Az egyetemek első harmadában

Két rangsorban is előkelő helyen végzett a Sapientia EMTE

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS -

Nemzetközi kutatóintézetek által végzett, romániai egyetemeket is felvonultató rangsorban előkelő helyet foglal el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). Érdekesség, hogy mindkét összesítésben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem előtt végzett a magyar állam által támogatott, mindössze 17 éves múltú erdélyi felsőoktatási intézmény.

Az uniRank és a Webometrics olyan nemzetközi egyetemi rangsorok, amelyet független kutatóintézetek állítanak össze és publikálnak, és amelyek több ország mellett a romániai egyetemeket is listázzák. Előbbinél a Sapientia EMTE 80-ból a 24. helyen, míg utóbbinál 103-ból a 34. helyen végzett. Mindkét összesítésben a Babeș– Bolyai Tudományegyetem szerepel az első helyen, második a Bukaresti Tudományegyetem, illetve a Bukaresti Műszaki Egyetem, harmadik pedig a jászvásári Alexandru Ioan Cuza felsőoktatási intézmény. Érdekesség, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem az uniRank felmérése szerint a 31., a Webometrics összesítés;ben pedig a 41. helyet foglalja el. A rangsorok egyébként elérhetőek a következő linkeken: www. webometrics.info/en/Europe/ Romania, www.4icu.org/ro.

Mi alapján rangsorolnak?

Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE rektorhelyettese lapunknak elmondta, a kutatóintézetek által vizsgált legfontosabb szempont, hogy az adott egyetem mennyire van jelen a tudományos életben, azaz az oktatóknak és hallgatóknak milyen minőségű publikációik vannak, azok mely lapokban jelentek meg, illetve milyen hatással voltak a tudományos életre. További szempontok például a felsőoktatási intézmény oktatói létszáma a hallgatói arányhoz viszonyítva, az oktatás minősége, a képzési kínálat, a hallgatók által elért eredmények, illetve a lediplomázott diákok munkaerőpiacon való elhelyezkedése. A rektorhelyettes szerint az elért helyezések bizonyítják, hogy minőségi oktatás zajlik az erdélyi felsőoktatási intézmény három karán, s még inkább hozzáad az érdemhez, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező egyetem sok nagyobb múltú felsőoktatási intézményt utasított maga mögé.

FOTÓ: SÁNDOR CSILLA

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának épülete. Jó úton halad a felsőoktatási intézmény

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.