Felgyorsulhatnak az állami beruházások

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - (BÍRÓ BLANKA)

Bizonyos szempontból előrelépést jelent a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokat és más szabályzatokat módosító, illetve pontosító 2018/45-ös számú sürgősségi kormányrendelet, az illetékesek szerint azonban még rengeteg a tennivaló annak érdekében, hogy a közpénzfelhasználási procedúra hatékonyan és gyorsan működjön. A Krónikának nyilatkozó politikusok így remélik, hogy a parlamenti vita során még nagyobb előrelépés történik, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a közbeszerzéseket minél hamarabb és minél eredményesebben lebonyolítsák. Bende Sándor Hargita megyei parlamenti képviselő lapcsaládunknak leszögezte: a közbeszerzési törvények még mindig nem tökéletesek, így amikor a Hivatalos Közlönyben nemrég megjelent sürgősségi kormányrendelet a parlament elé kerül, igyekeznek belefoglalni a módosításokba javaslataikat.

A sürgősségi rendelet pozitívumaként Bende azt hozta fel, hogy lerövidítette a fellebbezési ha- táridőket, illetve kiiktatott több adminisztratív lépést. Továbbá szigorították az óvásokra vonatkozó előírásokat, ezzel remélhetőleg elkedvetlenítik azokat, akik sportot űznek a fellebbezésből. Aki csak kicsit is követi a közbeszerzések alakulását, jól tudja, hogy ez eddig hatalmas probléma volt, az óvások rendszeresen lassították a beruházásokat. Bende rámutatott: olyan eset is van, hogy a szerződéskötés emiatt két éve húzódik, holott minden más feltétel adott, a szükséges pénz is megvan, a közösség mégsem élvezheti a fejlesztést. Fellebbezésre ezután is lesz lehetőség, de csak azoknak éri meg, akik valóban hátrányos helyzetbe kerültek a kiírás során, és komoly okuk van az óvásra.

„Nem oldották meg a bajokat”

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közölte: a 2018/45-ös számú sürgősségi kormányrendelet elsősorban pontosításokat tartalmaz, ám érdemben nem egyszerűsíti az eljárásokat. Borboly szerint a módosítás „nem oldotta meg a bajokat”, ugyanakkor elismerte, hogy a rendelet hozott egy jó kiegészítést az óvásokkal kapcsolatban. „Bekerült valami a pohárba, de azt nem mondhatom, hogy negyedig vagy félig van tele” – fogalmazott a megyei tanácselnök. Szerinte a legfontosabb módosítás – amit már számtalan alkalommal kértek –, hogy a fellebbezések benyújtásához az óvásokat elbíráló országos bizottságnak kauciót kell fizetni, ami a becsült érték 2 százaléka. Borboly abban bízik, hogy így kevesebb lesz a szükségtelen óvás, a cégek megfontolják, mikor fellebbezzenek, ez pedig gyorsítja a folyamatot. A megyei tanácselnök arra is kitért: Hargita megyében az elmúlt egy évben kialakult az „utászcégek háborúja”, ennek pedig az önkormányzat volt a szenvedő alanya, így reménykednek, hogy az új szabályozással ez is abbamarad. „ Jelenleg 33 út felújítása van folyamatban, ezzel sok erőforrást és időt takaríthatunk meg” – magyarázta Borboly Csaba.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.