Veszélyes az öngyógyítás

Tájékozódjunk az interneten, de kérjük ki az orvos véleményét is

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - MOLNÁR RAJMOND

Veszélyes lehet, ha az emberek a tüneteik alapján az interneten keresgélnek, hogy milyen betegségük is van, majd az így kapott információk szerint próbálják kezelni magukat – vélik a lapunk által megkérdezett szakemberek. Szerintük, noha nem kifejezetten baj, ha valaki a weben keresgél a saját egészségével kapcsolatban, azonban rendkívül fontos az elővigyázatosság, illetve az orvosi vélemény kikérése.

is túlzással élve manapság már óránként találkozok olyan pácienssel, aki az internet segítségével keres gyógymódot magának” – mondta a témával kapcsolatos kérdésünkre Kovács Emőke csíkszeredai háziorvos. Mint fogalmazott, egyes betegek már „ kész diagnózisokkal” mennek hozzá, amelyekről nagyon sok esetben kiderül, hogy helytelen. A háziorvos szerint azért is veszélyes az öngyógyítás, mert a betegségek esetében számos olyan tényező létezik – például társbetegségek, gyógyszerek mellékhatásai stb. –, amelyeket ha nem vesznek figyelembe az emberek, súlyos következményekkel járhat. „ Ilyen esetekben mindig ki kell kérni az orvos vé- leményét is, majd az ő tanácsai alapján folytatni a kezelést” – nyomatékosított.

Megbízható források

A csíkszeredai háziorvos szerint inkább a fiatalabb generációra jellemző ez a fajta mentalitás, azonban a 21. században már egyre több idősebb is él a lehetőséggel. Kovács Emőke kérdésünkre elmondta, a neten nagyon sok megbízhatatlan, hiteltelen, lájkvadász oldal és blog található egészségügyi témákban, fontos, hogy csak és kizárólag megbízható forrásból tájékozódjunk. Példaként az olyan portálokat említette meg, amelyeken orvosok írják a cikkeket, és az olvasói kérdésekre is orvosok válaszolnak.

Szakmai tudás szükséges

Soós Szabó Klára csíkszeredai háziorvos szerint nyilván jó, ha valaki tájékozódik a betegségéről, azonban ahhoz, hogy az így kapott információkat kellőképpen tudja értékelni és gyakorlatba is ültetni, szakmai tudás szükséges. „Nem szakemberek lévén felvetődik a kérdés, hogy szakmai tudás hiányában a beteg nem tudja elbírálni, hogy a kapott információ hiteles vagy sem. Ezért azt ajánlom, hogy az interneten való kutakodás után az illető mindenképpen konzultáljon az orvosával, akár a saját, akár a családtagjai egészségéről van szó. Ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy az öngyógyítási kísérlet kudarcba fullad, vagy épp ahhoz járul hozzá, hogy a betegség fokozódjon” – húzta alá. Ő is egyre gyakrabban találkozik a szóban forgó jelenséggel – tette hozzá.

Nem feltétlenül rossz

„Nem hiába tanul az orvos legalább kilenc esztendőt az érettségit követően, amíg ténylegesen, a szakmát gyakorló orvos lehet. Ennek megvan az oka” – magyarázta Demeter Ferenc csíkszentgyörgyi háziorvos. Ő is azt emelte ki, hogy a betegségek esetében anynyi tényezőt figyelembe kell venni, hogy csak szakembernek van kompetenciája, kellő hozzáérté- se ahhoz, hogy gyógymódot javasoljon. Ugyanakkor – fűzte hozzá – nem ördögtől való, ha a beteg tájékozódik a saját állapotáról az interneten, mivel az érdeklődő páciensekkel könnyebb kommunikálni, értelmes, lényeges kérdéseket tesz fel az orvosnak, tehát jobb lesz az orvos-beteg együttműködés. „A gond akkor van, ha csak és kizárólag a neten olvasottak alapján próbálja kezelni magát a beteg” – húzta alá Demeter.

Szükséges a konzultáció

Az előző véleményekhez hasonlóan látja dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője is a témát. „Természetesen ez nem egy veszélytelen jelenség. Az internet egy ellenőrizetlen forrás, igaz, sok hasznos információt is meg lehet ott tudni, de ugyanakkor rengeteg álinformáció, tudománytalan, helytelen cikk is kering a világhálón. Egy orvos képzése akár 25 évig is tarthat, s ha valaki egy internetes böngészéssel ezt helyettesíteni akarja, az nagy tévedésben él. Tudom, hogy a kezelés sokszor nehéz, költséges, időigényes, de mindenkit arra bátorítok, hogy csak és kizárólag orvossal konzultálva hozza meg a saját döntését, ami a betegsége kezelését illeti” – fogalmazott Tar Gyöngyi.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

A neten nagyon sok megbízhatatlan, hiteltelen, lájkvadász oldal és blog található egészségügyi témákban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.