Kézilabda-akadémia alakult Udvarhelyen

Csíki Hírlap - - SPORT - ZATY TIBOR

Augusztus elsejétől kezdi meg működését a székelyudvarhelyi központú székelyföldi kézilabda-akadémia – mondta el Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

Székelyudvarhely 2017 decemberében 441 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól a kézilabda-akadémia létrehozására. Verestóy Attila szenátor halálát követően a Székelyudvarhelyi KC csődbe ment, felszámolódott, nem volt lehetőség a támogatás lehívására, így közbelépett a város, és bevonta az általa létrehozott egyesületet a projekt lebonyolítására – nyilatkozta Gálfi.

Az udvarhelyi polgármester szerint az elmúlt fél évben hosz- szas tárgyalássorozat zajlott, amit megszakítottak a magyarországi választások és a kormányátszervezés is, így mostanáig kellett várni, hogy minden a rendes kerékvágásba kerüljön. A Székelyudvarhelyi KC és az Iskolás Sport Klub szakembereire és tudására alapozzák majd az akadémia működését, nagyon szoros lesz az együttműködés a magyar Nemzeti Kézilabda Akadémiával ( NEKA) és különböző magyarországi klubokkal. Nagy segítségére lesz az akadémiának a székelyudvarhelyi nevelésű, jelenleg a Grundfos Tatabánya együttesét erősítő Ilyés Ferenc, akit nemrég a Magyar Kézilabda-szövetség ( MKSZ) határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottjának neveztek ki.

„Fontos, hogy a szülőknek nem kell zsenge korban Magyarországra vinniük a gyerekeiket kézilabdázni, hiszen itt minden adott lesz a fiatalok számára” – mondta a több mint kétszázszoros magyar válogatott átlövő.

Ilyés Szabolcs sportigazgató szerint lány és fiú vonalon is 5-5 együttest indítanak ősszel a korosztályos bajnokságokban. A Székelyudvarhelyi ISK vezetőségével folyamatosan egyeztetnek a fiatalok versenyeztetéséről, a csapatokat pedig Szejke SK néven fogják benevezni a bajnokságba.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.