Meghosszabbított határidő

Szeptember elseje az új határidő a gyapjúértékesítési De minimis-támogatásnál

Csíki Hírlap - - GAZDAVILÁG - KÖMÉNY KAMILLA

A július elsejei határidő helyett szeptember első napjáig adhatják le kifizetési kérelmeiket – bemutatva a gyapjúeladásról szóló számlát vagy termelési könyvet – azok a juhtartó gazdák, akik tavaly igényelték a gyapjúértékesítést serkentő De minimis-támogatást.

Amúlt heti kormányülésen döntöttek arról, hogy szeptember elsejéig meghosszabbítják a gyapjúértékesítési De minimis- támogatás kifizetési kérelmeinek leadási határidejét – számolt be érdeklődésünkre Török Jenő. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője magyarázatként hozzáfűzte, azok a juhtartók, akik a tavaly nyáron igényelték az említett juttatást, nem július elsejéig kereshetik fel a mezőgazdasági igazgatóságot az eladott gyapjúmennyiségeket igazoló aktával, hanem egészen szeptemberig megtehetik azt. Ennek ellenére az intézményvezető arra bátorítja a juhtartókat, hogy amint eladták a lenyírt gyapjút, keressék fel az igazgatóságot, ne hagyják az utolsó napokra az elszámolást.

49-en már eladták a gyapjút

Mint ismeretes, a gyapjúértékesítést serkentő támogatást minden olyan juhtartó gazda kérelmezhette, legyen az jogi vagy természetes személy, aki az állat-egészségügyi rendszerben is szereplő állatai gyapját 2017. július 17. és – a hosszabbítás értelmében – 2018. szeptember 1. között értékesítette, értékesíti, és ezt tudja igazolni számlával vagy termelési könyvvel. A programba való csatlakozásért a kérelmeket tavaly augusztus végéig adhatták le az érdeklődő gazdák, Hargita megyében ak- kor 641 juhtartó gazda élt ezzel a lehetőséggel. Török Jenő azt is elmondta, hogy tegnapi beszélgetésünkig 49 Hargita megyei gazda kereste fel az igazgatóságot a juttatás kifizetésének elindítása végett.

Változott a gyapjú ára

Az értékesített gyapjú kilója után az állam ugyan csak egylejes jut- tatást biztosít, de ahogy az igazgató korábban rámutatott, a program hozadékaként megugrott a gyapjú ára, az év elején a berke gyapjúért 3–3,5 lejes árat kínáltak, míg a szálas gyapjúért 1–1,5 lejt kaphattak kilónként a gazdák a felvásárlóktól. Ez az ár mostanra valamelyest visszaesett, és azon a szinten stagnál – tudtuk meg az igazgatótól.

FOTÓ: SZABÓ ZSOLT

A gazdáknak érdemes mihamarabb felkeresniük az igazgatóságot, ha értékesítették állataik gyapját

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.