Nyolcadszorra vágtáztak

Szintet lépett a Székely Vágta

Csíki Hírlap - - AKTUÁLIS - BÍRÓ BLANKA

A megszokott jó hangulat, lelkes szurkolók, látványos lovas rendezvények, izgalmas futamok, kézműves termékek kavalkádja jellemezte a hétvégén, a maksai Óriáspince-tetőn immár nyolcadik alkalommal megszervezett Székely Vágtát.

Demeter János szervező, a Vadon Egyesület igazgatója elmondta, nyolc év alatt a leginkább pozitív változás az a mód, ahogy a lovasok viszonyulnak a versenyhez, és amilyen teljesítményű lovakkal jelennek meg. „A nyolcadik rendezvényen eljutottunk oda, hogy a Vágtán megjelenő lovak közül egyet sem kellett kizárni. Ez hatalmas előrelépés a nyolc évvel ezelőtti cowboyszerű állapotból” – szögezte le Demeter János. Hozzátette, a lovas sportoknak megvan a kultúrája, a futamokon is látható volt, hogy figyelnek egymásra a versenyzők, nem vágnak egymás elé. „A Nemzeti Vágtának nagyon szigorú elvárásai vannak, aki a szabályokat nem tartja be, kizárják a versenyből, így mindenki tanul, a lovasok és a társadalom is” – mondta a szervező.

Székely zászló és himnusz

Az idei Vágta egyik legünnepélyesebb pillanata a székely zászló felvonása volt a szombati megnyitón. A hatalmas kékarany lobogót a szovátai Mátyás Huszárezred tagjai vitték be, majd amíg felvonták, a tömeg a székely himnuszt énekelte. „ Székelyföldi lovas közösség vagyunk. Az a célunk, hogy az ország és a szakma nemzetközi figyelmét idevonzzuk, hogy Háromszék legyen a lovas rendezvények erdélyi központja, hiszen az országos és nemzetközi fogathajtó versenyeken kívül itt van Erdélyben a legnagyobb lovas esemény, a Székely Vágta is” – mondta a megnyitón Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Kishuszárok is vágtáztak

Nagy József, a kaposvári Somogyi huszárok huszárkapitánya, a Székely Vágta főkapitánya úgy fogalmazott, a Székely Vágta fennállásának nyolcadik évében is bizonyítja a mondást, miszerint a székely nép is lóra termett. „Bizonyítja azzal, hogy egyre több lovas van, aki megmérettetné magát és lovát a Székely Vágtán, idén pedig már a kishuszárok is felveszik a kesztyűt. A Kishuszár Vágta, csakúgy mint a Nemzeti Vágtának, a Székely Vágtának is rendkívül fontos, hiszen itt neveljük ki az utánpótlást, akik évek múltán is futhatják a köröket a Nemzeti-, illetve Székely Vágtán” – tette hozzá.

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Sportszerű verseny volt. Sokat fejlődött a lovas kultúra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.