Végleges formát kap az Olt-híd

Támfalakat építettek, kikövezik a folyómedret

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KOVÁCS ATTILA

Elkészültek a támfalak a csicsói Olt-hídnál, jelenleg a folyómeder egyengetésével dolgoznak. Az építmény járófelületén is aszfaltozni kell ahhoz, hogy az végleges formát kapjon, júliusban várhatóan minden munkálat befejeződik.

Tört kővel töltött, acélhálóból készült kosarakból alakították ki a csicsói Olt-híd mindkét oldalán a partot erősítő támfalakat. A folyómederből, amely szélesebb lett, el kell távolítani a hordalékot, a nagy köveket – ottjártunkkor ezzel dolgozott a megbízott kivitelező cég egyik kotrógépe. A munkavezető szerint az esős időjárás most éppen nem kedvez ennek a munkálatnak, mivel a folyó vízszintje emelkedett, mi is azt láttuk, hogy a munkagép lánctalpait is ellepte a víz.

Júliusban elkészül

A híd alatt és környékén a meder elegyengetése, i l letve kövezése történik meg a továbbiakban, ugyanakkor a híd pilléreit is meg kell erősíteni az árhullámok esetére. Mint a Hargita Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba tájékoztatott, az említett munkálatok mellett a támfalak mögötti részeket kell feltölteni és elegyengetni, ösz- szedolgozni a part mögötti területtel. Szükség van továbbá a híd

Hosszú kifutási idő

A 123F jelzésű megyei úton, a Csicsóhoz tartozó Oltfalu területén található régi fahíd 2012-ben egy húsztonnás billenőkocsis teherautó súlya alatt szakadt be, az új betonhíd építésére 2014 szeptemberében írtak alá szerződést, de építeni csak következő évben kezdtek. 2015-ben viszont a kedvezőtlen talajviszonyok, esőzések miatt a munka többször is leállt. A megbízott jászvásári cég nem tudta meghitelezni a munkálatot, és minden alkalommal meg kellett várnia a benyújtott számlák kifizetését a beruházás finanszírozását biztosító Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretéből. 2016-ban is hosszabb ideig állt a munka, a Hargita Megyei Építési Felügyelőség szakemberei, illetve egy szakértői vizsgálat több hibát, minőségi problémát talált az építkezésen, amelyeket kijavítottak. Tavaly februárban bontottak szerződést a korábbi építővel, azóta több, a befejezés érdekében kiírt közbeszerzési eljárás is sikertelen volt jelentkezők hiányában, végül idén márciusban írtak alá szerződést a híd befejezésére.

FOTÓ: PINTI ATTILA

Elkészült a partvédelem az Olt-híd mindkét oldalán, a meder egyengetését végzik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.