Nyugdíjas-találkozó Alcsíkon

Három nyugdíjasklub közel száz tagja ismerkedhet meg Csíkszentkirályon

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KÖMÉNY KAMILLA MOLNÁR RAJMOND

Elsősorban az ismerkedés a célja annak a nyugdíjas-találkozónak, amelyet a csíkszentkirályi Ezüst Hajak Nyugdíjas Klub szervez szombaton délután. Közel száz résztvevőre számítanak a szervezők.

Első alkalommal szervez alcsíki nyugdíjas-találkozót a csíkszentkirályi Ezüst Hajak Nyugdíjas Klub szombaton. Tagjai már hozzáláttak a szervezési feladatokhoz, tegnap például a tombolára összegyűjtött ajándékokat csomagolták be, külön-külön. Épp a munka végére érkeztünk meg a helyi faluházba, ahol tizenkilenc jó kedélyű nyugdíjas fogadott bennünket. Tőlük tudtuk meg, hogy minden évben elutaznak a magyarországi Berekfürdőre, ahonnan egy alkalommal elhívták őket egy nyugdíjas-találkozóra, onnan hazatérve vetette fel egyik társuk az ötletet, hogy itthon is érdemes lenne hasonlót szervezni, ezáltal megismerni a szomszédos falvak nyugdíjasait is.

Száz nyugdíjas ismerkedhet meg

A f el v e t ést eg yönte t ű - en helyeselték a klub tagjai, így felderítették, hogy a környéken még hol működik hasonló kezdeményezés. Elmondásuk szerint Alcsíkon, mellettük csupán Csíkszentimrén és Csíkszentsimonban van aktív nyugdíjasklub, amelyeket felkerestek ötletükkel, és amelyek örömmel elfogadták a meghívásukat. Tehát a három nyugdíjasklub közel 100 tagja találkozik szombaton a csíkszentkirályi kultúrotthonban. Délután hat órától fogadják a vendégeket, ami után mindhárom klub bemutat egy-egy rövid műsort, utána pedig zenés mulatsággal folytatódik az est. A beszélgetésünk során az is kiderült, hogy a találkozóval járó feladatokat mind maguk végzik el, a tombolára felajánlott tárgyakat ők maguk hozták, a terem előkészítése is az ők dolguk lesz, illetve a vacsorát is maguk főzik meg.

Az Ezüst Hajak Nyugdíjas Klubról

Mint a nyugdíjasok érdeklődésünkre elmondták, 2009 óta működik az Ezüst Hajak Nyugdíjas Klub, amelynek jelenleg 28 tagja van, akik nyáron a kerti és mezei munkák miatt ritkábban, télen viszont hetente találkoznak. Változatos tevékenységeiket hosszan sorolták, s közben több vicces történetet is megosztottak velünk. Mint kiderült, telente bordáslaskát készítenek eladásra, ők szőtték a helyi katolikus templom padjaira a gyapjúszőttes terítőket, de főztek már közösen szappant, és tollat is fosztottak. Egyikük gyöngyből kokárdát készített mindegyik társának, amelyet büszkén viselnek a magyar nemzeti ünnepeken. Azt is elmondták, nemcsak a nemzeti, de az egyházi ünnepeket is megtartják közösen, de nem feledkeznek meg egymás névnapjairól sem. A munka és ünneplés mellett a kirándulásra is fordítanak időt, számos székelyföldi és magyarországi helyszínen megfordultak már. Mint mosolyogva megjegyzik, lassan nincs is olyan hely a közelben, ahol ne jártak volna. A jó hangulatú beszélgetés során többször elhangzik, jól érzik magukat együtt a nyugdíjasok, mintha egy család lennének, ahol elmondhatják ügyes-bajos dolgaikat, s van, ki meghallgassa őket. tások után a végleges eredményeket jövő szombaton teszik közzé – áll az oktatási minisztérium honlapján lévő vizsganaptárban. A tanfelügyelőség adatai szerint egyébként idén összesen 2912 nyolcadikos kellene végezzen általános iskolás tanulmányaival Hargita megyében, de közülük 272-en vagy megbuktak bizonyos tantárgyakból, vagy nem lehet őket lezárni, így nem iratkozhattak be az országos felmérés vizsgáira.

FOTÓ: PINTI ATTILA

Már készülnek a hétvégi eseményre a csíkszentkirályi nyugdíjasok. Mintha egy család lennének

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.