Kikapcsolódási lehetőség a vakációra

Sok tábor közül választhatnak a szülők

Csíki Hírlap - - SZÍNES MINDENNAPOK - R. KISS EDIT

Civil szervezetek, cégek szerveznek manapság táborokat, kevés az olyan táborozási lehetőség, amit intézmények ajánlanak. Választék van, korlátot a szülők anyagi lehetőségei jelenthetnek, hisz a táborok többsége nem olcsó. És hogy mit szeretnek leginkább a gyerekek? Az egyik tapasztalt táborvezető szerint a nehéz iskolai év után egyszerűen ki akarnak kapcsolódni.

Kezdődik a szünidő, és a családi nyaralások tervezése mellett sok családban a táborozási lehetőségek keresése is napirenden van. Az iskolákba sok információ eljut a táborokról, szórólapokat visznek be a táborok szervezői, de a Facebookon, illetve újabban a Táborok.ro weboldalon is számos lehetőségről lehet tájékozódni. Sok az élményeket, kalandokat ígérő, erdei iskola típusú táborozási lehetőség, de tematikus táborokat, például kerékpáros, kézműves táborokat is szerveznek. Gyakori a szórakozási és tanulási lehetőség összekapcsolása, vannak különböző zenei vagy nyelvtáborok. A cserkészszövetségek is rendszeresen táboroztatják a gyerekeket.

Marosfőn táboroztatnak

Elsősorban civil szervezetek szerveznek táborokat, a korábbi pionírtáborok intézményrendszerének felbomlásával már kevés az olyan tábor, amit intézmények működtetnek. A Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság, amely a korábbi táborigazgatóság feladatainak egy részét is átvette, Marosfőn az ügykezelésükbe tartozó Nagyhagymás villában szervez rendszeresen táborokat. Ambrus Ágnes, az intézmény munkatársa elmondta, nyáron kisiskolásoknak és felső tagozatos általános iskolásoknak szerveznek román nyelvtábort, továbbá nehéz szociális helyzetben élő gyermekeket és sérült fiatalokat táboroztat- nak. Ugyanakkor középiskolásoknak túlélőtábort szerveznek. A táboraikat az iskolákban és a közösségi oldalakon hirdetik, a román nyelvtábor pedig nagy népszerűségnek örvend, a tavalyi sikeres tábor után az ideire egy hét alatt beteltek a helyek. A nehéz anyagi helyzetben élő, továbbá a sérült gyermekek számára tengerparti nyaralást is szerveznek a konstancai testvérintézményük által működtetett táborokba – tudtuk még meg.

A homoródfürdői Hatos Villa

A Hargita megyei önkormányzat tulajdonában lévő, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás által működtetett homoródfürdői Hatos Villában is rendszeresen szerveznek táborokat. A megyei önkormányzatnál pályázni is lehetett táborok lebonyolítására, a sajtószolgálat közleménye szerint sikeresen pályázott például a csicsói Kájoni Tanoda Egyesület, amely a helybéli Kájoni János Általános Iskola harmadik-negyedik osztályos diákjai számára szervez ott június 18-20. között erdei iskolát.

Szórakozni szeretnek a gyerekek

A térségben az egyik olyan civil szervezet, amely már régóta foglalkozik táborszervezéssel, a csíkszeredai Riehen Egyesület. A Pottyandi Erdei Iskola Vendégházban rendszeresen fogadnak gyermekcsoportokat. Idén nyáron három tábort szerveznek, két erdei-iskolajellegű tábort, kisiskolásoknak és felső tagozatosoknak, továbbá történelmi tábort – tudtuk meg Borbáth Lászlótól, a szervezet illetékesétől. Elmondta, az erdei iskola táboruk annyira népszerű és olyan rég zajlik már rendszeresen, hogy szinte nem is kell toborozni rá, a többi rendezvényüket pedig iskolákban szórólapokkal és a helyi sajtóban szokták meghirdetni. Borbáth László tapasztalata szerint a táborokban a gyermekek kikapcsolódni akarnak, nem reális elvárás szerinte a táborvezetők részéről, hogy egy nehéz iskolai év után tanuljanak a gyermekek, akkor is, ha játékos formában megy ez a tanulás. Volt náluk román tábor is, de az ilyen jellegű lehetőségeket inkább a szülők kedvelik, a gyermekek jobban szeretik, ha szórakozni lehet – osztotta meg a tapasztalatát Borbáth László.

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ. FOTÓ: BARABÁS ÁKOS

Változatos tevékenység. Íjászatot próbálnak ki a gyerekek egy történelmi táborban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.