Hagyományőrzés és együttlét

Sok érdeklődőt vonzottak Csíkdánfalvára a Gasztro-kulturális Napok

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - ISZLAI KATALIN

Hagyományos és különleges kürtőskalácsokat, illetve más ínycsiklandó székely falatokat kóstolhattak a hétvégén azok, akik ellátogattak a csíkdánfalvi Dugás-fürdőnél megszervezett Gasztrokulturális Napokra.

ACsíkdánfalvi Ifjúsági Szervezet és a helyi önkormányzat által második alkalommal megszervezett kétnapos rendezvény a dánfalvi falunapok és a kürtőskalácsfesztivál egyesítése által jött létre. Mint Bőjte Csongor Ernőtől, Csíkdánfalva polgármesterétől megtudtuk, az összevonás jó ötletnek bizonyult, hiszen ezáltal egy sokkal színesebb és tartalmasabb rendezvénnyel büszkélkedhet a település. „Az esemény kezdeményezői elsősorban a helyi fiatalok, az önkormányzat pedig segítséget nyújt számukra, hiszen fontosnak tartjuk a közösséget megmozgató események felkarolását. A hagyományőrzés és az együttlét az esemény lényege, a kétnapos időtartam másik előnye pedig az, hogy több idő áll rendelkezésükre a község lakóinak, hogy kilátogathassanak a helyszínre, és jól érezzék magukat. Persze mindig van hely több személynek, de úgy gondolom, aki akart, eljött, és talált saját ízlésének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget” – emelte ki a polgármester.

Több vetélkedőt tartottak

A gasztro-kulturális napok szombati programjának legnépszerűbb mozzanata a már többéves hagyománnyal rendelkező kürtőskalácssütő verseny volt, amelyre öt csapat nevezett be. A vetélkedő a déli órákban kez- dődött, a csapatok pedig gyorsan hozzáláttak a tennivalókhoz: minden sátor alatt a tészta dagasztásával foglalkoztak, majd miután megkelt, elkezdődött a sütés. A legtöbben hagyományos, cukros kürtőst készítettek, ám a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is születtek különlegessé- gek. Az egyik ilyen a csokoládés kürtőskalács volt, amelynek minden második „csíkja” kakaós tésztából készült, így kinézetre leginkább egy zebrához hasonlított. A zsűri döntése alapján végül a csíkszenttamási csapat bizonyult a legügyesebb kürtőskalács-készítőnek, másodikok lettek a csíkszentdomokosiak, a harmadik helyet pedig a házigazda Dánfalva csapata szerezte meg. A rendezvény első napját emellett sport- és ügyességi vetélkedők és koncertek tarkították, az érdeklődők pedig kivetítve tekinthették meg az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kisdöntőjét. Vasárnap a helyi fúvószenekar ébresztette a község lakóit, majd a szentmise után az érdeklődők felvonultak a Dugás-fürdőhöz, ahol már javában zajlott a főzőverseny, amelyre tizenegy csapat nevezett be. Ezen első helyezést ért el a dánfalvi Nimród Vadászegyesület, második lett holtversenyben a helybéli Hokiklub és a közbirtokosság csapata, a harmadik helyet pedig újabb holtversenyben további három helybéli induló, a polgármesteri hivatal, a Dugásfürdő és az önkéntes tűzoltók csapatai szerezték meg. A program hagyományőrző előadásokkal és koncertekkel folytatódott, az érdeklődők megtekinthették a labdarúgó-világbajnokság döntőjét, este pedig tűzijátékkal zárták a rendezvényt.

FOTÓ: ALBERT ORSOLYA

Tekeredik a kalács. Különlegességeket is készítettek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.