Fejlesztésekről döntöttek

Csíkszenttamáson ülésezett a megyei önkormányzat

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS -

Kihelyezett ülést tartott tegnap Hargita Megye Tanácsának képviselő-testülete, ezúttal Csíkszenttamás volt a házigazda. A testület jóváhagyta a Harvíz regionális víz- és csatornaszolgáltató által ellátott települések ivóvíz- és csatornahálózati mestertervét is.

Akihelyezett ülés elején Kedves Róbert, a község polgármestere üdvözölte a megyei tanács tagjait, és röviden ismertette Csíkszenttamás fontosabb eredményeit és problémáit. Mint mondta, céljuk a község lakói és az önkormányzat közötti kapcsolat erősítése, így sikerült azonosítani számos problémát, amelyből viszonylag sokat sikerült már rendezni.

Hat és fél kilométer községi utat újítottak fel, megépítették az első szenttamási sportpályát, tervezés alatt áll egy multifunkcionális tér kialakítása, valamint elindították egy helyi mini ipari park létesítésének folyamatát – tájékoztatott a Hargita megyei tanács sajtószolgálata.

Együttműködés az egyházakkal

A testület jóváhagyta a Harvíz regionális szolgáltató által ellátott települések ivóvíz- és csatornahálózati mestertervét, valamint a tervezett beruházások listáját. Az ivóvízhálózatot célzó beruházások költségbecslése 45,9 millió euró, a csatornázási hálózat 59,4 millió euró, amelyet a 2014–2020as Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) terjesztenek fel uniós finanszírozásra. A községi utak karbantartása és javítása napirenden volt, az erre rendelkezésre álló 504 ezer lej leosztásáról is döntött a megyei testület. Elsősorban a kivitelezhető munkálatokat helyezték előtérbe, így a rendelkezésre álló pénzösszeget a Csíkszenttamás, Parajd és Zetelaka községben megkezdett vagy építkezési engedélyt nem igénylő munkálatok támogatására fordítják. 118 350 lejt hagyott jóvá a megyei tanács az egyházakkal történő együttműködési programjára beérkezett pályázatokra, amely révén az egyházak által szervezett közösségépítő tevékenységének sikerét akarják biztosítani. Folytatódik a Hargita megyei közösségi közlekedés fejlesztése – Hargita Megye Tanácsának célja, hogy átlátható, könnyen követhető és elérhető legyen a megyei közösségi közlekedésben részt vevő járművek pontos helyzete egy telefonos applikáció által, így helymeghatározó rendszer telepítését hagyta jóvá a testület. A rendszer tesztelése várhatóan kora ősszel elkezdődik – közölte a sajtószolgálat.

„Építeni kell a megyét, építeni kell az utakat, fejleszteni a vízhálózatot, az oktatási rendszert, csak így tudjuk fiataljainkat hazahívni, illetve itthon tartani. Ez nem egynapos terv, nem csak az ifjúság évének égisze alatt van így, ez folyamatos, megfeszített munka lesz minden időben” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei önkormányzati képviselőtestület csíkszenttamási ülését követően.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.