Csíkban népszerűsítették a malmozást

Sporttörténeti esemény helyszíne volt a Sapientia Egyetem

Csíki Hírlap - - SPORT -

Az évszázadok óta népszerű logikai játékot, a mára Európa-bajnoksággal büszkélkedő sportágat, a malmozást népszerűsítették hétvégén Csíkszeredában, a Sapientia Egyetemen megrendezett első malomversenyen.

Sporttörténelmi esemény helyszíne volt Csíkszereda: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében rendezték meg szombaton az első hivatalos székelyföldi malomversenyt. A vetélkedő szervezője Sánta Elemér, lebonyolítója pedig Bándy György volt, mindketten az élmezőnyben állnak a sportág világranglistáján.

Felvezetésként a négy meghívott világranglistás játékos, a magyarországi Bándy György négyszeres Európa-bajnok és Volman Ferenc, többszörös európa-bajnoki dobogós, illetve a székelykeresztúri Orbán Csaba, az idei kontinensbajnokság 4. helyezettje, valamint a házigazda Sánta Elemér bemutató mérkőzéseket játszott, ezek között volt egy „kétkezes váltóverseny” is, ahol a két anyaországi játékos a két székely malmozóval mérkőzött meg, de a négy profi játékos külön-külön is malmozott egymással. Ezeknek a párharcoknak a végeredménye 24:16 volt az anyaországiak javára. Az amatőrök számára kiírt hivatalos verseny iránt sokan érdeklődtek, de végül tízen vállalták a megmérettetést, ők körmérkőzéses, mindenki-mindenkivel rendszerben ültek asztalhoz. Felajánlotta önzetlen segítségét Bíró Sándor nemzetközi sakkmester is, aki a verseny rendelkezésére bocsátotta DGT 3000 típusú sakkóráit. Holtverseny alakult ki az élen, a csíkszeredai Tőke Hunor és a székelyudvarhelyi Kolozsi János egyforma pontszámot öszszesített, közöttük a sakkban is használt, a holtverseny eldöntésére szolgáló számítási módszer, a Sonneborn-számítás döntött. A végeredmény: 1. Tőke Hunor (Szépvíz), 7,5 pont, 2. Kolozsi János (Székelyudvarhely) 7,5 pont (28), 3. Corneliu Goja (Csíkszereda) 6,5 pont, 4. Bíró Levente (Csíkszereda) 6,5 pont..

Az amatőr verseny győztese megmérkőzött a profikkal is, akiktől 7:1 aranyú vereséget szenvedett.

FOTÓ: DOBOS LÁSZLÓ

Malomverseny Csíkban. Minden játékosnak mérkőzésenként 8-8 perc gondolkodási ideje volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.