Marhacsordára támadt egy medve

Két szarvasmarha biztosan elpusztul a keddi medvetámadás miatt

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KÖMÉNY KAMILLA

Kijáró csordára támadt egy medve tegnap reggel kilenc óra körül Csíkbánkfalva közelében. A vadállat több szarvasmarhát megsebesített, közülük kettőt súlyosan. A károsult gazda azért számolt be az esetről, hogy az illetékesek a nagyobb bajok − emberre támadás − elkerüléséért tehessenek valamit.

Rossz hírrel hívták fel kedden reggel Gyűjtő András csíkbánkfalvi gazdát az állatait őrző pásztorok, akik csak anynyit tudtak a telefonban mondani, hogy egy medve támadt a csordára. Habár akkor még nem tudta az állattartó, hogy a 86 tehenes csordából kinek az állatai sérültek, pár gazdatársával autóba ült, hogy a helyszínre sietve menthessék, ami még menthető. A helyszínen még ott találták a medvét. A vadállat – elmondása szerint – olyan nagy volt, amilyet ő még sosem látott, s hiába kiabáltak rá, egyáltalán nem reagált a riogatásra.

Több állat megsérült

Azt is elmondta a gazda, hogy tulajdonképpen a szarvasmarhák mentették meg társaikat, hiszen szarvaikkal támadtak a medvére, majd a megsérült állatokra is. Miután a vad elmenekült, a pásztorok és gazdák megpróbálták összeterelni a szétszéledt csor- dát, és kiválasztani a sérülteket. Így kiderült, hogy a két legsúlyosabban megsérült állat épp Gyűjtő Andrásé – azokat haza is szállították –, de azok mellett többet is megsebesített a nagyvad. Épp emiatt félő, hogy a kint maradt vérző állatok szagára visszatér a medve – mutatott rá a kijáró csordába 18 tehenet engedő állattartó.

Segítséget kértek

Amikor tegnap délben felkerestük a károsultat, már az istállóban volt a két, nyakán, oldalán megkarmolt, megharapott állat, emellett a gazda már a polgármesteri hivatalt is felkereste jelenteni a kárt, és segítséget kérni a sérült állatok elszállításában, valamint az állatorvos is megnézte a teheneket, megállapítva, hogy sérüléseik súlyossága miatt azokat nem lehet megmenteni. Az állattartó azt is kifejtette, hogy a 6-8 ezer lejes kár mellett nagy probléma számukra, hogy mi legyen a két állat-

Megelőzni a nagyobb bajt

A téma kapcsán Gyűjtő András megjegyezte, a korábbi években is volt példa arra, hogy egy-egy állatot megtámadott a medve a falu közelében, sőt múlt télen még a falu közepén lévő gazdaságuk mögött is járt egy nagyvad. A korábbi kisebb támadások okán döntöttek úgy, hogy most nyilvánosságra hozzák az esetet, bízva benne, hogy az illetékes szervek tesznek valamit a nagyobb baj elkerülése érdekében. Ugyanis

Először kárfelmérés, majd elszállítás

Szabó Lászlótól, Csík szentgyörgy község alpolgármesterétől érdeklődve megtudtuk, a károsult benyújtotta kártérítési kérelmét az önkormányzathoz, ami után ők mára összehívták a kárfelmérő bizottságot. Azt is kifejtette, hogy mivel a sérült állatokat meg kell nézniük a bizottság tagjainak, így amíg az meg nem történt, nem hívják ki az önkormányzattal szerződéses viszonyban lévő céget azok elszállításáért, de utána segítenek ebben a gazdának.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Megsebesített szarvasmarha. Több ezer lejes kár érte az alcsíki gazdát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.