik az elektronikai berendezéseket, kifizetnek egy plusz költséget, amit arra fordítanak, hogy az újrahasznosítás kötelezettségét átvállaló szervezeteken keresztül begyűjtik az elektromos szemetet. Korodi Attila emlékeztetett, önkéntességi alapon tulajdonképpen már működik ez a rendszer, hiszen a kereskedők is gyakran ajánlanak fel árkedvezményt, ha a vevők beviszik a régi gépet. Kérdés, hogy kell-e ennél több? – vetette fel a politikus.

A roncsautóprogram nagyon bevált

Mint ismeretes, 2010 óta létezik Romániában a Roncsautóprogram, amelynek keretében régi személygépkocsikat lehet leadni a roncstelepeken, és cserébe a Környezetvédelmi Alap új autó vásárlásakor felhasználható utalványokat biztosít. Ugyan tavaly felmerült, hogy megszüntessék a támogatást, a lakosság és az autókereskedők egyaránt felemelték a hangjukat, így kiderült, hogy továbbra is van létjogosultsága a gépkocsipark felújítását célzó programnak. 2018-ban a Roncsautóprogram keretében a magánszemélyek 133 millió lej, a jogi személyek pedig 20 millió lej értékben kaphatnak kedvezményeket új személygépkocsi vásárlásakor, amennyiben leadnak a roncstelepen egy nyolcévesnél régebbi járművet. A februárban elfogadott módszertan szerint egy leadott autóért 6500 lej jár, így a keret több, mint 20 400 új személygépkocsi megvásárlására lesz elegendő. Az úgynevezett alapprogram mellett ugyanakkor idén is elindult a Roncsautó Plusz Program, amely az elektromos és hibrid autók vásárlását ösztönzi.

FOTÓ: PÁL ÁRPÁD

A kormány a háztartási gépekre is kiterjesztené a roncsprogramot. Utalvány járna az e-hulladék után

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.