A két leggyengébb csapat találkozik

Ma délután kezdődik a 21. labdarúgó-világbajnokság

Csíki Hírlap - - LABDARÚGÓ-VB -

A világranglistán elfoglalt helyezések alapján a 32-es vb-mezőny két leggyengébb csapata találkozik egymással ma délután a moszkvai Luzsnyiki Stadionban a labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésén. A 18 órakor kezdődő összecsapáson a házigazda orosz válogatott ellenfele a szaúdi együttes lesz.

Az oroszok a világranglista 70., míg a szaúdiak a 67. helyét foglalják el. A nemzetközi szövetség statisztikája szerint a két válogatott eddig egyszer találkozott egymással, 1993. október 6-án Hobarban a házigazda szaúdiak 4–2-re győztek. Amíg azonban az oroszok vb-mérlege felemás az ázsiai ellenfelekkel szemben – egy-egy győzelem, döntetlen és vereség –, addig a szaúdiak kimondottan gyengén teljesítenek az európai riválisok ellen, ugyanis egyetlen sikerük mellett nyolcszor kikaptak.

Az orosz válogatott legutóbb tavaly október elején nyert, Moszkvában úgy verte a szintén vb-résztvevő dél-koreaiakat 4–2re, hogy az ellenfél két öngólt vétett. Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány együttese azóta hét barátságos találkozón maradt nyeretlen: három döntetlen mellett négyszer vereséget szenvedett, ráadásul a spanyol, a brazil és a francia csapat is háromszor talált a kapujába. A vb- felkészülés hajrájában Ausztriával (0– 1) és Törökországgal (1–1) sem bírtak.

Az oroszok a nagy tornákon – vb, Eb, Konföderációs Kupa – az utóbbi időszakban szintén gyengén teljesítettek. A legutóbbi tizenegy mérkőzésükön csak egyszer győztek – Új-Zéland ellen 2-0-ra –, míg négy döntetlen mellett hatszor vereséget szenvedtek. A Luzsnyiki Stadionban 2012. október 16-a óta nem nyertek az oroszok, akkor az aze- riek elleni vb-selejtezőn bizonyultak jobbnak (1–0). Ami az oroszok mellett szól, hogy a házigazdák eddig veretlenek a nyitómeccseken: az öt találkozón két hazai siker mellett három döntetlen született.

A szaúdi gárda nagy erőkkel készült a vb-re, csak idén kilenc barátságos meccsen lépett pályára. Három siker mellett egy döntetlent ért el, míg ötször vesztesen hagyta el a pályát. Legutóbb a vb- címvédő németek vendégei voltak, s tisztesnek nevezhető, 2–1-es vereséget szenvedtek. Az A-jelű csoport másik két tagja Egyiptom és Uruguay.

A romániai idő szerint 18.00 órakor kezdődő mérkőzés játékvezetője az argentin Nestor Pitana lesz, a találkozót Romániában a TVR, Magyarországon pedig az M4 Sport élőben közvetíti. A geokódolás miatt Romániában nem lehet követni az M4 Sport vbközvetítéseit.

Százezren a vb biztonságáért

Mintegy százezer ember dolgozik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság biztonságán – mondta Georg Spöttle biztonságpol i t i kai szakér - tő az M1 aktuális csatornán szerdán. Bármilyen atrocitás vagy terrortámadás hatalmas presztízsveszteséggel járna Oroszországnak, ezért a rendőrség és a titkosszolgálat mellett biztonsági cégek is dolgoznak a helyszínek biztosításán – tette hozzá. Elmondta: a rendőri speciális erők már több gyakorlatot tartottak a meccsek helyszíne- in, összehívták a vezérszurkolókat is, és rendbontás esetére súlyos büntetéseket helyeztek kilátásba. A szakértő kitért arra is, hogy iszlamista fenyegetések is érkeztek a vb kapcsán.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.