Időutazás zenével és tánccal

Koncertek, gyermeknap, reneszánsz vásár és gasztrosarok lesz a Régizene Fesztiválon

Csíki Hírlap - - MŰVELŐDÉS - R. KISS EDIT

A járókelők is belecsöppenhettek tegnap Csíkszeredában a régizene világába, a városközpontban zenével és tánccal fogadták délben az arra járókat a Régizene Nyári Egyetem hallgatói, oktatói. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál még három tartalmas nappal várja az érdeklődőket.

Utcazenélést tartottak tegnap délben a Csíki Játékszín előtt a Csíkszeredai Régizene Fesztivál nyári egyetemén tanulók és az őket oktatók: középkori zenével és tánccal nyújtottak ízelítőt a régizenéből az eseményre érkezőknek és az éppen arra járóknak. A Régizene Nyári Egyetem keretében ma két kurzuszáró hangversenyt szerveznek, a Márton Áron Főgimnázium dísztermében 11 és 15 órától mutatják be a hallgatók, hogy a mesterkurzusokon mit tanultak.

Passió több mint száz művésszel

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében ma este hét órakor a csíkszeredai Szent Ágostontemplomban mutatja be barokk korabeli hangszerekkel a Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus Johann Sebastian Bach Máté-passióját. Csütörtökön este Bukarestben léptek fel a produkcióval, amelyet a zenekar tízéves évfordulójára készítettek el. A több mint száz zenészt és énekest felvonultató, közel négyórás előadás főpróbája jól sikerült, reméli, hogy az utazást és annak fáradalmait is könynyen leküzdik majd a művészek, akik ma délután négykor már itthon próbálnak – mondta el Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője. A koncertre a jegy 20 lejbe kerül, a belépők előzetesen ma délelőtt 11 és 13 óra között megvásárolhatók a Csíki Mozi jegypénztárában. Ha a jegyek nem kelnek el előzetesen, akkor a koncert helyszínén, kezdés előtt egy órával még lehet majd belépőt vásárolni.

Reneszánsz vásár és gyermeknap

Szombaton egész nap gyermekprogramok zajlanak a fesztivál részeként, a Mikó- vár udvarán és a vár előtti téren. Egész napon át tartó vásár, kézműves foglalkozások, játszóház, ügyességi játékok lesznek, a szervezők Mátyás-korabeli hangulatot, íjászati, harcászati bemutatót is ígérnek. Reneszánsz édességet is lehet majd készíte- ni, és mesés hangszerbemutató is lesz. Délután négy órakor koncert kezdődik a gyermekek számára, a Codex és Cygnini a Szegény deáklegény a budai várban című zenés mesejátékot adja elő. Késő délután még lesz bábkészítés, drámajátékok is. A rendezvényre a belépő öt lej.

Este hat órakor a Mikó-vár színpadán koncer tek kezdődnek, a romániai Carmina Renascentia a spanyol aranykor zenéjéből nyújt ízelítőt, az Il Cigno németországi együttes hét órától lép fel spanyol egyházi és világi zenével, a magyarországi Musica Historcia pedig nyolc órától a Hunyadiak korának zenéjét adja elő A roskadozó gyümölcsfa címmel. Este kilenc órakor reneszánsz táncház kezdődik.

Zárónap templomi fellépésekkel

Vasárnap a délelőtti istentisztelet után a csíkszeredai unitárius templomban a Kájoni Consort lép fel 11.30 órakor, Híd, menny és föld között című előadásával. A Millenniumi- templomban, szintén a szentmise után, 13.25 órától Kővári Arany orgonaművész koncertezik, Déltől Bachig című előadását mutat- ja be. A Hargita Megyei Kulturális Központnál délután háromkor illusztráció-kiállítás és mesehallgatás lesz, Illusztratúra – Pennaforgatók Mátyás király udvarában címmel, négy órától pedig Mátyás-korabeli hangszereket mutatnak be. Este hat és hét órakor a Mikó-várban az olaszországi Modo Antiquo, illetve a spanyolországi Capella de Ministrers együttesek fellépése zárja a fesztivált. Aznap este Brassóban, a Fekete-templomban mutatja be a Máté-passiót a fesztiválzenekar és kórus.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Régizene a téren. Zenében, táncban gyönyörködhettek a járókelők

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.