Történelmi Trump-Kim találkozó Szingapúrban

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - (BALOGH LEVENTE)

Megállapodást írt alá az északkoreai atomarzenál felszámolásáról és az Egyesült Államok által nyújtott biztonsági garanciákról Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tegnapi, történelmi találkozóján a szingapúri Sentosa szigetén. Ezt megelőzően négyszemközti tárgyalást is folytattak. Trump kijelentette a média előtt, hogy a négyszemközti találkozó „nagyon jól” sikerült Kim Dzsong Unnal, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani „egy nagy problémát, egy nagy dilemmát”. Trump és Kim kézfogással indították el a megbeszélést a városállam Sentosa szigetén található szállodában. A kézfogás 12 másodpercig tartott. Ezt követően körülbelül 40 percig tár- gyaltak négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak. Majd elkezdődött egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vettek.

Kim: jelentős változás jön

Trump a csúcstalálkozó után bejelentette: „nagyon gyorsan megkezdődik” az atommentesítési folyamat Észak-Koreában. Az amerikai elnök azt is közölte, biztos, hogy meghívja Kim Dzsong Unt a washingtoni Fehér Házba. Az észak-koreai vezető a maga részéről a találkozójukon elért haladásról szóló dokumentum aláírásakor azt mondta, „a világ jelentős változást fog tapasztalni”, ő és Trump úgy döntött, hogy „maguk mögött hagyják a múltat”. Trump „nagyon tehetséges embernek” nevezte Kimet, „aki nagyon szereti a hazáját”. Kijelentette, hogy „nagyon különleges kötelék” jött létre közte és Kim között, és az Egyesült Államok kapcsolata Észak-Koreával az eddigiekhez képest nagyon más lesz.

A találkozót követő sajtótájékoztatóján Trump arról beszélt: az Egyesült Államok kész új alapokra helyezni kapcsolatát Észak-Koreával. Hírügynökségek már eleve áttörésnek tartják, hogy létrejött az első és ezért történelminek mondható amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, amely egy diplomáciai folyamatnak csak a kezdetét jelenti.

FORRÁS: AGERPRES

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.