Jót tesz a csapadék, de kedvez a burgonyavésznek

Csíki Hírlap - - GAZDAVILÁG - KÖMÉNY KAMILLA, SZÉCHELY ISTVÁN

Habár a talaj nedvességhiányára megoldást jelentenek az elmúlt napok jelentős esőzései , a csapadékos meleg időjárás kedvez a burgonyavésznek – erre érdemes figyelniük a gazdáknak.

Terméskiesésre számítanak

Még egy hónapja sincs, hogy arról írtunk, több kultúra is megsínyli a hosszan tartó szárazságot. A hét elején lapcsaládunknak Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője azt nyilatkozta, hogy a gyepterületek és a legelők szenvedték meg leginkább a csapadékhiányos időjárást, sokkal kevesebb termés lesz, mint amennyi várható volt. Akkor azt is elmondta, hogy az utóbbi időszak esőzései is megkéstek, és egyenlőtlen eloszlásúak voltak, így nem orvosolták kellőképpen a helyzetet. A megyében Gyergyó- és Udvahelyszéket érintette leginkább a szárazság. A bejelentett károk között van olyan, amely a cukorrépaföldekre vonatkozik, ugyanis elsőként azokat érte kár, mintegy tíz százalékukat újra kellett vetni májusban. Őszi búzából csak közepes lesz az idei termés, ugyanis a csapadékhiány miatt a vártnál gyengébb a sűrűsödése – sorolta az igazgató.

Megoldódott csapadékhiány

Tegnapi beszélgetésünkkor viszont már arról számolt be az intézményvezető, hogy megoldódni látszik a talaj nedvességhiányának a kérdése, ugyanis az elmúlt tíz nap alatt annyit esett a megyében, mint a korábbi években egész júniusban. Gyergyószéken – ahol a legnagyobb volt a szárazság – egyik nap nyolcvan liter eső hullott le négyzetméterenként. Arra is rámutatott a szakember, hogy ez a csapadékos meleg időjárás nemcsak a kultúrák fejlődésének kedvez, hanem a burgonyavésznek is. Emiatt felhívja a gazdák figyelmét, hogy habár a pityóka szépen erőre kapott, érdemes figyelni és tenni a burgonyavész kialakulása ellen.

FOTÓK: GECSE NOÉMI

Csíki mezők az esőben. Szükségük volt a csapadékra a növényeknek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.