A pityókaföldeken jelentősebb a kár

Hargita megyében 1,7 millió lejes mezőgazdasági kárt okoztak az esőzések

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - KÖMÉNY KAMILLA

Területméret szempontjából a kaszálókon, a kár értékének tükrében pedig a pityókaföldeken keletkezett a legnagyobb kár az elmúlt hetek esőzései miatt Hargita megyében. A mezőgazdasági kárfelmérés eredményeiről érdeklődtünk.

Befejezték múlt héten a korábbi időszak esőzései, áradásai okozta károk felmérését az illetékes szakemberek, a mezőgazdasági területeket érintő károkról a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságon érdeklődtünk. Zsigmond Sándor, az igazgatóság munkatársa tájékoztatott, a megyében összesen 1745,9 hektár mezőgazdasági területen okozott több mint 1,7 millió lejes kárt az elmúlt hetek csapadékos időjárása.

Kár több kultúrában is

Kérésünkre az illetékes tételenként is ismertette a kárfelmérő bizottságok által összesített mezőgazdasági károkat. A legnagyobb mértékben a kaszálók érintettek: 1457 hektárnyi területen 383 700 lejre becsülték a keletkezett kárt. A kár értékét tekintve a pityókatermelők jártak a legrosszabbul, esetükben ugyanis 185 hektár érintett, a kár pedig 1 258 300 lejre rúg. A búzatermesztők 48 hektárnyi terület esetében mintegy 20 ezer lejes kárral, a cukorrépatermesztők 30 hektáron 43 500 lejes kárral számolhatnak. Továbbá 4700 lejes kár keletkezett 24,7 hektárnyi zabbal bevetett területen és 750 lejes kár húsz ár sárgarépa-parcellában. Az áradások, esőzések kárt okoztak egy hektárnyi zöldségesben is, a kár 8100 lej, valamint az említett ok miatt elpusztult 20 méhcsalád is, melyeknek értéke hétezer lej – sorolta Zsigmond Sándor.

Alcsík a legérintettebb

Azt i s megtudtuk tőle, hogy a legtöbb kárbejelentés Alcsíkról érkezett, főként csíkszentmártoni, csíkkozmási, tusnádi, csíkszentsimoni, illetve kászoni gazdák parcellái voltak érintettek. Emellett ugyanakkor kisebb károkat ugyan, de Gyergyószéken is jelentettek – gyergyócsomafalvi, vaslábi, gyergyóalfalvi, gyergyóremetei, galócási, tölgyesi gazdák. Az igazgatóságok továbbra sem kaptak hivatalos tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy az érintett gazdák részesülhetnek- e kártérítésben – egyelőre a károk mértékét kellett továbbítaniuk Bukarestbe.

FOTÓ: FARKAS TAMÁS

Több mezőgazdasági kultúrában is kárt okoztak az esőzések, áradások

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.